Ώρα χαρτών, ώρα αποδείξεων

14 εναλλακτικά σενάρια από την ε/κ πλευρά εν μέσω παγίωσης αδιεξόδου
Η δεύτερη σημαντικότερη μέρα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό έφτασε. Συζητείται σήμερα το εδαφικό με δέσμευση για ανταλλαγή χαρτών. Αύριο η διάσκεψη, με την Ε.Ε. να κρίνει την ουσία με πολυαναμενόμενη παρέμβαση

Ήγγικεν η ώρα του εδαφικού και των χαρτών στη Γενεύη. Μετά από δύο μέρες ατέρμονων μεν, αναποτελεσματικών κατά γενική ομολογία δε, διαπραγματεύσεων των δύο ηγετών και μία μόλις μέρα πριν από τη διάσκεψη για την Κύπρο,

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί καλούνται να συζητήσουν και τελικά να παρουσιάσουν χάρτες για το εδαφικό, μετά την αποτυχία και το ναυάγιο του Μον Πελεράν ΙΙ.

Χάρτες που να κινούνται στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε, δηλαδή μεταξύ 28,2% και 29,2%. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πηγές κοντά στον Πρόεδρο, είναι σχεδόν αδύνατο να μη γίνει ανταλλαγή χαρτών, καθώς ο Πρόεδρος διεμήνυσε προς τον κ. Ακιντζί και όλους τους εμπλεκομένους ότι οι χάρτες θα πρέπει να είναι συμβατοί με τα όσα συμφωνήθηκαν, αλλιώς δεν πάει σε διάσκεψη.

Εναλλακτικά σενάρια
Η σημερινή αναμενόμενη συζήτηση του εδαφικού δεν θα είναι καθόλου εύκολη και, όπως πληροφορείται η «Σημερινή», η ε/κ πλευρά είναι προετοιμασμένη ακόμη και για τα χειρότερα, τα οποία επιθυμεί, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, να αποφύγει, μέσα από εξαντλητική συζήτηση των κριτηρίων και κάποιων άλλων κατευθυντήριων γραμμών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, η φόρμουλα που συμφωνήθηκε είναι ότι οι χάρτες θα ανταλλαγούν μεταξύ των δύο πλευρών και θα ελεγχθούν από τους εμπειρογνώμονες των δύο κοινοτήτων, σε σχέση με τη συμβατότητά τους με τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί και αυτά που θα πρέπει να συμφωνηθούν.

Αμέσως μετά θα παραδοθούν στον κύριο Έιντε, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, χωρίς η κάθε κοινότητα να κρατά τον χάρτη της άλλης πλευράς. Κάτι που, σύμφωνα με κάποιες πηγές που πρόσκεινται στην ομάδα διαπραγμάτευσης, παραπέμπει σε συνέχιση της διαδικασίας.

Έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας μας από πηγές κοντά στην προεδρική διαπραγματευτική ομάδα αναφέρουν ότι η ε/κ πλευρά έχει ετοιμάσει 14 εναλλακτικούς χάρτες, που να ανταποκρίνονται στο 29,2% που προτείνει η τ/κ πλευρά. Δηλαδή έχει 14 εναλλακτικά σενάρια για το ποιες περιοχές μπορεί να εντάξει η τ/κ πλευρά σε χάρτη που να προϋποθέτει ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση της τάξης του 29,2%.

Διεθνής Διάσκεψη
Άποψη της προεδρικής ομάδας είναι πως είναι καλύτερα να μην πάει τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν στη Γενεύη -χωρίς όμως να το αποκλείουν- γιατί θεωρούν ότι με τις παρούσες συνθήκες και κυρίως λόγω της εκστρατείας εντός της Τουρκίας για το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, δεν υπάρχει περιθώριο κινήσεων και το πιθανότερο θα είναι να κηρυχθεί αδιέξοδο, κάτι που δεν θέλουμε με τίποτα. Το σενάριο μίας διαρκούς διεθνούς διάσκεψης, που θα αρχίσει την Πέμπτη σε επίπεδο ΥΠΕΞ και θα συνεχιστεί ενώ θα συνεχίζονται οι συνομιλίες, φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Τοποθέτηση Ε.Ε.
Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μία ομιλία στη διάσκεψη που θα είναι άκρως υποστηρικτική. Ωστόσο δεν θέλουν να διαρρεύσει, γιατί ίσως οδηγήσει σε νέες τουρκικές αντιδράσεις. Η Ε.Ε. έχει μηχανισμούς ασφαλείας για τα κράτη μέλη της και δεν υπάρχει κανένας λόγος ή ανάγκη για ξένες παρεμβάσεις και εγγυητικά δικαιώματα τρίτων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ρεζουμέ των όσων θα αναφέρει ο Πρόεδρος των Κομισιόν.

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις ζήτησε η Κυβέρνηση από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναφορικά με το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης και τα όσα είπε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο Ειδικός Σύμβουλος διευκρίνισε προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα ΗΕ είναι που συγκαλούν τη διάσκεψη και ο ίδιος εννοούσε πως δεν υπήρχε λόγος να προσκληθούν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί, όπως ούτε και ο ίδιος, διότι από κοινού λήφθηκε η απόφαση για τη συνάντηση της Γενεύης την 1η Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, θεωρεί πως δεν υπήρχε λόγος ιδιαίτερων προσκλήσεων.

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο
Μια ανάσα πριν από την κατάθεση χαρτών και η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε, κατά κύριο λόγο, στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, αυτό στο οποίο σημειώνεται πρόοδος -κατά τα λεχθέντα των εμπλεκομένων- εδώ και 19 μήνες. Ζητήματα διακυβέρνησης απασχόλησαν και την πρωινή και τη βραδινή συνάντηση των ηγετών, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων. Από το τραπέζι απουσίαζε το κρίσιμο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, το οποίο δεν αναμένεται να συζητηθεί ούτε και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις χθεσινές συζητήσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως καλές αλλά δύσκολες, δεν προέκυψε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή σύγκλιση, ώστε να βελτιώνει αισθητά την προ της μετάβασης στη Γενεύη κατάσταση στο κεφάλαιο αυτό. Αναμένονται, πάντως, σήμερα απαντήσεις από την τ/κ πλευρά, σε κάποιες εισηγήσεις στις οποίες η δική μας πλευρά προέβη για τη διακυβέρνηση, ενώ ένα θέμα που άπτεται του κεφαλαίου αυτού παραπέμφθηκε για σήμερα.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στο περιουσιακό, για το οποίο η συζήτηση χθες έγινε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, αφού το χάσμα συνεχίζει να μην έχει γεφυρωθεί. Τα κεφάλαια Οικονομίας και ΕΕ τελικά δεν τέθηκαν καθόλου επί τάπητος και αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διαπραγματευτών, οι διαφωνίες σε όλο το φάσμα υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε 50, αλλά τουλάχιστον οι μισές από αυτές θεωρείται πως αποκλείεται να μπορούν να γεφυρωθούν στο πλαίσιο του διαλόγου στη Γενεύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα