Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μίλησαν για το μέλλον της Ευρώπης

Τις θέσεις των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσίασαν εν συντομία το βράδυ της Δευτέρας, πέντε από τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές σε πάνελ, στο πλαίσιο του τριήμερου σεμιναρίου για το Μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνει η Υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή Κυπρίων και Ελλαδιτών δημοσιογράφων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν, απαντώντας

σε ερωτήσεις, και στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για κρίσιμη περίοδο στις διαπραγματεύσεις με μομέντουμ που πρέπει να αξιοποιηθεί, τονίζοντας παράλληλα την αδήριτη ανάγκη η λύση να είναι λειτουργική.

Οι Ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες ήταν οι Λευτέρης Χριστοφόρου του ΔΗΣΥ, Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ, Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ και Δημήτρης Παπαδάκης της ΕΔΕΚ. Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους δεν παρευρέθη λόγω απουσίας της σε υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό. Όλες οι παρουσιάσεις ήταν ολιγόλεπτες και στη συνέχεια απάντησαν εν συντομία σε ερωτήσεις.

Αναφορικά με τη θέση της Πολιτικής του Ομάδας για το μέλλον της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε σε “κομβικό σημείο για την ΕΕ” σε ό,τι αφορά το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, σημείωσε τα επιτεύγματα της ΕΕ τα τελευταία 60 χρόνια και πρόσθεσε ότι όσοι πιστεύουν πως η ΕΕ θα τρωθεί λόγω Brexit, κάνουν λάθος. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν φταίει η ΕΕ εάν η Κύπρος βρέθηκε με δημοσιονομικό έλλειμμα, φταίει ωστόσο η ΕΕ γιατί επέβαλε σκληρά μέτρα στον κυπριακό λαό.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε σε “υπαρξιακή κρίση” στην ΕΕ και διερωτήθηκε “ποια Ευρώπη θέλουμε”, για να απαντήσει “θέλουμε περισσότερη αλληλεγγύη ή ο κάθε ένας στο κάστρο του;”. Είπε ακόμα ότι το πακέτο Γιούνκερ εναποθέτει όλα στις επενδύσεις ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ απέτυχε να χειριστεί το μεταναστευτικό και χαρακτήρισε ως πρόβλημα τα διαιτητικά δικαστήρια, ενώ εξέφρασε σοβαρό προβληματισμό για την προωθούμενη συμφωνία ΕΕ με τις ΗΠΑ, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις.

Στη δική του παρουσίαση, ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι θα συνεχίσει να παραπαίει για χρόνια το οικοδόμημα της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σήμερα το ερώτημα ως προς το τι θα είναι το μέλλον της ΕΕ. Αναφέρθηκε σε αδυναμία αντιμετώπισης του προσφυγικού, λέγοντας ότι οι λαοί κοιτάζουν προς την περιχαράκωση και ότι δεν έγινε εμβάθυνση της ΕΕ μετά τη μαζική ένταξη χωρών στην Ένωση, ενώ κάλεσε τις Βρυξέλλες να δουν και τα οικονομικά της ΕΕ.

Εξάλλου, ο κ. Μαυρίδης, στη δική του παρέμβαση, είπε πως υπάρχουν ζητήματα για τα οποία δικαίως διαμαρτυρόμεθα και άλλα θέματα για τα οποία αδίκως υπάρχουν διαμαρτυρίες, προσθέτοντας ότι οι κοινές αξίες και οι κανόνες δικαίου κρατούν τα κράτη μέλη ενωμένα ενώ σήμερα υπάρχει λιγότερη ειλικρίνεια και λιγότερη αλληλεγγύη.

Ο κ. Παπαδάκης, απαντώντας στο ερώτημα για το μέλλον της Ευρώπης, διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχει κάτι καλύτερο τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα στο οποίο να συμμετέχουν. Σημείωσε παράλληλα ότι η ΕΕ απέτυχε να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα όπως πχ την κατάσταση στην Ελλάδα, το προσφυγικό και παρουσιάστηκε επικριτικός για το ότι η ΕΕ ακολούθησε πολιτικές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαντ Σόιμπλε. Ζήτησε παράλληλα από τη Βρετανία, τη στάση της οποίας έναντι της ΕΕ χαρακτήρισε ως “μεγάλο πρόβλημα”, να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εργάζεται νυχθημερόν για τη λύση, κάτι που – όπως σημείωσε – αναγνωρίζεται. Σημείωσε επίσης ότι τώρα η τουρκική πλευρά δέχεται την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ανέφερε ακόμα ότι γίνεται λόγος για το οικονομικό κόστος της λύσης αλλά δεν συζητείται το κόστος που πληρώνουν οι πρόσφυγες, τόσο το οικονομικό όσο και το συναισθηματικό.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε σε ένα μομέντουμ που πρέπει να αξιοποιηθεί, σε πολλές και εκτεταμένες συγκλίσεις στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού ενώ το εδαφικό και η ασφάλεια και οι εγγυήσεις παραμένουν ανοικτά θέματα. Είπε ακόμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας.

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε σε ένα “πολύ οξύ σημείο” στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι αναζητούμε λύση γιατί θέλουμε τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και εποικισμού, προσθέτοντας πως θα πρέπει να οδηγηθούμε σε λύση για να πούμε ‘ναι’ και σημειώνοντας ότι και η εφαρμογή της λύσης είναι εξίσου σημαντική.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δ. Παπαδάκης υπογράμμισε τη σημασία τόσο της σωστής και λειτουργικής διακυβέρνησης όσο και της οικονομικής πτυχής της λύσης.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, αναφέρθηκε από τον κ. Χριστοφόρου ότι δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της πορείας και της λύσης του Κυπριακού με το brexit, θέση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο κ. Μαυρίδης, ο οποίος είπε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Χατζηγεωργίου εκτιμά ότι εάν το Βrexit προηγηθεί της λύσης, τότε ναι θα παίξει ρόλο ενώ στην αντίθετη περίπτωση δεν βλέπει πώς η έξοδος του ΗΒ μπορεί να επηρεάσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε την πρόταση του Λονδίνου για επιστροφή μέρους του εδάφους των βρετανικών βάσεων στην ομόσπονδη Κύπρο, σε περίπτωση συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδάκης είπε πως οι ΗΠΑ θέλουν κλείσιμο του Κυπριακού, χωρίς να ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο της λύσης ενώ η Βρετανία επιθυμεί να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα.

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε από τους Ευρωβουλευτές ότι υπάρχει ανησυχία για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι απρόβλεπτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα