Είσαι γονιός; Πώς διαχειρίζεσαι το θυμό σου;

Όλοι οι γονείς θυμώνουν με τα παιδιά τους κάποιες στιγμές. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση.

Το σημαντικό όμως είναι να έχουμε την ικανότητα να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας όταν μας κατακλύζει αυτό το συναίσθημα και να μην το αφήνουμε να ξεχειλίζει στα παιδιά μας.

Όταν κατανοήσουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας καλύτερα απ’ ότι τα παιδιά μας μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους, μπορούμε να αντέξουμε πιο εύκολα τις προκλήσεις του γονικού ρόλου. Η αναγνώριση του θυμού, μας επιτρέπει επίσης να διερωτηθούμε ποια πράγματα θέλουμε να αλλάξουμε στη ζωή μας.

Κάποιες

φορές ο γονικός θυμός προέρχεται από βαθύτερα και άλυτα ψυχολογικά θέματα του παρελθόντος και μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για να τα αντιμετωπίσουμε. Μέσα από αυτό το άρθρο θα ήθελα να προτείνω κάποιες συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο ανεξέλεγκτος θυμός και πώς μπορείτε να τον ελέγξετε ή να τον εκτονώσετε με πιο υγιείς τρόπους.

Αναγνωρίστε την πηγή του θυμού σας

Όταν γυρνάτε σπίτι εξαντλημένοι από τη δουλειά σας, όταν σας έχει εκνευρίσει το αφεντικό σας, όταν ο τραπεζικός σας λογαριασμός είναι στο μηδέν, δεν φταίει το παιδί σας. Αν η σχέση σας με τον σύντροφό σας δεν είναι υγιής, ο θυμός σας προς αυτόν εύκολα μπορεί να παρεκτραπεί προς τα παιδιά, ειδικά όταν οι μέθοδοι που χρησιμοποιείτε για την ανατροφή των παιδιών σας είναι άκρως αντίθετοι.

Ο θυμός μπορεί να πηγάζει από τη σχέση του γονέα με τους δικούς του γονείς. Όταν οι στενοί συγγενείς είναι επικριτικοί ή παραβιάζουν τους οικογενειακούς κανόνες δημιουργείται ένταση. Πολλές φορές ο εκνευρισμός μας προέρχεται από τη δική μας αδυναμία να χειριστούμε τη συμπεριφορά του παιδιού. Κάντε στον εαυτό σας τη σωστή ερώτηση. Τι του συμβαίνει και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο;

Όποτε νιώθετε τον θυμό να σας κυριεύει, σταματήστε αυτό που κάνετε και προσπαθήστε να σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας έχει εκνευρίσει. Όταν αναγνωρίσετε από πού πηγάζει ο θυμός σας είναι πιο εύκολο να τον ελέγξετε.

*Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα