Όσα συμφώνησε ο Τσαβούσογλου με την Μογκερίνι

"Στη σημασία επίτευξης μιας συνολικής λύσης που θα είναι επωφελής για την ευρύτερη ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ", σε ό,τι αφορά το θέμα της Κύπρου, συμφώνησαν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Αυτό αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο δεύτερος στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα

με την ανακοίνωση, η Φεντερίκα Μοργκερίνι συζήτησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τις συνεχείς εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία και τις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Για τη Συρία, συζητήθηκε η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη, καθώς και η πολιτική διάσταση του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης μεταπολεμικής συμφιλίωσης και την ανοικοδόμηση. Η διαδικασία αυτή επιβλέπεται από την Ύπατη Εκπρόσωπο σε πλήρη συντονισμό με των Ηνωμένων Εθνών Ειδικού απεσταλμένου Staffan de Mistura.

Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου αμφότεροι υπογράμμισαν τη σημασία επίτευξης μιας συνολικής λύσης που θα είναι επωφελής για την ευρύτερη ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη δέσμευση των δύο πλευρών να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο και την εμπλοκή σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προκλήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα