Οι κυβερνοεπιθέσεις απειλούν ανθρώπινες ζωές, λέει ειδικός

Οι επιθέσεις από χάκερ σε συστήματα ασφάλειας αναμένεται ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

«Διαπιστώνουμε ότι τα συστήματα ασφαλείας στη βιομηχανία είναι ισχυρότερα από εκείνα σε άλλους τομείς που διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα. Υπάρχει συνεπώς κίνδυνος όχι μόνο για τη διαδικτυακή επικοινωνία και το ίδιο το σύστημα, αλλά, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και για τη ζωή ανθρώπων», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα κυβερνοχώρου, Ματίας Ροσέ, από την NTT Com Security στη Γερμανία.

H προειδοποίηση του Γερμανού ειδικού είναι σαφής διότι

τα συστήματα πχ. του μετρό, των υπηρεσιών ύδρευσης ή των αεροδρομίων βρίσκονται σε δίκτυο και είναι συνεπώς ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.

«Πρόκειται για νέα σενάρια, στα οποία πρέπει να προσαρμοστούμε», δηλώνει ο Ματίας Ροσέ και εξηγεί: «Στην περίπτωση του γαλλικού δικτύου TV5 είναι προφανές ότι οι χάκερ απόκτησαν πρόσβαση σε νευραλγικά σημεία του σταθμού. Μέχρι σήμερα είχαμε επιθέσεις μόνο στο YouTube, τους λογαριασμούς στο Twitter ή τις ιστοσελίδες. Η ενέργεια αυτή όμως έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα, μιας και οι χάκερ ανέβασαν ισλαμιστικά συνθήματα στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού».

Η ειδική σε ζητήματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων Χάγια Σούλμαν από το Πολυτεχνείο του Ντάρμστατ θεωρεί ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια: «Τα πρωτόκολλα του ίντερνετ και ο τρόπος που είναι δομημένο το κάνει ευάλωτο σε επιθέσεις: Είναι δύσκολο να αλλάξεις το υφιστάμενο σύστημα και να εντάξεις δικλίδες ασφαλείας. Το κόστος είναι μεγάλο και οι περισσότεροι θεσμοί και επιχειρήσεις το αποφεύγουν. Η ασφάλεια του διαδικτύου εξαρτάται από τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας. Για το λόγο αυτό απαιτούνται κυβερνητικές αποφάσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια του ίντερνετ. Στο ζήτημα αυτό οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι πολύ πιο μπροστά από την Ευρώπη, καταλήγει η Χάγια Σούλμαν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα