Πάφος 2017: Πως απαντά στα πυρά περιβαλλοντικών οργανώσεων

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 επέλεξε το χώρο όπου βρίσκεται η Πέτρα του Ρωμιού για τις δύο συναυλίες που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Αυγούστου.

Για τους σκοπούς της συναυλίας, εδώ και μερικές ημέρες τοποθετήθηκαν στο χώρο μια εγκατάσταση των 600 τετραγωνικών μέτρων, η οποία δημιουργεί μια κερκίδα χωρητικότητας 1000 ατόμων και μια εξέδρα που επεκτείνεται και μέσα στη θάλασσα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν αμέσως τις ανησυχίες τους, καθώς η περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού είναι προστατευόμενη και ανήκει

στο Δίκτυο Natura 2000. Έκαναν αναφορά τόσο για ρύπανση της θάλασσας, όσο και για την πίεση που θα ασκηθεί από τους επισκέπτες.

Επίσης, η παρούσα περίοδος σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αποτελεί το μέσο της περιόδου φωλεοποίησης του γερακιού «Μαυρομμάτη» και το συγκεκριμένο μέρος είναι η σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης του.

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Πάφος 2017 Δρ. Χρίστο Πατσαλίδη, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με τις έντονες ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν θα επέλθει καμία περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.

«Επιλέξαμε την Πέτρα του Ρωμιού για να πραγματοποιήσουμε εκεί τις συναυλίες, με στόχο να την προβάλουμε όσο περισσότερο μπορούμε» δήλωσε στο SigmaLive ο πρόεδρος του οργανισμού.

Έχουμε τόσους όμορφους χώρους, όπως είπε, τους οποίους πρέπει να προβάλουμε και να νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτούς. Αυτός είναι ο στόχος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και όχι να τους καταστρέψει.

Όπως ανάφερε ο κ. Πατσαλίδης «δεν θα μείνει απολύτως τίποτα στο χώρο από τη διοργάνωση. Αμέσως μετά τις συναυλίες θα απομακρυνθούν από την περιοχή όλα όσα τοποθετήθηκαν και θα καθαριστεί πλήρως ο χώρος».

Τόνισε πως «εμείς ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θέλουμε να προβάλουμε χώρους φυσικής ομορφιάς του τόπου μας και με μια τέτοια διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας θα αναδείξουμε τη σημασία του χώρου και του πολιτισμού μας».

«Πρόκειται για μια προσωρινή κατασκευή η οποία μετά από δυο μέρες θα απομακρυνθεί από το χώρο και εκεί δεν θα μείνει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει κάτι το μόνιμο» συμπλήρωσε.

«Δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα και θα φροντίσουμε να μην υπάρξει καμία επίπτωση σε αυτήν την τόσο σημαντικής σημασίας περιοχή» κατέληξε.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή θα τραγουδήσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη και το Σάββατο ο διάσημος Βόσνιος μουσικοσυνθέτης Goran Bregovic.

Keywords
Τυχαία Θέματα