Όλα δείχνουν τριπλή ΑΟΖ

Καταλύτης για την ευρύτερη περιοχή η ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία, δηλώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός
Νέα περίοδος στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Σήμερα η πολυαναμενόμενη τριμερής συνάντηση Σίσι-Τσίπρα-Αναστασιάδη στην Αθήνα,

με στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Κομβικής σημασίας αποτελεί η σημερινή τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Αθήνα, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου, για ενίσχυση των ενεργειακών σχέσεων με τις φιλικές χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως πληροφορείται η «Σ» και βάσει των ενδείξεων, η πιθανότητα για υπογραφή συμφωνίας που θα αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου φαντάζει ως δυνατή.

Προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Συνέδριο μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, στο οποίο οι εισηγητές παρουσίασαν τα ιδιαίτερα τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ για την αύξηση των συναλλαγών εστίασαν ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, των logistics και των κατασκευών.

Σχέσεις από την αρχαιότητα
Κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μίλησε για τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών από τότε που ξεκίνησε η αρχαία ιστορία. «Έχετε μεταφέρει με όλη την ειλικρίνεια την αιγυπτιακή φωνή στους Ευρωπαίους φίλους μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ευχήθηκε η τριμερής συνεργασία να αποτελέσει τον πυρήνα για τη συνεργασία όλης της περιοχής. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε πως η παρουσία του Πρόεδρου Σίσι εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο φιλικές χώρες, και εξέφρασε την ελπίδα η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή.

Συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας
Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, σημειώνοντας, «είχαμε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, να πραγματοποιήσουμε μια ευρεία επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων, αλλά και των εξελίξεων στον ταραγμένο γεωπολιτικό μας περίγυρο».

Επιπλέον τόνισε ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια, και η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της. «Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές», είπε ο κ. Τσίπρας, που ανακοίνωσε και την υπογραφή δύο συμφωνιών που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης.

Ασφάλεια και τρομοκρατία
Αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως Ελλάδα και Αίγυπτος παίζουν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Εκείνο που μας αφορά, είπε, είναι πως θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Με τη σειρά του ο ισχυρός άντρας της Αιγύπτου υπογράμμισε πως η χώρα του ίσως χρειαστεί στήριξη από κράτη που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται μια διεθνής κινητοποίηση, ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση όπλων.

«Δεν καθυστερούμε»
Ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και κατά πόσο αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε ενδεχόμενες αντιδράσεις που μπορεί να προβάλει η Τουρκία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε, «Η συνεργασία των δύο χωρών και η τριμερής συνάντηση δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε προκειμένου, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες συνανάπτυξης. Θα σας έλεγα ότι δεν έχουμε καθυστερήσει», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως κάθε βήμα απαιτεί καλή προετοιμασία. Για το ίδιο θέμα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι δήλωσε πως υπάρχει συνεργασία και η χώρα του ενδιαφέρεται για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Οριοθέτηση της ΑΟΖ
Κατά τη συνάντηση τού κ. Σίσι με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Έλληνας Πρόεδρος εξήρε την Τριμερή Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου, που αφορά, όπως είπε, πολλά θέματα και ιδίως την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η τριμερής αυτή συνεργασία σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του και αποτελεί πρότυπο, από την οποία μπορούν να διδαχθούν και άλλοι, και ιδίως η Τουρκία. «Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως, παρά μόνον εκείνο το οποίο της ανήκει, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση ως προς αυτό που πραγματικά της ανήκει. «Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα τα οποία αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα», πρόσθεσε.

Η ευγνωμοσύνη Σίσι
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, επεσήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και σε στρατιωτικά θέματα. Εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του αιγυπτιακού λαού για τη θέση της Ελλάδας στην πρόσφατη επανάσταση, που έγινε στις 30 Ιουνίου.

«Η θέση σας είναι υποστηρικτική και ενισχυτική για τις αιγυπτιακές θέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η οποία, όπως, είπε, δεν αφορά πλέον μόνον την περιοχή που τη «γέννησε», αλλά απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.

Στις 11 π.μ. η τριμερής
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 9:00 το πρωί, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αργότερα θα έχει επαφές και με τον Αλέξη Τσίπρα. Στις 11:00 θα ακολουθήσει η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις και από τους τρεις στα μέσα ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα