Όταν η Μαρκουλλή ζήτησε τη «λίστα Λαγκάρντ»…

Διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», που αφορά σε φαινόμενα φοροδιαφυγής σε όλο τον κόσμο και στην οποία περιλαμβάνονται, σύμφωνα με στοιχεία, ονόματα που έχουν σχέση με την Κύπρο.

Σε ενέργειες, με στόχο την εξασφάλιση της εν λόγω λίστας προέβη η προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ζήτησε από τις γαλλικές Αρχές, δια μέσου της Κυπριακής Πρεσβείας

στη Γαλλία την εν λόγω λίστα, κατόπιν αιτήματος του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, λίγες βδομάδες πριν λήξει η θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης (Γενάρη- Φλεβάρη 2013).Το Υπουργείο Εξωτερικών λειτούργησε ουσιαστικά ως μεσολαβητής μεταξύ κυπριακών και γαλλικών αρχών (Υπουργείων Οικονομικών) με στόχο την εξασφάλιση της λίστας.

«Είχα δώσει οδηγίες στον Πρέσβη μας στο Παρίσι, να ζητήσει επίσημα και να εξασφαλίσει από τις γαλλικές αρχές τη λίστα», δήλωσε στο Sigmalive η πρώην Υπουργός και πρόσθεσε ότι «η επόμενη κυβέρνηση έπρεπε να το κυνηγήσει αφού η δική μου θητεία έληξε μετά από μερικές βδομάδες».

Το Sigmalive επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών για να τύχει ενημέρωσης σε σχέση με την «τύχη» της εν λόγω λίστας και την εξέλιξη της διαδικασίας. Το ΥΠΕΞ με τη σειρά του, μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού, όπως μας λέχθηκε, το ΥΠΕΞ ολοκλήρωσε το μεσολαβητικό του ρόλο και πλέον οι όποιες ενέργειες υπάγονται στις αρμοδιότητες του ΥΠΟΙΚ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται ενημέρωση. Τα ερωτήματα παραμένουν: Πού βρίσκεται η λίστα; Υπήρξε εξέλιξη από την εποχή που την ζήτησε η πρώην ΥΠΕΞ;

Keywords
Τυχαία Θέματα