Οι 28 της ΕΕ υπογράφουν διακήρυξη για το 5G

Για την ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά συζήτησαν σήμερα στο Ταλίν, οι Υπουργοί Ανταγωνιστικότητας και Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν πώς να αξιοποιήσουν καλύτερα το δυναμικό της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μέσω της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων.

"Οι ψηφιακές λύσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στις χώρες καταγωγής μας, για παράδειγμα για να επικοινωνήσουμε με δημόσιες αρχές, θα πρέπει να είναι διαθέσιμες και σε άλλες χώρες. Έχω καλέσει τους συναδέλφους

μου να σκεφτούν πώς να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών στην ενιαία αγορά και για Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ", δήλωσε σχετικά η υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών της Εσθονίας Kadri Simson.

Σύμφωνα με του Υπουργούς η ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων θα σήμαινε, για παράδειγμα, ότι ένας αρχιτέκτονας δεν θα χρειαζόταν να υποβάλει αίτηση για άδεια εργασίας για να σχεδιάσει ένα σπίτι σε άλλο κράτος μέλος.

Τα δεδομένα που έχουν ήδη υποβληθεί σε ένα κράτος μέλος και επαληθεύονται από τις αρχές θα μπορούσαν να διατεθούν ψηφιακά στην αρμόδια αρχή άλλης χώρας, η οποία θα μπορούσε αμέσως να προσδιορίσει ποια προσόντα και δικαιώματα είχε το άτομο.

"Η τόνωση της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία στο σύνολό της, υποστηρίζει τη δημιουργία και επέκταση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παρέχει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές σε πιο προσιτές τιμές", εξηγεί η Υπουργός Κ.Simson.

Ο κύριος στόχος των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την Προεδρία είναι να εντοπιστούν τα εμπόδια που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων και να βρουν τρόπους προώθησης.

"Για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το πρόβλημα είναι πώς να δημιουργήσουμε ένα σαφές και κοινό νομικό πλαίσιο για μια οικονομία δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ", δήλωσε ο Simson. Η Εσθονία σκοπεύει να συμφωνήσει σε μια γενική προσέγγιση για την εισαγωγή ηλεκτρονικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

Επιπλέον οι Υπουργοί στο Ταλίν, υπέγραψαν και μια κοινή δήλωση για εισαγωγή των δικτύων δεδομένων 5η γενειάς (5G) για την Ευρώπη.

Η δήλωση προθέσεων επιδιώκει να καθιερώσει μια κοινή βάση για τα μελλοντικά πρότυπα 5G και να επιβεβαιώσει την προθυμία των κρατών μελών να δημιουργήσουν στην Ευρώπη μια ηγετική αγορά για το 5G.

"Όλοι και όλα θα χρησιμοποιούν δίκτυα 5G για να επικοινωνούν στο μέλλον. Και είμαι πολύ ευτυχής που καταφέραμε να υπογράψουμε τη δήλωση", δήλωσε η Εσθονή Υπουργός Επιχειρηματικότητας και Πληροφορικής, Urve Palo.

Αυτό δείχνει ότι όλα τα κράτη μέλη σκέφτονται το μέλλον και είναι πρόθυμα να ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα" και την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο επόμενο επίπεδο. 5G θα επιτρέψει ταχύτερες συνδέσεις στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, καινοτόμες βιομηχανικές μηχανές και πρωτοβουλίες ηλεκτρονικής υγείας, για παράδειγμα, πρόσθεσε η Palo.

Μέχρι το 2020, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 26 δις συνδεδεμένες συσκευές και το 70% των ανθρώπων θα κατέχουν ένα smartphone. Το 5G θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των βιομηχανιών ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις μελλοντικές, σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες και καινοτόμες εφαρμογές, όπως τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, τα έξυπνα σπίτια και οι κινητές υπηρεσίες υγείας.

Η δήλωση των 28 καταγράφει τα βήματα που θα λάβουν τα κράτη μέλη για να ενθαρρύνουν την ταχεία ανάπτυξη 5G και συναφών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη.

Τονίζει επίσης την ανάγκη να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του 5G (π.χ. τη διαθεσιμότητα του ραδιοφάσματος και ο συντονισμός διασυνοριακών συχνοτήτων).

Το 5G εξασφαλίζει ομαλή και σχεδόν ανεξάρτητη συνδεσιμότητα όχι μόνο για μεμονωμένους χρήστες αλλά και για διάφορες συσκευές σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς », πρόσθεσε η Urva Palo.

Σύμφωνα με τη δήλωση τo 5G είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και τη διασφάλιση ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας στην Ευρώπη και ταυτόχρονα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Θα προσφέρει ουσιαστικά πανταχού παρούσα και απρόσκοπτη συνδεσιμότητα όχι μόνο με μεμονωμένους χρήστες, αλλά και με συνδεδεμένα αντικείμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα