Παλιά της τέχνη κόσκινο το Γιουρόπα

Η Σεβίλη είναι πλέον η πολυνίκης του θεσμού, μετά τη νίκη με 3-2 επί της Ντνίπρο
Η Σεβίλη έγραψε ιστορία, αφού από χθες βράδυ είναι η 1η ομάδα που κατακτά για 4η φορά το Γιουρόπα Λιγκ (και πρώην κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Σε ένα παιχνίδι που επιφύλαξε ένα εκπληκτικό πρώτο μέρος, κέρδισε την ηρωική σε όλη τη διοργάνωση Ντνίπρο με 3-2 στη Βαρσοβία. Προηγήθηκαν οι Ουκρανοί, το γύρισαν οι Ισπανοί, απάντησαν οι της Ντνίπρο, αλλά στο τέλος μίλησε ο Μπάκα. Ο Κολομβιανός ήταν ο ήρωας της βραδιάς σημειώνοντας και το 3ο γκολ της ομάδας

(αφού πριν είχε σκοράρει το 2ο). Η Σεβίλη πέρα από το τρόπαιο κέρδισε και μία θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ντνίπρο, όπως σε όλους τους προηγούμενους γύρους, όπου έκανε τη μία έκπληξη μετά την άλλη, έδειξε χαρακτήρα και ποιότητα.

Απρόσμενη αρχή
Στο ξεκίνημα ήταν αναμενόμενη η προσέγγιση των ομάδων, αλλά όχι η εξέλιξη των πραγμάτων. Η Ντνίπρο, μια ομάδα "φτιαγμένη" να περιμένει, άφησε την κατοχή στη Σεβίλη και έψαξε με γρήγορη μεταφορά της μπάλας από τη μία πλευρά στην άλλη ν' απειλήσει. Το πέτυχε με την 1η, με την κεφαλιά του Κάλινιτς στο 7'. Το γκολ του Κροάτη φορ, από την ωραία συνεργασία με τον Ματέους, θα έπρεπε λογικά να ωφελήσει την ομάδα του Μάρκεβιτς, αφού θα υπήρχε πρόσφορο έδαφος να υλοποιήσει το σχέδιό της.

Ανατροπές επί ανατροπών
Οι Σεβιγιάνοι, ωστόσο, δεν έκαναν το εύκολα λάθος, για να δίνουν ευκαιρίες αντεπίθεσης, και μολονότι το κάθετο παιχνίδι δεν έβγαινε όσο υπολόγιζε ο Έμερι, πατούσε περιοχή. Οι καλές στιγμές έφεραν την ευκαιρία του Κριχόβιακ στο 24' και το 1-1 από τον Πολωνό στο 28', προτού ακολουθήσει το 2-1 στο 31' από τη μαγική ασίστ του Ρέγες στον Μπάκα και το πλασέ του Κολομβιανού, αφού ντρίμπλαρε τον Μπόικο.

Η Ντνίπρο αιφνιδιάστηκε, αλλά δεν πανικοβλήθηκε. Η μπάλα πέρασε από τα πόδια του Κονοπλιάνκα, που ανέλαβε πρωτοβουλίες, και το παιχνίδι της ουκρανικής ομάδας άπλωσε. Αυτός ήταν μάλιστα που στο 37' ανάγκασε τον Ρίκο σε μια εξαιρετική επέμβαση, πριν το φοβερό φάουλ του Ροτάν στο 44' δεν επιτρέψει στον γκολκίπερ της Σεβίλης ν' αποκρούσει.

Το 2-2 ήταν λογικό να κάνει πιο επιφυλακτικές τις δύο μονομάχους, αφού το τρόπαιο και η συμμετοχή στο Champions League παίζονταν πλέον σε 45 λεπτά. Οι Σεβιγιάνοι έτρεχαν περισσότερο γιατί κάλυπταν πιο πολλά μέτρα με την μπάλα, ο Έμερι επενέβη από τον πάγκο με τον Κόκε αντί του Ρέγες στο 58', αλλά οι δύο αμυντικές ζώνες της Ντνίπρο ήταν αποτελεσματικές. Παρά την κίτρινη από το 17' ο Κανκάβα δεν έχανε μάχη και τα στημένα ήταν οι μόνες πηγές κινδύνου για την άμυνα των Ουκρανών.

Ο Γεωργιανός πάντως έμελλε να κάνει ένα φθηνό λάθος και να προσφέρει στον Μπάκα να σκοράρει στο 73', μετά από κάθετη του Βιτόλο.
Η Ντνίπρο με όσες δυνάμεις είχε βγήκε μπροστά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού οι Ανδαλουσιάνοι φρόντισαν με τον τρόπο τους να φρενάρουν κάθε προσπάθεια και να φτάσουν στη νίκη.

Ντνίπρο: Μπόικο, Φεντέτσκι, Ντούγκλας, Τσεμπεριάτσκο, Λέο Μάτος, Κανκάβα (85' Σακόφ), Φέντορτσουκ (68' Μπέζους), Ροτάν, Ματέους, Κονοπλιάνκα, Κάλινιτς (78' Σελεζνιόφ)
Σεβίλη: Ρίκο, Βιδάλ, Καρίσο, Κολοντζιετζάκ, Τρεμουλινάς, Κριχόβιακ, Εμπιά, Μπανέγα (87' Ιμπόρα), Βιτόλο, Ρέγες (58' Κόκε), Μπάκα (82' Γκαμερό)

Τρόμαξαν με Ματέους
Η κατάρρευση του Ματέους στον αγωνιστικό χώρο της Βαρσοβίας στο 87ο λεπτό τρόμαξε άπαντες τους θεατές του τελικού. Ο παίκτης της Ντνίπρο είχε πιο πριν συγκρουστεί με αντίπαλο και στη συνέχεια έχασε τις αισθήσεις του προκαλώντας πανικό σε συμπαίκτες και αντιπάλους. Το ιατρικό τιμ της ομάδας κινήθηκε άμεσα και, αφού συνέφερε τον παίκτη με έγκαιρες κινήσεις, τον μετέφερε εκτός γηπέδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα