Παύση Ρίκκου: Έτσι την εξέλαβε ο νομικός κόσμος

Στην ίδια γραμμή και λογική με αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, βρίσκεται η πλειοψηφία του νομικού κόσμου. Το SigmaLive, συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις πρώτες αντιδράσεις του νομικού κόσμου για την απόφαση «αποκεφαλισμού» του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Δ. Ιωαννίδης: Οι δικαστές χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα καυστική γλώσσα

Ο Δώρος Ιωαννίδης, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, στάθηκε στην ομοφωνία της απόφασης. Ήταν η πρώτη απόφαση τέτοιου

είδους που βγήκε από δικαστικό συμβούλιο, επεσήμανε. Οι ενέργειες του κου Ερωτοκρίτου στο σύνολό τους αποφασίστηκε ότι στοιχειοθετούσαν ανάρμοστη συμπεριφορά. Οι δικαστές του Συμβουλίου όχι μόνο δεν έδωσαν ελαφρυντικό στις ενέργειές του αλλά αντίθετα χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα καυστική γλώσσα, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιθυμία του κ. Ερωτοκρίτου να προσφύγει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρκέστηκε να απαντήσει ότι αποτελεί απόλυτο δικαίωμά του. Επί τούτου πρόσθεσε, σε τέτοια περίπτωση το ΕΔΑΔ θα εξετάσει αν όσα είχαν λεχθεί από τον κο Ερωτοκρίτου και απέβησαν ουσιώδη για τη σημερινή κατάληξη καλύπτονταν ή όχι στο ανθρώπινο δικαίωμα που έχει ως πολίτης στην ελευθερία της έκφρασης.

Σχετικά με το κατά πόσο μπορεί η απόφαση να διασυνδεθεί με την πρόθεση του Προέδρου για καταχώρηση παύσης της Διοικήτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη είπε, πως έχει ερμηνευθεί τι αποτελεί ανάρμοστη συμπεριφορά, επομένως μόνο ως μια βάση για το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να ερμηνευτεί. Επιβεβαίωσε πως αίτημα σχετικό με παύση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει καταχωρηθεί.

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης: Πλήρης δικαίωση της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα

Η απόφαση συνιστά πλήρη δικαίωση της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα για τη συγκεκριμένη πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα αίτηση για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. Η απόφαση επιβεβαίωσε ομόφωνα και κατά συνέπεια χωρίς τον οποιοδήποτε διαφωνούντα ότι υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά λόγω της στάσης που τήρησε ο κος Ερωτοκρίτου, πρόσθεσε. Υπογράμμισε, πως κατά τους δικαστές ουδέν μεμπτών είχε διαπράξει καθοιονδήποτε στάδιο ο γενικός εισαγγελέας και ότι η επίθεση που είχε γίνει εναντίον του ήταν άδικη. Θεωρεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου στέλλει ένα συναφές μήνυμα ότι όλοι όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το δικαίωμα λόγου που τους παρέχεται. Κάθε αξιωματούχος έχει υποχρεώσεις, ανάμεσα να μην κατηγορούμε αδικαιολόγητα άλλους για αδικήματα χωρίς οποιαδήποτε στοιχεία. Σχολίασε την πρόθεση του κου Ερωτοκρίτου για προσφυγή στο ΕΔΑΔ ότι αποτελεί δικαίωμα του και εφόσον υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου κατά συνέπεια, θεωρεί πως οτιδήποτε τίθεται προς συζήτηση πέραν της σημερινής απόφασης, παρέρχεται.

Ερωτηθείς για τη διασύνδεση αυτής της απόφασης με την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για καταχώρηση αιτήματος παύσης της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας είπε πως η απόφαση θέτει τους κανόνες και πως από κει και πέρα είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα που πρέπει να κριθεί στα δικά του δεδομένα επομένως δεν μπορεί να σχολιάσει. Άμεση σύνδεση δεν υπάρχει. Τέθηκαν απλά οι νομικές αρχές οι οποίες απλώς θα αξιολογηθούν από το Γενικό Εισαγγελέα, είπε.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως η απόφαση για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αποτελεί ιστορικό προηγούμενο, αφού παρόλο που το Σύνταγμα δίνει αυτή τη δυνατότητα, εν τούτοις κανένας Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν είχε προσφύγει προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας προηγουμένως για παύση Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Αποτέλεσε παρθενική εξέταση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος και για το Ανώτατο Δικαστήριο. Επομένως συγκέντρωσε νομικό ενδιαφέρον και από άποψη συνταγματικού δικαίου.​

Keywords
Τυχαία Θέματα