Παρέδωσαν σε οικογένεια λάθος οστά από 4 αγνοούμενους

Οστά τεσσάρων διαφορετικών αγνοουμένων παραδόθηκαν για ταφή στην οικογένεια των συγγενών ενός πατέρα- αγνοουμένου.

Μετά από απόφαση των συγγενών, τα οστά δόθηκαν για επανεξέταση στο Ινστιτούτο Νευρολογίας, με έξοδα της ίδιας της οικογένειας όπου αποκαλύφθηκε το μοιραίο λάθος, ότι δηλαδή πρόκειται για τα οστά τεσσάρων διαφορετικών αγνοουμένων.

Όπως δήλωσε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Εκπρόσωπος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Νέστωρας Νέστωρος, τα αποτελέσματα των νέων αναλύσεων θα εξεταστούν για να φανεί το λάθος. Θα μελετήσουμε τα αποτελέσματα για να δούμε πώς προχωρούμε , είπε

ο κ. Νέστωρος και υπεραμύνθηκε του έργου της Επιτροπής. «Δεν θα αφήσουμε αναπάντητα ερωτήματα», είπε, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο σωστά πρέπει τη δουλειά μας ως Διερευνητική Επιτροπή».Ο κ. Νέστωρος εξήγησε επίσης ότι οι επιστήμονες που εργάζονται στη ΔΕΑ ακολουθούν διεθνή πρότυπα σύμφωνα με τα οποία γίνεται η συμφιλίωση μέσα από γενετικές και ανθρωπολογικές αναλύσεις.

Η εγγονή του αγνοούμενου δήλωσε ότι η οικογένεια προχώρησε σε επανεξέταση διότι η οικογένεια ήθελε να ξέρει αν όντως τα οστά ανήκαν στο δικό τους άνθρωπο και κατήγγειλε ότι η ΔΕΑ δεν στάθηκε αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Πρόσθεσε ότι η οικογένεια έστειλε επιστολές στη ΔΕΑ για να λάβει δείγματα για εξέταση, όμως λάμβανε συνεχώς αρνητικές απαντήσεις από τη ΔΕΑ. Για αυτό το λόγο, η οικογένεια αναγκάστηκε να αναθέσει, με δικά της έξοδα, την επανεξέταση των οστών στο Ινστιτούτο Νευρολογίας, όπου διαφάνηκε το λάθος.

Η οικογένεια του αγνοούμενου αμφισβητεί τη μεθοδολογία της ΔΕΑ και καταγγέλλει τη συμπεριφορά από πλευράς ΔΕΑ . η εγγονή του αγνοούμενου διερωτήθηκε παράλληλα «ποιος είναι ο ρόλος της ΔΕΑ».

Σε ανακοίνωση του ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου εκφράζει τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια της Κυβέρνησης προς την οικογένεια του αγνοούμενου για τη νέα δοκιμασία που αντιμετωπίζει.

Προσθέτει ότι «από πλευράς μας θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη στήριξης της οικογένειας στις δύσκολες αυτές στιγμές και οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Όσον αφορά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, μετά από ενέργειες της ίδιας της οικογένειας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να τύχουν άμεσης και αποτελεσματικής διερεύνησης από τη ΔΕΑ, ώστε να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις προς την οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουμε το σημερινό ανακοινωθέν της ΔΕΑ, στο οποίο αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει, σε συνεργασία με την οικογένεια, στη διερεύνηση της υπόθεσης».

Τονίζεται «ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται και ο επιπρόσθετος πόνος και η αγωνία που επωμίζονται οι οικογένειες οφείλονται στην εγκληματική επέμβαση των κατοχικών δυνάμεων στο χώρο ταφής και στη μετακίνηση και απόκρυψη των οστών».

Σημειώνεται ότι «ενόψει και του χθεσινού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούμε όπως η Τουρκία, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, πληροφορήσει τη ΔΕΑ για το χώρο όπου επανατάφηκαν τα οστά, που μετακινήθηκαν από τον τουρκικό στρατό, από τους αρχικούς χώρους ταφής των αγνοουμένων της Άσσιας και των άλλων περιοχών. Μόνο με τον τρόπο αυτό οι οικογένειες των αγνοουμένων θα πληροφορηθούν πειστικά και έγκυρα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων».

Keywords
Τυχαία Θέματα