Οι διαιτητές, για φορολογία και περί «λειτούργηματος»

Η αναφορά του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην ετήσια έκθεση για το 2014 ότι διαιτητές και βοηθοί διαιτητές για την περίοδο 2007 – 2014 δεν δηλώσουν τα εισοδήματα τους για διαιτησίες στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό έφερε ξανά στην επιφάνεια ένα θέμα το οποίο διαχρονικά υπάρχει. Συγκεκριμένα 14 διαιτητές και βοηθοί διαιτητές της κατηγορίας Elite της διαιτησίας, σύμφωνα με στοιχεία διαιτήτευσαν από 84 - 171 αγώνες (έκαστος πλην ενός) στην Κύπρο

και στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν στο Τμήμα εισοδήματα από διαιτησία.

Το Sigmalive επικοινώνησε τόσο με τον Σύνδεσμο Διαιτητών όσο και με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και μεταφέρουμε τις απόψεις της κάθε πλευράς.

Πόσα λαμβάνουν σε κάθε αγώνα
Για έναν αγώνα της Α` κατηγορίας το χρηματικό ποσό που δίνονται στους διαιτητές είναι εξής:
Διαιτητής €620
Βοηθοί διαιτητές €400
4ος διαιτητής €270
Επιπρόσθετοι διαιτητές €180
*Αν σε έναν αγώνα υπάρχουν επιπρόσθετοι διαιτητές οι οποίοι αμείβονται με €180 τότε και ο 4ος διαιτητής αμείβεται με το ίδιο ποσό.
Χθες ολοκληρώθηκε ο α` γύρος του πρωταθλήματος. Υπάρχουν διαιτητές που ορίσθηκαν σε επτά αγώνες και πολλοί άλλοι σε έξι.

Θεωρείται «λειτούργημα»
Επικοινωνήσαμε με διαιτητές για το θέμα αυτό. Σε ερώτηση που τους θέσαμε γιατί τόσα χρόνια οι αμοιβές τους από την διαιτησία δεν δηλωνόταν στον Φόρο Εισοδήματος λάβαμε την απάντηση ότι δεν γινόταν κάτι τέτοιο οι διαιτητές θεωρούν ότι εξασκούσαν λειτούργημα.

Η άποψη που επικρατεί στον Σύνδεσμο Διαιτητών ότι αν θα πρέπει να φορολογούνται τα έσοδα των διαιτητών θα πρέπει να γίνει στην σωστή βάση λαμβάνοντας υπόψιν ο Φόρος Εισοδήματος και τα έξοδα που έχουν οι διαιτητές (προπόνηση, ένδυση, υποδήματα, επιμόρφωση, προσωπικά έξοδα). Σωστή βάση με φορολογικές διευκολύνσεις. Υπάρχει καλή θέληση για να λυθεί το όλο θέμα όσο αφορά το παρελθόν αλλά και για το μέλλον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πλείστοι διαιτητές δεν έχουν ως βασικοί πηγή εισοδήματος την διαιτησία εξασκώντας το «λειτούργημα» του διαιτητή ως έξτρα εισόδημα. Από το περιβάλλον των διαιτητών, μας δόθηκε ως παράδειγμα η Γαλλία. Πριν από λίγα χρόνια, στην Γαλλία αποφασίστηκε η φορολόγηση των εισοδημάτων που προερχόταν από την διαιτησία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί διαιτητές να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους αποχωρώντας από τον χώρο.

Έτσι αποφασίστηκε να φορολογούνται οι διαιτητές έχοντας ωστόσο φορολογικές διευκολύνσεις. Φυσικά άλλο η Γαλλία και άλλο η Κύπρος.

Η ΚΟΠ και η αγορά υπηρεσιών
Η ΚΟΠ διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία για κάθε διαιτητή τόσο για πόσους αγώνες διαιτήτευσε όσο για τα εισοδήματα του. Στοιχεία που απαιτεί ο Φόρος Εισοδήματος κάτι που αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Ετήσια Έκθεση του. Η ΚΟΠ θεωρεί την διαιτησία ως αγορά υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτό δίνει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στον Σύνδεσμο Διαιτητών ο οποίος με την σειρά του το διαμοιράζει στα σωματεία.
Τα προηγούμενα ωστόσο χρόνια τα έξοδα της διαιτησίας τα αναλάμβανε το γηπεδούχο σωματείο ενός αγώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα