Εξετάζουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία οι ΗΠΑ

ΑΦΟΡΜΗ ΣΤΑΘΗΚΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ
Ριζική αλλαγή στη στάση που ακολουθούν μέχρι σήμερα στο θέμα της Συρίας οι ΗΠΑ επιχειρεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ την Τρίτη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ογδόντα πέντε αμάχων, μεταξύ αυτών, και είκοσι επτά, τουλάχιστον, παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν, όπως φαίνεται, πέραν των 540 ανθρώπων.

Σύμφωνα

με Αμερικανό αξιωματούχο, που επικαλέστηκε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Λευκός Οίκος εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές που του παρουσίασε το Πεντάγωνο ως αντίδραση στην επίθεση της Τρίτης. Αυτός ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο κι ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ενώ οι επιλογές δράσης, που παρουσιάστηκαν έπειτα από αίτημα του Λευκού Οίκου, περιλαμβάνουν ιδίως πλήγματα που θα επιτρέψουν να καθηλωθούν στο έδαφος τα πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επίσης μετέδωσε, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ότι το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος εξετάζουν ενδελεχώς τις στρατιωτικές επιλογές που έχουν. Βάσει των δημοσιευμάτων, ο Υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις θα συζητήσει τις επιλογές αυτές κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην εξοχική του κατοικία στη Φλόριντα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Μάτις αναμενόταν να μεταβεί χθες αργά το απόγευμα (πρωινές ώρες Κύπρου) στη Φλόριντα, στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης επίσκεψης. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι συζητήσεις σχετικά με την αμερικανική αντίδραση ήδη διεξάγονται μεταξύ του Μάτις και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Χ.Ρ. Μακμάστερ.

«Κάτι πρέπει να γίνει»
Εξάλλου, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το οποίο επικαλείται με τη σειρά του άλλη πηγή, την οποία δεν κατονομάζει, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία, σε απάντηση για την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε την Τρίτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντόναλντ Τραμπ κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα προχωρήσει στο σχέδιο αυτό, αλλά συζητά τις επιλογές που έχει με τον Υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις. Ο Τραμπ βασίζεται στην κρίση του Μάτις», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Νωρίτερα χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως «κάτι πρέπει να γίνει με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ», χωρίς όμως να αναφέρει ότι ο Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία.

«Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο Άσαντ είναι φρικτό», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους. «Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στη Συρία είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα και αυτός είναι εκεί και φαντάζομαι ότι αυτός διοικεί, οπότε κάτι πρέπει να γίνει», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Υπεύθυνος ο Άσαντ
Εξάλλου, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι υπεύθυνος για την επίθεση με χημικά όπλα που σκότωσε δεκάδες αμάχους και κάλεσε τη Ρωσία να επανεξετάσει τη στήριξη της στο καθεστώς της Δαμασκού.

«Είναι πολύ σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά τη διαρκή στήριξη που παρέχει στο καθεστώς του Άσαντ», δήλωσε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στην Φλόριντα για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, και οι πληροφορίες που διαθέτουμε υποστηρίζουν ότι η Συρία, το συριακό καθεστώς υπό την ηγεσία του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι υπεύθυνο γι' αυτή την επίθεση», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Άσαντ στη Συρία στο μέλλον.

Σύμφωνα παράλληλα με έναν ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με την επίθεση με χημικά στη Συρία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη στις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.

«Επιδιώξαμε να λάβουμε τη ρωσική ανάλυση και ανάγνωση σχετικά με το τι πιστεύουν ότι συνέβη στην επίθεση με χημικά», ανέφερε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στήριξη από Τουρκία
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία θα στηρίξει μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Συρία, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ για επέμβαση στη Συρία δεν θα παραμείνουν στα λόγια. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων εάν και εφόσον διεξαχθεί», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7.

Keywords
Τυχαία Θέματα