Επίσκεψη εργασίας στη Γενεύη πραγματοποιεί ο Φ. Φωτίου

Xωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού κ. Peter Maurer και τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, κ. Zeid Ra’ad al Hussein, είχε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, κ. Φώτης Φωτίου.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που έχει ο κ. Φωτίου στην Γενεύη.

Στη συνάντηση με τον κ. Maurer,

η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Φωτίου διαβίβασε τις θερμές ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυπριακής κυβέρνησης για την πολυδιάστατη και ουσιαστική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού από την περίοδο αμέσως μετά την τουρκική εισβολή μέχρι και τις μέρες μας, ενώ απηύθυνε με την ευκαιρία επίσημη πρόσκληση προς τον κ. Maurer για να επισκεφθεί την Κύπρο.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε ενδελεχώς για τις άοκνες προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων βρίσκονται σε οριακό σημείο με κίνδυνο το πρόγραμμα της ΔΕΑ να τερματιστεί τα επόμενα δύο χρόνια με τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες των αγνοουμένων, που βιώνουν καθημερινά για δεκαετίες το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των δικών τους.

Πρόσθεσε ότι ο εντοπισμός λειψάνων Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές μειώνεται δραματικά από μέρα σε μέρα, μαζικοί χώροι ταφής Ελληνοκυπρίων έχουν μετακινηθεί σκόπιμα από τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ οι κατοχικές «αρχές» αρνούνται να συνεργαστούν στην υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής Ελληνοκυπρίων μετά τις περισυλλογές που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός από τα πεδία των μαχών όπως και να παράσχουν άλλα στοιχεία και πληροφορίες που ευρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Στα πλαίσια των προσπαθειών της Κυπριακής Κυβέρνησης για εξασφάλιση πληροφοριών για την τύχη αγνοουμένων ο κ. Φωτίου ζήτησε και τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, για εντοπισμό στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη αγνοουμένων που πιθανόν να υπάρχουν στα αρχεία της ΔΕΕΣ, η οποία να σημειωθεί είχε ενεργό ανάμιξη στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά και μετά την τουρκική εισβολή.

Από την πλευρά του ο κ. Maurer επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων και εξέφρασε ικανοποίηση για την προσήλωση της Κυπριακής κυβέρνησης στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών στις αρχές του ανθρωπισμού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της μεταξύ των Κυπριακών Αρχών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας στο πιο πάνω πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοποίησης του πλούσιου αρχειακού υλικού που διατηρεί ο Ερυθρός Σταυρός από τη δραστηριοποίηση του επί του εδάφους στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή και την περίοδο που ακολούθησε. Συμφωνήθηκε η τοποθέτηση ερευνητών εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενδελεχή μελέτη του διαθέσιμου αρχειακού υλικού.

Τέλος, ο κ. Φωτίου έθεσε την εμπειρογνωμοσύνη που έχει αποκτηθεί στην Κύπρο ιδιαίτερα σε θέματα ταυτοποίησης λειψάνων, συνεπεία της ανάγκης αντιμετώπισης ανθρωπιστικής φύσης προβλημάτων, στην διάθεση του Ερυθρού Σταυρού. Κάλεσε τη Διεθνή Ομοσπονδία να εξετάσει τρόπους με τους οποίους η τεχνογνωσία και υποδομή που έχει αναπτυχθεί στη Κύπρο μπορεί να χρησιμεύσει στην αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων που αναφύονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στο θέμα του μεταναστευτικού.

Σε συνάντηση του το απόγευμα σήμερα με τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΟΗΕ, ο κ. Φωτίου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον τελευταίο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, με ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα ανθρωπιστικής φύσης.

Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ειδικά αυτές που αφορούν στην άσκηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, στις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, και στα προβλήματα διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

Επεσήμανε ότι η πλήρης αποκατάσταση και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, λύσης που να επανενώνει τη χώρα και να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό.

Ο Επίτροπος Προεδρίας κατήγγειλε την πρόσφατη απόφαση του ψευδοκράτους να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και την τέλεση λειτουργιών στις κατεχόμενες εκκλησίες μας.

Από πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής διαβεβαίωσε τον κ. Φωτίου ότι το Γραφείο του συνεχίζει να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, η οποία μάλιστα αποτελεί το αντικείμενο ειδικής έκθεσης που υποβάλλεται ετησίως στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τις επαφές του ο κ. Φωτίου συνοδευόταν από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στη Γενεύη, Πρέσβη κ. Ανδρέα Ιγνατίου, και μέλη της Κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα