Πάγωμα ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Ολλανδίας
«Ειπώθηκαν ύβρεις ακατανόητες εις βάρος ευρωπαϊκών χωρών και εις βάρος της ΕΕ στο σύνολό της, και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει η όλη κατάσταση», δήλωσε ο Βέμπερ, ενώ ο Πιτέλα τόνισε ότι με αυτή την ηγεσία που οδηγεί την Τουρκία σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε την ενταξιακή της πορεία

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζήτησαν χθες οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της τουρκικής

κυβέρνησης κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας, για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το τουρκικό δημοψήφισμα.

«Ειπώθηκαν ύβρεις ακατανόητες εις βάρος ευρωπαϊκών χωρών και εις βάρος της ΕΕ στο σύνολό της, και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει η όλη κατάσταση», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Εκείνο που είναι σαφές είναι ότι η ΕΕ δεν είναι το έδαφος επί του οποίου μπορεί να διεξάγεται η εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Οι συγκεντρώσεις και οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται στην Τουρκία και όχι στην ΕΕ. Ακούσαμε κατηγορίες και προσβολές. Η ομάδα μου και εγώ στηρίζουμε απόλυτα τις Κάτω Χώρες και η Τουρκία δεν θα πετύχει να διχάσει την ΕΕ ως προς αυτό το θέμα», προσέθεσε.

Δεν υπάρχει μέλλον
Ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ προβληματικές, με καταπάτηση των δικαιωμάτων και ότι η ΕΕ «θα πρέπει να παρέμβει. Όσο η Τουρκία δεν ξέρει τι θέλει και προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να προσανατολισθεί, θα πρέπει να παγώσουμε την ενταξιακή διαδικασία, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε. Σχετικά με το ενταξιακό μέλλον της Τουρκίας, ο κ. Βέμπερ δήλωσε:

«Εμείς στο ΕΛΚ εδώ και πολύ καιρό πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον, δεν αποτελεί επιλογή για μας το να υπάρξει η Τουρκία ως ενταγμένο μέλος της ΕΕ. Είναι μια θέση που επαναβεβαιώσαμε τελευταία με την ευκαιρία συνάντησης για το μέλλον της ΕΕ. Η Ομάδα μου υποστήριζε ανέκαθεν μια εταιρική σχέση με την Τουρκία, που δεν έχει να κάνει με μια καθ' ολοκλήρου ένταξη», υπογράμμισε.

Πρέπει να καταλάβουν
Τη θέση του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποστήριξε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. «Σε αυτό το Κοινοβούλιο υιοθετήσαμε ψήφισμα, με το οποίο υπογραμμίζουμε την ανάγκη να παγώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει να κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτήν την ηγεσία, που οδηγεί την Τουρκία σε μια αυταρχική εκτροπή και ένα απολυταρχικό καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε την ενταξιακή της πορεία», δήλωσε ο κ. Πιτέλα.

Σημειώνεται ότι την άμεση υλοποίηση της πολιτικής θέσης του Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, για πάγωμα των προ-ενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, υποστήριξε και η Κύπρια Ευρωβουλευτής του ECR και Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

«Αποκρουστική παραποίηση της ιστορίας»
Χθες η αντιπαράθεση Τουρκίας-Ολλανδίας συνεχίστηκε. Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διπλωματικής σύγκρουσης των δύο χωρών, «δεν είναι πολύ άσχημες», αλλά απλώς ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν σειρά διπλωματικών μέτρων, αλλά όχι οικονομικά μέτρα. «Από την άλλη πλευρά, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις, όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο».

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε επίσης «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», είπε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ' αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε. Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, την οποία οι Ολλανδοί Κυανόκρανοι δεν είχαν καταφέρει να εμποδίσουν.

Σκέφτονται κι άλλες κυρώσεις
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, πάντως, πως η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δεν μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη και πως ενδέχεται να αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες, μετά την αναστολή των υψηλού επιπέδου διπλωματικών επαφών με την Ολλανδία. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Μέρκελ «δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» και κάλεσε τους Τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές.

Η Τουρκία μπορεί να πλήξει την Ολλανδία και με οικονομικές κυρώσεις, δήλωσε και ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς και πρόσθεσε ότι επί του παρόντος η Άγκυρα δεν σκοπεύει να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ολλανδία. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα σκοπίμως κλιμακώνει την ένταση με σκοπό να επωφεληθεί, ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα δώσει υπερεξουσίες στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάνουν τα θύματα
Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει με τις «προκλήσεις» της κατά της Ευρώπης να εμφανιστεί «ως θύμα», ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την επέκταση των εξουσιών του αρχηγού του κράτους, δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών. Οι τελευταίες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την τουρκική εξουσία «είναι παράλογες» και «δεν έχουν παρά έναν στόχο, να μπει η Τουρκία σε θέση θύματος, για να προκαλέσει μια κίνηση αλληλεγγύης μεταξύ αυτών που εμφανίζονται ίσως επικριτικοί» αναφορικά με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, είπε ο Τόμας ντε Μεζιέρ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας στις κατηγορίες του Τούρκου Προέδρου, ότι η Γερμανία υποστηρίζει και κρύβει (Κούρδους) τρομοκράτες, τις χαρακτήρισε «εμφανώς παράλογες». «Αξιότιμη κ. Μέρκελ, υποστηρίζεις τρομοκράτες» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος σε προχθεσινή συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Α Haber», βάζοντας για πρώτη φορά απευθείας στο στόχαστρο τη Γερμανίδα Καγκελάριο. «Η Γερμανία δεν λαμβάνει μέτρα κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), αν και το έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η Γερμανία κρύβει μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ, το μικρό δυτικό γερμανικό κρατίδιο Σάαρλαντ ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει τη διεξαγωγή πολιτικών εκστρατειών από ξένους πολιτικούς. «Εσωτερικές συγκρούσεις της Τουρκίας δεν έχουν θέση στη Γερμανία. Προεκλογικές εμφανίσεις που θέτουν σε κίνδυνο την τάξη στη χώρα μας πρέπει να απαγορεύονται», αναφέρει σε δήλωσή της η Πρωθυπουργός του κρατιδίου Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Η ίδια προσθέτει πως καθένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας μπορεί να απαγορεύει πολιτικές δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξη Γερμανών και ξένων.

Επιζητεί συνειδητά την πρόκληση
Την κατηγορία, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιζητεί «συνειδητά την πρόκληση και γι' αυτό θα πρέπει να απαγορευτούν προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία», διατύπωσε από πλευράς του ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών ο Κρίστιαν Κερν, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση. «Δεν επιτρέπεται να τα δεχόμαστε όλα», ανέφερε ο Καγκελάριος σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την Τουρκία, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να σταλούν «σαφή μηνύματα» και επίσης ότι δεν επιτρέπεται κανείς να είναι αφελής, διότι σε τελική ανάλυση βρίσκεται σε εξέλιξη «μία αντιπαράθεση ανάμεσα στο πολιτικό Ισλάμ και στις ευρωπαϊκές αξίες».

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο Τούρκος Πρόεδρος επιζητεί συνειδητά την πρόκληση και γι' αυτό θα πρέπει να απαγορευτούν προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία, επειδή σε αυτές τις εμφανίσεις εκφυλίζεται η ελευθερία του συνέρχεσθαι, αφού το επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα «αφορά, ούτε λίγο ούτε πολύ, την κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία». Ο Αυστριακός Καγκελάριος σημείωσε, ακόμη, πως οι δήμαρχοι στην Αυστρία έχουν ήδη την αρμοδιότητα να εμποδίζουν τέτοιες εμφανίσεις, όπως συνέβη με τη ματαίωση εκδηλώσεων που προγραμματίζονταν με Τούρκους πολιτικούς, στις αυστριακές πόλεις Χερτσόγκενμπουργκ, Βίνερ Νόιστατ, Χέρμπραντς και Λιντς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κερν, οι δήμαρχοι βρίσκονται υπό φοβερή πίεση, γι' αυτό και μια ανάλογη νομοθετική ρύθμιση (σ.σ.: για την απαγόρευση τέτοιων προεκλογικών εμφανίσεων) αποτελεί ένα μήνυμα πως υπάρχει στην Αυστρία μία κοινή υποστήριξη σε αυτή την πολιτική απόφαση, ενώ ως προς μία ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα αυτό, ο ίδιος είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανέφερε ο Καγκελάριος, με τον κυβερνητικό του εταίρο, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπάρχει μεν κατ' αρχήν συναίνεση για την απαγόρευση τέτοιων εμφανίσεων, αλλά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του δεν μπορεί να αποδεχθεί εκτεταμένους περιορισμούς του δικαιώματος της διαδήλωσης, το οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες «κατέκτησαν με αίμα», όπως υποστήριξε.

Χρησιμοποιεί την κρίση
Την εκτίμηση ότι «μετά τη διεξαγωγή των ολλανδικών εκλογών θα πέσουν οι τόνοι από πλευράς Ολλανδίας, όχι απαραιτήτως όμως από πλευράς Ερντογάν, που το κάνει για να συσπειρώσει την κοινή γνώμη της χώρας του ενόψει του δημοψηφίσματος», διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για την κρίση στις σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας.

«Για μία Τουρκία που άγεται και φέρεται από ξενοφοβικές απόψεις, τύπου 'μας κυνηγάνε όλοι', 'είναι όλοι εναντίον μας', 'κακιά χριστιανική Ευρώπη', αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον Ερντογάν είναι ιδανικό για να του φέρει ψηφοφόρους. Και είναι φυσιολογικό ότι ο Ερντογάν, παρότι η Ολλανδία θα κατεβάσει τους τόνους, θα προσπαθήσει να κρατήσει το θέμα υψηλά και τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος. «Ο Ερντογάν -πρόσθεσε- χρησιμοποιεί την κρίση με την Ολλανδία, με τη Γερμανία. Τον βοηθάει στην εικόνα που θέλει να δείξει: το χριστιανικό κλαμπ που δεν δέχεται την ισλαμική Τουρκία. Επειδή ακριβώς παίζει με τον Ισλαμισμό στη χώρα του».

Θα αποφύγει οξεία σύγκρουση
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο, ο κ. Συρίγος σχολίασε: «Αυτό που κάνει (ο Ερντογάν) με τη Γερμανία είναι ενδιαφέρον. Προσπαθεί να κρατήσει υψηλούς τόνους, παρότι η γερμανική κυβέρνηση, εν αντιθέσει με την ολλανδική, δεν απαντά στους ίδιους τόνους. Στην Ολλανδία πιάσανε την Υπουργό, την έβαλαν σ' ένα αυτοκίνητο και την απέλασαν.

Στη Γερμανία δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Οι δικαιολογίες είναι: δεν έχουμε άδειο το κτήριο που ζητήσατε, δεν έχει καλή πυρασφάλεια, κάντε αλλού τη συγκέντρωση{...} παρότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί εξίσου δριμείς χαρακτηρισμούς. Όλα αυτά γίνονται γιατί η Γερμανία φοβάται πάρα πολύ την κατάρρευση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους με την Τουρκία, ευελπιστώντας ότι η συμφωνία θα διατηρηθεί».

Σε ερώτηση, εάν εκτιμά πως η Τουρκία θα απομακρυνθεί από τα συμφωνηθέντα στη βάση της Κοινής Δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου εκτίμησε πως «στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο».

«Ρητορικά μπορεί να ακούσουμε διάφορα, αλλά ο Ερντογάν θα αποφύγει μια κίνηση που θα τον φέρει σε οξύτατη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερντογάν, αυτή τη στιγμή, αναζητεί εύκολες νίκες, κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού και προσπαθεί να συσπειρώσει κόσμο. Δεν θέλει καταστάσεις στις οποίες η αντιπολίτευση θα τον κατηγορήσει για ήττα», επισήμανε.

Για τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Στην Ελλάδα, θεωρούμε πως ο Ερντογάν ό,τι κάνει το κάνει για εσωτερικούς λόγους. Πράγματι το κάνει για εσωτερικούς λόγους, αλλά όχι γι' αυτούς τους οποίους εμείς νομίζουμε. Δηλαδή δεν το κάνει για να συσπειρώσει κόσμο. Δεν θέλει να δώσει έδαφος στην αξιωματική αντιπολίτευση να τον κατηγορήσει ότι είναι λίγος, είναι ενδοτικός έναντι των Ελλήνων. Γι' αυτό σπεύδει και κρατάει υψηλά τους τόνους. Δεν ξεπερνάει όμως κάποιο επίπεδο. Κάνει ό,τι γινόταν ώς τώρα, απλώς τα κάνει όλα μαζί. Δεν θα δημιουργήσει κρίση».

Keywords
Τυχαία Θέματα