Οι σημερινές αναφορές του τ/κ Τύπου

Εσωτερικά ζητήματα που αφορούν στη μεγάλη ροή νερού που χύθηκε όταν έσπασε σωλήνας, την αντίδραση που προκάλεσε στην ΚΤΟΕΟΣ η έκκληση για συμμετοχή σε κατασκήνωση στην Τουρκία και τις δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί για το Κυπριακό, προβάλλουν σήμερα οι πέντε τ/κ εφημερίδες.



Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ξεχωριστά τα κορίτσια από τα αγόρια», γράφει ότι την αντίδραση της τ/κ συντεχνίας καθηγητών, ΚΤΟΕΟΣ, προκάλεσε ανακοίνωση του «υπουργείου παιδείας» σχετικά με την κατασκήνωση στην Τουρκία,

την οποία διοργανώνει το τουρκικό υπουργείο παιδείας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κατασκηνώσεις των αγοριών θα διοργανωθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες από τις κατασκηνώσεις των κοριτσιών και σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της ΚΤΟΕΟΣ Σελμά Εϊλέμ είπε ότι αυτές οι πολιτικές είναι ενάντια στην κουλτούρα, την παιδεία και την ταυτότητα των Τ/κ. Αλλού γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζί επέκρινε τον διορισμό ατόμων που υπηρετούσαν σε θρησκευτικά τεμένη στο «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων». Αναφέρεται και σε ανακοίνωση του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου σχετικά με την επικείμενη συζήτηση στη «βουλή» για τις αλλαγές στον περί θρησκευτικών υποθέσεων «νόμο», σημειώνοντας ότι οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο τη δημιουργία μιας παιδείας στη βάση της Σούνας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Θα είναι δύσκολη η Γενεύη», γράφει ότι ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι κατά τη Διάσκεψη στη Γενεύη θα γίνει ένα «πάρε - δώσε» στα διάφορα θέματα και ότι με περισσότερες συγκλίσεις, η διαδικασία «πάρε – δώσε» μπορεί να δώσει το τελικό αποτέλεσμα. Αναφορά γίνεται και στην πραγματοποίηση «διεθνούς» συνάντησης στα κατεχόμενα των μελών της «ένωσης γεωργικών μηχανικών» - όπως αναφέρεται - με τον «υπουργό γεωργίας» να κάνει λόγο για μια επιτυχία η οποία θα προωθήσει τα κατεχόμενα. Γράφει, ακόμα, ότι η παραλία της Δερύνειας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η οποία βρίσκεται υπό τη διοίκηση του στρατού, θα ανοίξει για τους λουόμενους, αφού πρώτα γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης της περιοχής.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Επικίνδυνο βήμα», αναφέρεται στις προσπάθειες που γίνονται στη «βουλή» για αλλαγές στον «νόμο» που αφορά τα κριτήρια για την παραχώρηση «υπηκοότητας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα μπορεί να διαγραφεί ποινικό μητρώο κάποιου ώστε να του δοθεί η «υπηκοότητα». Αναφορά γίνεται και στην κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανική περιοχή στην κατεχόμενη Μιά Μηλιά, όπου άδεια οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Αναδημοσιεύει ειδήσεις από τον ε/κ Τύπο σχετικά με τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη σε ομιλία του στις ΗΠΑ, στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Χάθηκαν άδικα τόνοι νερού», γράφει ότι κατά τις οδικές εργασίες σε περιοχή στην κατεχόμενη Λευκωσία έσπασε σωλήνα νερού, με αποτέλεσμα τόνοι νερού να χυθούν στους δρόμους. Αναφορά γίνεται και στις εκλογές στη Βρετανία και γράφει ότι το Εργατικό Κόμμα αύξησε τις έδρες του και κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Γράφει, ακόμα, ότι ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι κατά τη Διάσκεψη στη Γενεύη όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν κάτω από μια «ομπρέλα» με περιεκτικό τρόπο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Βήματα προς την αγορά από την κεντρική τράπεζα», γράφει ότι σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο «διοικητής» της «κεντρικής τράπεζας» στα κατεχόμενα Μεχμέτ Εμίν Οζτσάν είπε ότι ως «κεντρική τράπεζα» εφαρμόζει μέτρα για να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των χρεών, αλλά και η «κυβέρνηση» πρέπει να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Αλλού γράφει ότι με πλήρη μυστικότητα η «κυβέρνηση» ανανέωσε το συμβόλαιο της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται το παράνομο αεροδρόμιο (στην κατεχόμενη Τύμπου) για ακόμα τέσσερα χρόνια. Αρχικά το συμβόλαιο έληγε στις 9 Οκτωβρίου 2038 και με την ανανέωση η εταιρεία θα έχει δικαίωμα διαχείρισης μέχρι το 2042. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις Οζντίλ Ναμί, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι το αποτέλεσμα της Γενεύης πρέπει να παρουσιαστεί στον «λαό», ο οποίος θα πάρει και την τελική απόφαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα