Πάγια θέση της Αθήνας η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

Πάγια θέση της Αθήνας είναι η ανάγκη τερματισμού του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων αλλά και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και στη βάση της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, τονίζει σε συνέντευξη

που παραχώρησε στην οικονομική ιστοσελίδα euro2day ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει, επίσης, ότι η συμμετοχή της ΕΕ είναι απαραίτητη, με δεδομένη την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της, αλλά και τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λισαβόνας για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των κρατών-μελών. Σε ό,τι αφορά δε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτά θα συμμετάσχουν ούτως ή άλλως σε κάποια φάση της διαδικασίας εφόσον οδεύουμε σε συμφωνία, καθώς θα απαιτηθεί απόφαση του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας για κάτι τέτοιο.

Τονίζει, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, ώστε σε στενή επικοινωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί η λύση στη βάση όσων προαναφέρθηκαν και αναμένει από την Τουρκία την ίδια αποφασιστικότητα για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Όσο για το επίπεδο της εκπροσώπησης στη Γενεύη, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι δεν θέλει να προεξοφλήσει τίποτε αυτήν τη στιγμή, καθώς όλα παραμένουν ανοιχτά. Ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα παραστεί στη Διάσκεψη, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία. Και αυτό εξαρτάται όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τη στάση της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα