Politico: Εκ περιτροπής προεδρία με αντάλλαγμα στο εδαφικό

Ως εβδομάδα όπου "είτε θα φτιάξουν είτε θα γκρεμίσουν, οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους", παρουσιάζει την εβδομάδα διαπραγματεύσεων στη Γενεύη το Politico. Κρίσιμη χαρακτηρίζει την εβδομάδα και για την ΕΕ εκτός από τις δυο πλευρές στην Κύπρο.

"Επιτυχής έκβαση στη Γενεύη, σύμφωνα με το Politico, δε σημαίνει το τέλος του δρόμου για το Κυπριακό, σηματοδοτεί, ωστόσο, την πορεία προς τα δημοψηφίσματα για επανένωση του νησιού", όπως χαρακτηριστικά

αναφέρει σχετικό άρθρο. Μιας επανένωσης η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα σηματοδοτήσει τη λήξη μιας διαμάχης 43 χρόνων, αλλά και την έναρξη της ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει ο Κύπριος Επίτροπος στην ΕΕ,Χρήστος Στυλιανίδης, "Θα διαφανεί ότι το δημοκρατικό πλαίσιο της ΕΕ αποτελεί ένα αποτελεσματικό μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει στη διευθέτηση τέτοιων ιστορικών διαμαχών". Ο κ. Στυλιανίδης, σημείωσε ότι δεν είναι απόλυτα σίγουρος, ότι "αν η Κύπρος δεν ήταν πλήρες μέλος της ΕΕ, θα κάναμε τέτοια πρόοδο στο Κυπριακό".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν καλύψει σημαντικό έδαφος σε πληθώρα ζητημάτων, όπως το πώς θα εναρμονιστούν οι Τ/Κ με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους νόμους, πως να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις ανθρώπων που έχασαν τις περιουσίες τους, όταν αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους, όπως επίσης και το πώς να δημιουργήσουν ένα ομόσπονδο κράτος με δυο συνιστώντα κρατίδια".

"Ήρθε τώρα η ώρα για τα πιο προσωπικά και πιο δύσκολα θέματα που προκαλούν και τις περισσότερες αντιδράσεις μεταξύ των δυο πλευρών", αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εκ περιτροπής προεδρία

Το ένα θέμα είναι η εκ περιτροπής προεδρία μεταξύ των δυο κοινοτήτων. "Η τουρκοκυπριακή πλευρά ως η μικρότερη, επιμένει έντονα για την αναγκαιότητα εκ περιτροπής προεδρίας, ενώ η ελληνοκυπριακή, σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα ευρωπαϊκό κράτος που να έχει τέτοιο σύστημα", αναφέρει το δημοσίευμα, για να συνεχίσει με αναφορές στον πληθυσμό της Κύπρου, εκ των οποίων οι 150,000 θεωρούνται ως παράνομοι έποικοι από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το Politico.

Εκτίμηση του Politico είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία σε αντιστάθμισμα τις εδαφικές αναπροσαρμογές μεταξύ των δυο συνιστωσών πολιτειών.

Σε σχέση με τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα, εκτίμηση του Politico είναι ότι θα υπάρξει συμβιβασμός για σταδιακή απόσυρση εγγυήσεων και στρατευμάτων, η οποία θα διαρκέσει κάποια χρόνια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ό,τι και να αποφασίσουν Αναστασιάδης και Ακιντζί, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση της Τουρκίας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με μεγαλύτερη ανησυχία στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το κατά πόσο ο Ερντογάν θα στηρίξει μια συμφωνία ή αν θα επιλέξει να εκτροχιάσει τη διαδικασία, με την πλήρη απόρριψη συζήτησης για εγγυήσεις και στρατεύματα.

Το Politico αναφέρεται επίσης στην προοπτική για την Τουρκία, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, να συμμετέχει στα ζητήματα του Φυσικού Αερίου, μέσω εισαγωγής φυσικού αερίου από αγωγό που θα δημιουργηθεί. Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καλύτερες σχέσεις και με την ΕΕ.

Ακόμα και αν αποσύρει τα στρατεύματα η Τουρκία, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα θέλει να διατηρήσει ένα επίπεδο παρέμβασης στην Κυπριακή πραγματικότητα. Το βέβαιο, σύμφωνα με το Politico, είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα αποδεχθεί να φανεί ότι "χάνει την Κύπρο", ιδιαίτερα εν όψει των συνταγματικών αλλαγών εντός Τουρκίας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στη διαχρονική σχέση Ρωσίας-Κύπρου, αλλά και στην αναγκαιότητα η ΕΕ να βγει νικητής από αυτή τη διαδικασία. Γίνεται επίσης σημαντική αναφορά στο ρίσκο ενός δημοψηφίσματος, ειδικά μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2004.

Keywords
Τυχαία Θέματα