Ομόφωνη στήριξη ΔΗΣΥ στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη

dΤο Πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ ενέκρινε απόψε ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου του Κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου θα τεθεί ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, το ερχόμενο Σάββατο, 21 Οκτωβρίου.

Σε ομιλία του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «το

2013, όταν κερδίσαμε τις εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε μπροστά σε μια τρομακτική κατάσταση. Η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με τα ρευστά διαθέσιμα στα ταμεία του κράτους να φτάνουν μόλις για ένα μήνα. Το τραπεζικό σύστημα βαθιά διαβρωμένο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Ο κόσμος ανήσυχος, φοβισμένος, να αγωνιά αφού δεν ήξερε τι θα φέρει το αύριο».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, «μέσα σε πραγματικά δραματικές συνθήκες, είχε την αποφασιστικότητα και την ευθυκρισία να σηκώσει το βάρος και να πάρει αποφάσεις που χρειάζονταν. Έκλεισε τα αυτιά του στο λαϊκισμό και σε φωνές που έφταναν μέχρι και σε εισήγηση να εγκαταλείψει η Κύπρος το Ευρώ και την Ε.Ε. - κάποιοι μάλιστα έκαναν και μελέτη για να επιστρέψουμε στη λίρα».

«Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ», συνέχισε, « η Κύπρος ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και βγήκε από το Μνημόνιο. Και πριν ακόμα ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η χώρα μας παρουσίαζε ανάπτυξη από το 2015. Σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την καταστροφή, διανύουμε στην Κύπρο την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης».

Παράλληλα με την αποκατάσταση της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού. Στη συνέχεια και όταν οι συνθήκες στην τουρκοκυπριακή πλευρά έγιναν ευνοϊκές, έδωσε στη διαπραγματευτική διαδικασία έναν έντονο και παραγωγικό ρυθμό που οδήγησε σε σημαντικές συγκλίσεις, κατοχυρώνοντας σημαντικές αρχές που θέλουμε να δούμε να ισχύουν μέσα από μια συμφωνία».

«Η αποφασιστικότητα και η μεθοδική διαπραγμάτευση του Προέδρου», όπως είπε, « αποδείχτηκαν όμως στην πράξη όταν οδήγησε τα πράγματα σε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών όπου, με την παρουσία και της Ε.Ε., έφερε την Τουρκία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η Τουρκία βρέθηκε να συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατάργηση των εγγυήσεων, την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και για μια συμφωνία για την ασφάλεια των Κυπρίων μετά τη Λύση, χωρίς ξένες επεμβάσεις».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «μπορεί τελικά και παρά τις προσδοκίες μας, η διαπραγμάτευση να μην κατέληξε εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία αφήνει ως κεκτημένο το ‘πλαίσιο Γκουτέρες’ και τη σαφή τοποθέτηση των Η.Ε., για πρώτη φορά στα χρονικά, ότι το σύστημα των εγγυήσεων ‘δεν είναι βιώσιμο’».

«Για να συνεχίσουμε και να διεκδικήσουμε αυτό το κεκτημένο που δημιουργήθηκε μέσα από μια διαδικασία που η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως ‘μεγάλη εθνική επιτυχία για την Κύπρο’, πρέπει να συνεχίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όπως ακριβώς έχει ήδη καταθέσει και στον Γενικό Γραμματέα και στη διεθνή κοινότητα την άμεση ετοιμότητά του για συνέχεια της διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι «δεν πρέπει και ούτε πρόκειται να εγκαταλείψουμε μία προσπάθεια που, κατά γενική ομολογία, έφερε το Κυπριακό ‘στο πιο προχωρημένο σημείο’. Αλλά θα συνεχίσουμε και μετά τον Φεβρουάριο. Με όραμα να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται χωρίς στρατό κατοχής.».

«Σήμερα», πρόσθεσε, «μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είμαστε περήφανοι. Προχωράμε στις προεδρικές εκλογές και το μήνυμα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη είναι η Κύπρος της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια μιας πορείας που δίνει ξανά ελπίδα στον τόπο και όραμα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους».

«Η απόφασή μας είναι σήμερα ότι συνεχίζουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Σε μια πορεία διεκδίκησης μιας συμφωνίας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας. Συνεχίζουμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε συνεργασία και με όλες τις άλλες κοινωνικές δυνάμεις και τις ομάδες πολιτών που κινητοποιούνται, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την πορεία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανεκλογή», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Εν τω μεταξύ, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει τα ακόλουθα:

Καταγράφοντας και τον προχτεσινό απολογισμό και το όραμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη,

Επειδή θέλουμε η χώρα μας να συνεχίσει στο σωστό δρόμο της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης, με σταθερά βήματα μπροστά,

Και επειδή η Κύπρος μας αξίζει να έχει το όραμα και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο,

Και επειδή εμείς στην παράταξή μας ξέρουμε ότι το πιο μεγάλο όραμα είναι η επανένωση της πατρίδας μας,

Θέλουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίζει και να ολοκληρώνει την προσπάθεια και τη διαπραγμάτευση, που κατά γενική ομολογία έφτασε στο «πιο προχωρημένο σημείο».

Θέλουμε να δούμε να τερματίζεται η κατοχή και η διαίρεση της Κύπρου, μέσα από μια βιώσιμη και ασφαλή λύση που θα δημιουργεί μόνιμες συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.

Εισηγούμαι, εφ’όσον όλοι συμφωνούμε, να πορευτούμε στο Ανώτατο Συμβούλιο με την απόφαση (πρόταση) να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να αγωνιστούμε για την επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη.

Για να συνεχίσουμε την πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας και να κρατήσουμε ανοιχτή τη μεγάλη προοπτική που έχει δημιουργηθεί για μια αποδεκτή λύση στο εθνικό μας ζήτημα.

Με σταθερά βήματα μπροστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα