Πανεπιστήμιο των κατεχομένων στα TOP1000 στον κόσμο

Στα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο συγκαταλέγεται το παράνομο πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την βαθμολογία της «webometrics».

Σε δημοσίευμα της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» αναφέρει ότι το παράνομο πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής στα κατεχόμενα βρίσκεται στην πρώτη θέση στα κατεχόμενα, στην 20η θέση στην Τουρκία και μεταξύ των χιλίων καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο.

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου

Κώστας Χριστοφίδης ανέφερε πως τέτοιου είδους βαθμολογίες δεν θα πρέπει να μας προβληματίζουν διότι οι έρευνες αυτές γίνονται με βάση το ίντερνετ.

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου κάνει τις αναφορές του εκεί που μπορεί για θέματα που αφορούν τα κατεχόμενα. Στην webometrics δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική στην Κύπρο, ενδιαφέρονται για το επίπεδο των Πανεπιστημίων».

Τα κριτήρια αξιολόγησης της Webometrics

Η ανεξάρτητη έρευνα της «webometrics» διεξάγεται κάθε έξι μήνες από την Cybermetrics Lab του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας με στόχο να παρέχει έγκυρες, αξιόπιστες και πλήρως ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις των πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας ποσοτικές μεθόδους με δείκτες οι οποίοι επιτρέπουν τη μέτρηση της επιστημονικής δραστηριότητας μέσα στον Παγκόσμιο Ιστό. Αυτοί οι δείκτες είναι χρήσιμοι για την αξιολόγηση της επιστήμης και της τεχνολογίας ως συμπλήρωμα των αποτελεσμάτων τα οποία παράγονται με βιβλιομετρικές μεθόδους στις επιστημομετρικές μελέτες. Επιπρόσθετα, το μοντέλο λαμβάνει υπόψη με έμμεσο τρόπο, άλλους δείκτες όπως η διδασκαλία, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η πολιτική επιρροή. Σημειώνεται ότι το 90% των Πανεπιστημίων που δημοσιεύονται στο ARWU (Λίστα Σαγκάης) περιλαμβάνονται στα κορυφαία 500 της λίστας webometrics.

Παρόλο που η ανάλυση των αποτελεσμάτων του Webometrics δείχνει υψηλή συσχέτιση με άλλες κατατάξεις επιδέχεται κριτική λόγω της πιθανότητας να μη συμπεριλαμβάνονται άρθρα τα οποία δημοσιεύονται σε μέσω ανεξάρτητων συμβούλια έρευνας τα οποία δεν εμφανίζονται στον ιστό.

Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στην 792 θέση της βαθμολογίας της «webometrics».

Keywords
Τυχαία Θέματα