Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017 - Πρόγραμμα Οκτωβρίου

Συνεχίζεται η δράση του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού και κατά το μήνα Οκτώβριο με την διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων στην Πάφο στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας “Πάφος 2017”.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2017, Πάφος, και στο καινούργιο φθινοπωρινό πρόγραμμα διοργανώνει και συνεργάζεται με κοινότητες και άλλους φορείς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με κύριο στόχο την εμπλοκή και του κοινού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 19:00 στην Παλιά Ηλεκτρική θα παρουσιαστεί

η έκθεση φωτογραφίας της Γαλλίδας φωτορεπόρτερ Barbara Laborde, με γενικό τίτλο “Νεκρή Ζώνη”, που εντάσσεται στη θεματική, “Βήματα του Μέλλοντος”.

Πρόκειται για μια θεματική που αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν και επηρεάζουν εμάς και το μέλλον μας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μέσα από την έκθεση, η καλλιτέχνης καλεί τον παρατηρητή να ταξιδέψει στη “Νεκρή Ζώνη”, σε μια διαδρομή ανάμεσα σε δρομάκια, βουνά, χωριά και ερείπια, ξεδιπλώνοντας ένα μωσαϊκό από ιστορίες και εικόνες που συνθέτουν μια ιστορία 40 χρόνων.

Η έκθεση που θα είναι ανοικτή καθημερινά από τις 2 μέχρι 9 Οκτωβρίου πραγματοποιείται από το “Πάφος 2017” με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου και της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου – Πάφος.

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στις 19:30 στη Στήλη Αποστόλου Παύλου το μουσικό σχήμα “Collegium Cyprium” καλύπτει μουσικά θέματα από την εποχή του μπαρόκ μέχρι τις μέρες μας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της μουσικής δραστηριότητας στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού του “Πάφος 2017”, συνεχίζει η ανακοίνωση, το σχήμα συνεργάζεται με τη σοπράνο Χρύσω Μακαρίου σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, W.A.Mozart, J. S. Bach, A. Vivaldi, G. Puccini, George Bizet, Franz Schubert, F. Sartori, L. Quarantotto, Andrew Lloyd Webber και Johan Strauss.

Ερμηνεύουν οι μουσικοί:Ανδρέας Π. Νικολάου, Θανάσης Αθανασίου (βιολί), Αντρέας Κελίρης (βιόλα), Ευγενία Καραπατάκη (τσέλο).

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στις 20:30 στο Α` Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου ΙΙΙ η ομάδα “One/Off” παρουσιάζει μια ερωτική ιστορία γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο βασισμένη στην τραγωδία “Ερωφίλη” του Γεώργιου Χορτάτση.

Το έργο με έντονο κοινωνικό στίγμα, εγείρει ερωτήματα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Πρόκειται για μια συνεργασία του “Πάφος 2017” και του Διεθνούς Φεστιβάλ “Κύπρια 2015”.

Επίσης, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στις 17:00 στη Λέσχη Ευσέβεια ένα σημαντικό έργο του “Πάφος 2017”, στοχεύει να συλλέξει και να αξιοποιήσει πληροφορίες για το πρόσφατο παρελθόν της Πάφου μέσα από αναμνήσεις, αφηγήσεις και άλλες δράσεις συλλογής και καταγραφής της μνήμης των ανθρώπων της Πάφου δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερο αρχείο μνήμης .

Πολίτες της Πάφου θα έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν τις ιστορίες τους, φωτογραφίες και άλλο υλικό, δημιουργώντας ευκαιρίες να αναδειχθούν μνήμες, αναμνήσεις και βιώματα της Πάφου.

Τέλος, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 10:30 το πρωί, στην κοινότητα Κρήτου Τέρρα πραγματοποιείται μια περιήγηση στα χνάρια των Δραγουμάνων που έζησαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, του Δραγουμάνου Χατζηιωσήφ και του Δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.

Η περιήγηση που θα γίνει από τους Δρ. Χρίστο Γ. Αριστείδου και τη Δρ. Αικατερίνη Αριστείδου περιλαμβάνει τα Οθωμανικά λουτρά, την Εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας με τις εικόνες της Κρητικής σχολής, το Καζίνο, και το σπίτι του Χ’’Γιωργάκη Κορνέσιου ενώ θα καταλήξει στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών του χωριού.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα