Όλο και περισσότερα παιδιά στην Κύπρο κακοποιούνται

Ανησυχίες ως προς την αύξηση των αριθμών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης/παρενόχλησης παιδιών εκφράστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συζήτησε την πορεία εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης σε σχέση με την καταπολέμηση.

Κατά τη συζήτηση, αναφέρθηκαν αριθμοί εκ μέρους διαφόρων Υπηρεσιών, που προβληματίζουν. Συγκεκριμένα, το 2015 καταγγέλθηκαν 220 υποθέσεις γενικής κακοποίησης παιδιών, εκ των οποίων οι 80 υποθέσεις αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση. Η ίδια κατάσταση επικράτησε και το 2016. Σε σχέση με το διαδίκτυο, το 2014 δέχθηκαν πρόσκληση 18 παιδιά

για ανταλλαγή φωτογραφίας, το 2015 δέχθηκαν πρόσκληση 20 παιδιά και το 2016 δέχθηκαν πρόσκληση 26 παιδιά. Η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων εξέδωσε πρόσφατα δέκα διατάγματα καταδίκες.

Η Ειδική Σύμβουλος Αναστασία Παπαδοπούλου προς την Ad hoc Επιτροπή για σκοπούς ετοιμασίας της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία, ανέφερε στην Επιτροπή ότι το υφιστάμενο προσωπικό είναι λίγο για τη διεκπεραίωση της όλης εργασίας.

Εντός της Επιτροπής, ακούστηκε επίσης ότι εντός του 2017 το Σπίτι του Παιδιού θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Όπως αναφέρθηκε, έχει δοθεί χώρος στη Λευκωσία ύστερα από δωρεά της Ένωσης Ελληνίδων Κύπρου. Η λειτουργία του Σπιτιού έχει παραχωρηθεί στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Hope for Children, ενώ σε άμεση εμπλοκή θα είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και το Υπουργείο Εργασίας. Θα προσληφθούν ψυχολόγοι που θα εκπαιδευθούν ανάλογα, καθώς και άλλο μόνιμο προσωπικό.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα τεράστιο έγκλημα, το οποίο υπάρχει και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες και αφορά τα παιδιά μας.

“Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι η αντιμετώπιση του πρέπει να είναι από πολλούς φορείς, όχι μόνο από Υπηρεσίες Υπουργείων αλλά και σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Πρέπει να αφορά όχι μόνο τη δίωξη, διότι πάρα πολύ συχνά βλέπουμε όλα να συγκεντρώνονται στη δίωξη και στις ποινές, αλλά το μεγαλύτερο στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε ίσως ως κοινωνία είναι η πρόληψη”, σημείωσε.

Και η πρόληψη, συνέχισε, αφορά την εκπαίδευση/ενημέρωση των παιδιών μας, αφορά πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τους ίδιους τους γονείς.

Είπε πως κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, “ενημερωθήκαμε από όλες τις Υπηρεσίες για το πώς προχωρεί η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει συνέχιση της συζήτησης”.

Αναφερόμενη στο Σπίτι του Παιδιού, είπε πως “το Σπίτι αυτό στηρίζεται στο πρότυπο του Σπιτιού που είχε δημιουργηθεί πριν είκοσι χρόνια και λειτουργεί στην Ισλανδία και αφορά τη, συγκέντρωση όλων των Υπηρεσιών ώστε όταν ένα παιδί προβεί σε μια καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση να υπάρχουν όλες οι Υπηρεσίες κάτω από μια στέγη και να υπάρχει μια στήριξη του παιδιού και της οικογένειας μέχρι να φθάσει η υπόθεση στο δικαστήριο”.

Η λειτουργία του Σπιτιού, σημείωσε η κ. Κυριακίδου, θα αλλάξει τα πάντα σε σχέση με το θέμα του χειρισμού των παιδιών και την αξιολόγηση των περιστατικών και θα γίνεται μια σωστή αντιμετώπιση αυτών των καταγγελιών.

“Τα περιστατικά που φθάνουν στην Αστυνομία μπορεί να είναι λίγα, αλλά με τη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, που θα προσφέρει ένα πιο ασφαλή τρόπο καταγγελίας, θα δούμε αύξηση στον αριθμό”, πρόσθεσε.

Σημείωσε, ακόμη, πως “θα έρθει σύντομα μια τροποποιητική νομοθεσία που θα καθιερώνει μια επιτροπή ‘την Φωνή’, που θα έχει σχέση με την παρακολούθηση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας”.

Σε σχέση με το διαδίκτυο, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι έχουμε μεγάλο αριθμό καταγγελιών όσον αφορά παιδιά που παρενοχλούνται μέσα από το διαδίκτυο και έκανε έκκληση προς τους γονείς να σταματήσουν να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα