Εγκρίθηκε στην Ελλάδα η συμφωνία άμυνας με Αίγυπρο & Ισραήλ

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Άμυνας και αφορά στην κύρωση των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών τάχθηκαν εκτός από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην επιτροπή, δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ

– ΑΝΕΛ, και οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των μικρότερων αντιπολιτευτικών κομμάτων, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων. Καταψήφισαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και «παρών» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής ως προς τη συμφωνία με την Αίγυπτο ενώ καταψήφισαν τη συμφωνία με το Ισραήλ.

Παρουσιάζοντας τις δύο συμφωνίες συνεργασίας ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε καμία περίπτωση σε τυχόν διενέξεις που έχουν τα κράτη αυτά με άλλα στην περιοχή και αυτή τη θέση της την έχει καταστήσει σαφή και προς το Ισραήλ και προς την Αίγυπτο. Συμπλήρωσε ότι οι συμφωνίες αυτές ενδυναμώνουν τις «καλές παραδοσιακές σχέσεις» της Ελλάδας με τις δύο αυτές χώρες καθώς και τον γεωπολιτικό στρατηγικό ρόλο της χώρας ενώ οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις δημιουργούν «πεδίο σταθερότητας και διεθνούς ασφάλειας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κυρώθηκε, πάλι κατά πλειοψηφία, και η Προγραμματική Συμφωνία (Programme Arrangement) σχετικά με το "MIOS", τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού". Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η συμφωνία αυτή δεν επιφέρει καμία αλλαγή ως προς τα όρια του FIR Αθηνών σημειώνοντας ότι αντανακλά απλώς την ανάγκη για ένα νέο νομικό πλαίσιο κανόνων για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών πτήσεων και ότι με την δημιουργία πλέον ενιαίων ευρωπαϊκών συνόρων, διασφαλίζονται περαιτέρω τα ελληνικά εναέρια σύνορα.

«Είναι κάτι αντίστοιχο με τη συμφωνία για τα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα», είπε ο Πάνος Καμμένος προσθέτοντας: «Όταν λέω παλιά σύνορα εννοώ ότι δεν αλλάζει το FIR Αθηνών που υπάρχει σήμερα, το ελληνικό FIR, με το νέο FIR το οποίο ενοποιεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, τους ευρωπαϊκούς ουρανούς. Δηλαδή, δεν έχουμε αλλαγές σε σχέση με τις εθνικές διεκδικήσεις. Η μόνη μας συμμετοχή με αυτή τη συμφωνία είναι ακριβώς για να μπορέσουν να πιστοποιηθούν οι θέσεις που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Ουρανού, και αυτό αφορά, για παράδειγμα, και τις νέες τεχνολογίες οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Ένα απ` αυτά είναι τα UAV. Τα UAV, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πλέον της μόδας, πετούν αυτή τη στιγμή σε όλη τη Μεσόγειο, χωρίς όμως, για την Ελλάδα, να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο τέτοιο. Πρέπει, το νομικό πλαίσιο αυτό να υπάρξει και να δημιουργηθούν νέοι κανόνες, οι οποίοι θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην ασφάλεια πτήσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα