Ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη ο Στυλιανίδης

Μαραθώνιο ομιλιών και συναντήσεων είχε στη Νέα Υόρκη ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, το τετραήμερο 18-21 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Την περασμένη Τετάρτη άνοιξε με ομιλία του τις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης για το Ιράκ (Ministerial-Level Event on the Humanitarian Crisis in Iraq), την οποία συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ομιλία του, ο Χρήστος Στυλιανίδης

υπογράμμισε τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας στη δημιουργία συνθηκών εθνικής συμφιλίωσης στο Ιράκ.

Την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, μαζί με την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι, φιλοξένησαν συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία (High Level Meeting on Syria) στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και άλλοι. Ο Επίτροπος Στυλιανίδης, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κατάστασης στη Συρία και στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας αντιμετώπισης των αναγκών εντός και εκτός Συρίας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, μίλησε σε ειδική εκδήλωση με τίτλο "Χρηματοδοτώντας το Μέλλον: Εκπαίδευση 2030" (Financing the Future: Education 2030), στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στην εκδήλωση, ο Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για την εκπαίδευση παιδιών σε περιοχές κρίσεων από 6% σε 8%.

Την περασμένη Δευτέρα, συμμετείχε σε δύο συναντήσεις υψηλού επιπέδου για τα καταστροφικά αποτελέσματα του τυφώνα Ίρμα μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ καθώς και, μεταξύ άλλων, των Υπουργών Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας (The Caribbean After Hurricane Irma και High Level Event on Hurricane Irma). Στις ομιλίες του ο Χρ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα, δεν είναι ψεύτικα νέα (fake news), όπως χαρακτηριστικά είπε, και κάλεσε όλα τα μέρη να εφαρμόσουν κατά γράμμα τη Συμφωνία του Παρισιού.

Την ίδια μέρα, συμμετείχε, επίσης, σε συζήτηση με θέμα πώς θα ξανακτιστούν οι ζωές των κοριτσιών και γυναικών στη Νιγηρία και στο Ιράκ μετά την απελευθέρωσή τους από τις εγκληματικές οργανώσεις Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος (Rebuilding Shattered Lives and Communities: Chibok and Yazidi Girls and Women). Έλαβε μέρος, επίσης, σε συζήτηση "στρογγυλού τραπεζιού" σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να γίνει η ανθρωπιστική βοήθεια ακόμα πιο αποτελεσματική (Grand Bargain Roundtable Meeting). Το ίδιο βράδυ παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που οργάνωσε το Malala Foundation και η πρωτοβουλία Education Cannot Wait για την εκπαίδευση σε περιοχές συγκρούσεων.

Την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, ο Επίτροπος Στυλιανίδης μίλησε σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην πρόληψη, αντιμετώπιση και ανοικοδόμηση μετά από φυσικές ή άλλες καταστροφές ((High Level Event on Collective Private Sector Action for Disaster Risk Reduction, Emergency Preparedness, Response and Recovery) και στις 20 Σεπτεμβρίου ήταν ομιλητής σε συνάντηση για την κατάσταση στο Νότιο Σουδάν (High Level Humanitarian Event on South Sudan). Στις 21 Σεπτεμβρίου συμμετείχε σε "στρογγυλό τραπέζι" για την κατάσταση στη Νιγηρία και στην Τσαντ (Ministerial Roundtable on Nigeria and the Lake Chad Region). Στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η εκπαίδευση έχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να ηττηθεί η ιδεολογία της Μπόκο Χαράμ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης είχε πολλές διμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, Κρατών και διεθνών οργανισμών. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, τον Διευθυντή της UNDP Άκιμ Στάινερ, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και Διευθυντή της IRC Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας Τέτρο Γκεμπρεγέσους, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πολλούς άλλους Υπουργούς Κρατών Μελών της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα