Όλο και φτηνότερα τα προϊόντα για τους Κύπριους

Φτηνότερα κατά 0,8% ήταν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016, η μείωση που σημείωσαν οι τιμές ήταν της τάξεως του 1,3%, σε ετησιοποιημένη βάση.

Οι συνεχείς μειώσεις στις τιμές ακολουθούν το γενικότερο κλίμα αποπληθωρισμού που επικρατεί στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες και το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους οικονομικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταβάλλοντας προσπάθεια να

τονώσουν τη ζήτηση, ώστε να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016, οι τιμές σημείωσαν μείωση κατά 1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, όσον αφορά στις κατηγορίες των προϊόντων, σε σχέση με πέρσι τον Νοέμβριο, η μεγαλύτερη μείωση των τιμών παρατηρήθηκε στις μεταφορές με -4,5%, ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν κατά 2,6% φτηνότερα τα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά. Ταυτόχρονα, οι τιμές στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 1,8%.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο φέτος, ο Νοέμβριος ήταν φτηνότερος μήνας για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 4,7%, λόγω της εποχικότητας και της λήξης της θερινής περιόδου, ενώ ακριβότερες κατά μόλις 0,8% ήταν οι τιμές σε προϊόντα που αφορούν σε στέγαση, ύδρευση ηλεκτρισμό και υγραέριο.

Αναφορικά με το 11μηνο του 2016 και σε σύγκριση με το 11μηνου του 2015, οι τιμές των μεταφορών έπεσαν σημαντικά κατά 7,9%, ενώ οι τιμές για στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο υπέστησαν επίσης μεγάλη μείωση της τάξεως του 7,3%.

Από την άλλη πλευρά, ακριβότερες κατά 0,9% ήταν η ένδυση και υπόδηση, ενώ εξίσου ακριβότερα ήταν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα