Ολοκληρώθηκε η 3η φάση του Αργοναύτης 2016

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η Φάση της Πολυεθνικής Άσκησης Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2016», που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σενάριο περιλάμβανε σοβαρό ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα, συγκεκριμένα ατύχημα με επιβατικό πλοίο, καθώς και αεροδιακομιδή (MEDEVAC).

Στην ημερήσια άσκηση Έρευνας Διάσωσης, συμμετείχαν συνολικά δέκα (10) αεροπορικά και δώδεκα (12) ναυτικά μέσα, καθώς και προσωπικό, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας,

της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ιταλίας, του Ισραήλ καθώς και της Ουγγαρίας, υπό τον συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ Λάρνακας.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης Φάσης έγινε σύγκληση της Συντονιστικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεως (ΣΟΧΚ) στο ΚΣΕΔ Λάρνακας, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Έρευνας Διάσωσης. Το ΚΣΕΔ και οι άλλες συμμετέχουσες υπηρεσίες της Δημοκρατίας σε συνεργασία με αεροναυτικές δυνάμεις φίλιων κρατών απέδειξαν ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιονδήποτε περιστατικών εκτάκτου ανάγκης σε όλο το θαλάσσιο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

Οι ξένοι παρατηρητές ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν το ημερήσιο σενάριο Έρευνας Διάσωσης, επιβιβασμένοι στη Γαλλική Φρεγάτα “FORBIN” η οποία συμμετείχε στην άσκηση.

Η άσκηση συνεχίζεται με την πραγματοποίηση νυχτερινού επεισοδίου το σενάριο του οποίου αφορά σοβαρό αεροπορικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα.

Σε ομιλία του κατά την τελική φάση της Άσκησης Αργοναύτης 2016, ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης είπε ότι η φετινή άσκηση είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και εύρος συμμετοχής άσκησης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο.

Επιβεβαιώνει, είπε, “την ισχυρή μας πολιτική βούληση να ενισχύσουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας, ως θετικός συνεισφορέας ασφάλειας στην ταραγμένη και ασταθή αυτή γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου”

Υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική αυτή και ευαίσθητη γειτονιά της Μεσογείου, εργάζεται σταθερά και μεθοδικά προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αξιοποίησης και βελτίωσης των δυνατοτήτων της στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας αλλά και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της σε επιχειρησιακά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εκπονηθεί διάφορα εθνικά σχέδια, όπως το “ΕΣΤΙΑ», η εκπόνηση του οποίου κρίθηκε απαραίτητη μετά τα γεγονότα του Λιβάνου το 2006, κατά τα οποία η Κύπρος αποτέλεσε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας και γέφυρα επαναπατρισμού χιλιάδων ξένων υπηκόων.

Στόχος, είπε, είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων, ώστε να παρέχουν ουσιαστική στήριξη σε υπηκόους ευρωπαϊκών και τρίτων κρατών, σε ένα ενδεχόμενο ανάγκης για εκκένωση τους από γειτονικές χώρες, μέσω Κύπρου.

Ο κ. Φωκαϊδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή 150 περίπου εκπρόσωπων (στρατιωτικών και διπλωμάτων) από 17 χώρες της Ομάδας των ΝΕΟCG (Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group), που στο πλαίσιο της φετινής άσκησης εξέτασαν σενάρια εκκένωσης αμάχων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το NEO Coordination Group, μέλος του οποίου είναι και η Κύπρος, είναι μια πρωτοβουλία, που στόχο έχει τη συνεργασία για το σχεδιασμό και τη διενέργεια επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων ανά το παγκόσμιο.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει παραχωρήσει διευκολύνσεις για την ανάπτυξη Συντονιστικού Κέντρου Διοίκησης της ομάδας των ΝΕΟCG στην Κύπρο, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των εργασιών λειτουργίας του, ένα νέο Κέντρο Διαχείρισης και Συντονισμού Μεταναστευτικής Ροής και Προσφύγων στη Λάρνακα, το οποίο θα αποτελεί ένα σύγχρονο και εργονομικό πρότυπο Συντονιστικό Κέντρο, υποβοηθώντας έτσι, ακόμη περισσότερο και το έργο του NEOCG.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα