ΡΑΕΚ-ΑΗΚ: Σημαντικές οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα

Στις σημαντικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ενεργειακό σκηνικό της Κύπρου και σε όσα πρέπει να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, αναφέρθηκαν σε ομιλίες τους στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο οι Πρόεδροι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Το 2015 ήταν μια σημαντική χρονιά τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής όσο και εθνικής

πολιτικής που επηρέασε και αναμένεται να αναδιαμορφώσει το ενεργειακό σκηνικό του τόπου μας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικάς.

Η ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων στους τομείς της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και αερίου είναι πλέον επιτακτική και μόνο αν οι αποφάσεις αυτές γίνουν στοχευμένα και τεκμηριωμένα θα δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης με τον καλύτερο και πλέον συμφέροντα τρόπο των ενεργειακών προοπτικών που εκτυλίσσονται ενώπιόν μας, ανέφερε ο κ. Πουλλικάς σε ομιλία του στο 4ο ενεργειακό συμπόσιο.

Ο κ. Πουλλικάς υπογράμμισε τις «εξαιρετικά σημαντικές», όπως χαρακτήρισε τις αποφάσεις που θέτουν το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας με έμφαση στην ασφάλεια του εφοδιασμού, την προστασία των καταναλωτών και τη δυνατότητα συμμετοχής των Ανενεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ανταγωνιστική αγορά.

Η ολοκλήρωση της μελέτης , είπε ήταν η πιο σημαντική εξέλιξη στον τομέα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Ο Πρόεδρος του του ΔΣ της ΑΗΚ Όθωνας Θεοδούλου στην ομιλία του αναφέρθηκε στις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ στο νέο υπό διαμόρφωση περιβάλλον και έκανε έκκληση εκ νέου να δοθεί στην ΑΗΚ ο απαιτούμενος χρόνο για την ολοκλήρωση και εφαρμογή του προγράμματος αναδιοργάνωσης με τον λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό.

Όπως ανέφερε, με την απόφαση για το μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία της ανταγωνιστική αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ απομένει σημαντική εργασία μέχρι την ετοιμασία των κανόνων αγοράς και την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών με στόχο την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανέφερε επίσης ότι στο νέο μοντέλο αγοράς έχει δοθεί το πλαίσιο λειτουργίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προσθέτοντας ότι θα πρέπει η ένταξη των ΑΠΕ να παρακολουθείται σε συνεχή βάση έτσι ώστε να παρθούν συμπληρωματικά μέτρα, αν χρειαστεί για να μπορέσει η Κύπρος να εκπληρώσει του στόχους της. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη, τα χαρακτηριστικά του μικρού και απομονωμένου συστήματος ηλεκτρισμού της Κύπρου και η ανάγκη για ένα υγιές ισοζύγιο μεταξύ συμβατικής παραγωγής και της παραγωγής από τις ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ανέφερε ότι θα πρέπει να ζητηθούν εξαιρέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο το φυσικό αέριο. Επίσης, ανέφερε θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να μην χρειαστεί να γίνουν επενδύσεις για τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, οι οποίες μετά την έλευση του ΦΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εγκατάστασή του θα καταστούν μη βιώσιμες και ανενεργές.

Όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου σημείωσε την πάγια θέση της ΑΗΚ για χρήση φυσικού αερίου το συντομότερο, για μείωση της τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, των βιομηχανικών εκπομπών και διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, ο Σύμβουλος της Κομισιόν για διαρθρωτικά και ενεργειακά θέματα με έδρα την Κύπρο, Στεφάν Ρέσλ τόνισε ότι ήρθε η ώρα για τη λήψη αποφάσεων για την εγχώρια αγορά ενέργειας στην Κύπρο. Μέχρι το 2020 η Κύπρος λόγω των κανονισμών εκπομπών αερίων έχει ισχυρό κίνητρο να μετακινηθεί από την παραγωγή από πετρέλαιο και μαζούτ σε παραγωγή από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Τώρα είναι η ώρα για λύση αποφάσεων για τα επόμενα 40 χρόνια», κατέληξε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα