Ομοψυχία για Υφυπουργείο Τουρισμού

Ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ανέφερε ότι με τη δημιουργία των Υφυπουργείων στοχεύεται η εκπόνηση πολιτικής, η εφαρμογή της και ο έλεγχος σε ζωτικούς τομείς για την οικονομία με εξειδίκευση στους τομείς αυτούς και με ευελιξία.

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι οι Υφυπουργοί θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα λογοδοτούν απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχουν αυτοτελή προϋπολογισμό και διοικητική αυτονομία.

Στο σχετικό σημείωμα

προς την Επιτροπή αναφέρεται επίσης ότι οι Υφυπουργοί θα παρακάθονται στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου και θα μπορούν να υποβάλλουν απευθείας προτάσεις πολιτικής, αλλά δεν θα μπορούν να ψηφίσουν και να υποβάλουν απευθείας νομοθετικές προτάσεις, λόγω συντάγματος, οι οποίες θα κατατίθενται από άλλα Υπουργεία, ανάλογα με την αρμοδιότητα.

Ο Υφυπουργός είπε πως από τη μελέτη του τρόπου ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος διεφάνη ότι υπάρχει αδυναμία στην επιβολή οριζόντων πολιτικών, που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.

Ανέφερε ότι υπάρχουν διάσπαρτες ή αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες που δεν επιτρέπουν επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει ο τομέας του Τουρισμού.

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι τα Υφυπουργεία δεν θα δημιουργήσουν διόγκωση του κράτους, αλλά θα αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων και δεν προϋποθέτουν αυξημένο διοικητικό κόστος. Αντίθετα, συνέχισε, αν απαλειφθούν οι αλληλοκαλύψεις είναι δυνατόν να υπάρξουν εξοικονομήσεις.

Για τον ΚΟΤ, ο οποίος θα καταργηθεί, επήλθε συμφωνία και όσοι εκ των υπαλλήλων θέλουν θα μπορούν να ενταχθούν σε σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, ανέφερε ότι το καθεστώς των ωρομισθίων δεν ρυθμίζεται με νόμο για αυτό και έγινε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Είπε ακόμα ότι οι προοπτικές του τουριστικού προϊόντος είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είναι σήμερα.

Η Κύπρος έμεινε στάσιμη στις αφίξεις, παρόλο ότι έγιναν τεράστιες προσπάθειες να σπάσει το ρεκόρ αφίξεων, συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι χωρίς οριζόντιες αρμοδιότητες δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Είπε ακόμα ότι μια προσεγμένη πολιτική θα αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα, κάτι που αδυνατούσε να προωθήσει ο ΚΟΤ του οποίου το ΔΣ συνίσταται από πολιτικούς διορισμούς, μελών μερικής απασχόλησης.

Πολλές φορές στο ΔΣ παρουσιάζονται συγκρουόμενες θέσεις και φιλοσοφίες, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη χάραξη πολιτικής.

Είπε λόγω της πολυπλοκότητα της δομής του κράτους, το ΚΟΤ δεν έχει αρμοδιότητες για εκπόνηση στρατηγικής για τον τουρισμό, δεν έχει μετρήσιμους στόχους ούτε μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι ο ΚΟΤ έκανε μελέτη που θα πρέπει να εφαρμοστεί στη μετεξέλιξη του σε Υφυπουργείο.

Ο Υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι το κυπριακό τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζεται από εποχικότητα, είναι μονοδιάστατο προϊόν και εξαρτάται από δύο αγορές, αυτή της Ρωσίας και αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι οι τουριστικές χώρες έχουν Υπουργό Τουρισμού και υπάρχει πλήρης διαχωρισμός χάραξης πολιτικής και μάρκετινγκ.

Πρόσθεσε ότι το μάρκετινγκ γίνεται από εταιρείες με Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους φορείς του τουρισμού.

Παρά τις αντιρρήσεις, προς την σωστή κατεύθυνση

Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι κατά το διάλογο με τα κόμματα, το ΑΚΕΛ εξέφρασε αντιρρήσεις για ανάθεση του μάρκετινγκ σε ιδιωτική εταιρεία και για αυτό δεν θα εφαρμοστεί στο παρόν στάδιο.

Σε ό,τι αφορά τη μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο, είπε ότι θα υπάρξει κατάργηση του ΔΣ και των εννέα πολιτικών διορισμών, με ένα μόνιμης απασχόλησης πολιτικό προϊστάμενο που θα υπάγεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξήγησε ότι αυτά δεν θα γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, άλλα η μετεξέλιξη θα αρχίσει μετά την ψήφιση του νόμου.

Είπε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή ο ΚΟΤ έχει 20 επιτροπές που συνεδριάζουν και περισσότερο συνεδριάζουν παρά παράγουν έργο και πολιτική, προσθέτοντας ότι αυτές θα μειωθούν σε επτά.

Ο εκπρόσωπος του ΚΟΤ ανέφερε στην Επιτροπή ότι είναι αναγκαιότητα το Υφυπουργείο και αυτό έπρεπε να είχε γίνει από το 2013 με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. “Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη Υφυπουργείου θα ενδυναμώσει όλες τις ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ δήλωσε ότι το Επιμελητήριο συμφωνεί με τη δημιουργία Υφυπουργείου. Πρόσθεσε ότι είναι επιτακτικό να δημιουργηθεί και ανέφερε πως αν να υπάρξουν κενά ή διαπιστωθεί δυσλειτουργία να συμπληρωθούν στην πορεία.

Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι η σύσταση των Υφυπουργείων στηρίζεται στο θεσμό του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και ως εκ τούτου δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι υπάρχει αναγκαιότητα ύπαρξης Υφυπουργείου. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται ανεπαρκής υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όχι λόγω απουσίας βούλησης στον ΚΟΤ, αλλά λόγω έλλειψης αρμοδιότητας. Κάλεσε επίσης τους Βουλευτές να περιβάλουν με αγάπη και στοργή το νομοσχέδιο για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Η εκπρόσωπος του ΣΤΕΚ είπε πως θεωρεί πάρα πολύ σημαντική τη δημιουργία του Υφυπουργείου.

“Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την προσπάθεια. Θεωρούμε ότι θα πετύχει τους στόχους όλων, να αναβαθμίσουμε το προϊόν και να έχουμε τα ανάλογα έσοδα”, είπε και δήλωσε στη διάθεση των Βουλευτών και των κομμάτων για διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη δομή του Υφυπουργείου.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) είπε η θέση του Συνδέσμου είναι από το 1984 ότι θα ήταν επωφελές η σύσταση Υφυπουργείου.

Πρόσθεσε ότι ο ΚΟΤ προσπαθούσε να λύσει πολλά προβλήματα, αλλά δεν έχει αρμοδιότητες.

Είπε ότι αρκετά καταλύματα και ξενοδοχεία δεν έχουν άδεια λειτουργίας και εξέφρασε την άποψη ότι ένα υφυπουργείο με εκτενείς αρμοδιότητες θα μπορεί να προσφέρει λύσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για σύσταση τουριστικής αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ ανέφερε ότι η ΣΕΚ στήριξε την αλλαγή θέτοντας προϋποθέσεις για τη μετεξέλιξη του ΚΟΤ. Πρόσθεσε ότι είναι μέρος της αλλαγής και φρόντισε ταυτόχρονα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είπε πως στηρίζει ξεκάθαρα την προσπάθεια καθώς το προσωπικό έχει εξασφαλιστεί και δήλωσε ότι η συμφωνία για το προσωπικό πρέπει να συνοδεύει την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο.

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ, είπε ότι ουδείς διαφωνεί ότι χρειάζονται αλλαγές, αλλά, είπε, η ΠΕΟ διαφωνεί με τη διάλυση του ΚΟΤ. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα θεσμικό όργανο το οποίο να αξιοποιήσει την εμπειρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Ανέφερε ότι χρειάζεται κατοχύρωση των εργαζομένων και προτείνουμε όπως το οριζόντιο λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον ΚΟΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα