Οι πολιτικές διεργασίες κατεχομένων και οι διαπραγματεύσεις

Πυρετώδεις κομματικές διεργασίες στα κατεχόμενα θέτουν- μεσοπρόθεσμα- εν κινδύνω τις διαβουλεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Στην αγκαλιά του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται να οδηγείται ο ηγέτης των τ/κ και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, προκειμένου να επιτευχθεί μέχρι τις 16 Απριλίου μια έστω ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη ψευδοβουλή ώστε να καταστεί κατ΄επέκταση εφικτός και ο σχηματισμός ψευδο-υπουργικού συμβουλίου στα κατεχόμενα.

Αγκάθι στην όλη συνεργασία, στην οποία δύναται να συμμετάσχουν και τρεις ανεξάρτητοι ψευδοβουλευτές, η επικείμενη υπογραφή του καθιερωμένου τριετούς

οικονομικού πρωτοκόλου Τουρκίας-Κατεχομένων.

Ο Τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του τόνισε ότι, το μεγάλο δίλημμα των τ/κ αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου αυτού.

Το δίλημμα προκύπτει από το γεγονός ότι η Άγκυρα σε μια κίνηση ματ, ως άλλη Τρόϊκα απαιτεί ουσιαστικά από την ψευδοκυβέρνηση λευκή επιταγή, σε αντάλλαγμα οικονομικής στήριξης.

Μελετώντας τα τελευταία 4 πρωτόκολλα, αυτό περικλείει πολύ πιο βαθύ μετασχηματισμό ΟΛΩΝ των δομών στα κατεχόμενα. Από την οικονομία μέχρι τις δικαστικές εξουσίες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη άρχισε και εντείνεται η περιθωριοποίηση της όποιας τ/κ οικονομικής ισχύος η οποία αντικαθίσταται με τουρκική. Τρανταχτό αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα, ο περιβόητος πλέον αγωγός νερού.

Σειρά έλαβαν ο τουριστικός τομέας, η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, και με το νέο πρωτόκολλο... ο ηλεκτρισμός και οι τηλεπικοινωνίες. Εκτός σκακιέρας δεν θα μπορούσε βεβαίως να μείνει, έστω και εμμέσως το Κυπριακό.

Σαφέστατα στο πολιτικό χώρο θα ασκείται αυξημένη πίεση στον Ακιντζί, αφού τα ενδεχομένως συνεργαζόμενα κόμματα τάσσονται ανοιχτά εναντίον της ομοσπονδίας.

Επιπλέον, αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα στο προωθούμενο νέο τριετές οικονομικό πρωτόκολλο, για παραχώρηση ψευδο-υπηκοότητας σε Τούρκους εγκάθετους, η Άγκυρα είναι ξεκάθαρη ότι η πρακτική που έχει σχεδόν παγοποιηθεί, επιβάλλεται επιτακτικτά να επαναρχίσει άμεσα και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα