Οι 11 ώρες του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία

Μια νέα περίοδο εσωστρέφειας και εσωτερικής σύγκρουσης σηματοδοτεί η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η επιχειρούμενη ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν, που καταπνίγηκε μέσα σε 11 μόνο ώρες (22.50 – 10.00) θα καταγραφεί στην ιστορία ως το πέμπτο πραξικόπημα, το οποίο εκδηλώνεται στη χώρα από το 1961 κι’ εντεύθεν.

Το βράδυ της 15ης Ιουλίου

Το χρονικό της αιματηρής, κυριολεκτικά και μεταφορικά, απόπειρας πραξικοπήματος, άρχισε γύρω στις 11 χθες βράδυ όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί

στην Άγκυρα και στρατεύματα επιχείρησαν να "μπλοκάρουν" τις γέφυρες του Βοσπόρου.

Οι πληροφορίες συγκεχυμένες. Μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις, σηματοδότησαν ανησυχίες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συνέβαινε.

Περιορισμένη ορατότητα άρχισε να δημιουργεί δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επιβεβαίωσε εξέγερση από τμήμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. "Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση", διαβεβαίωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα πως "τίποτα δεν πρόκειται να βλάψει την Τουρκική Δημοκρατία".

Όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη ακυρώνονται, ενώ το κρατικό κανάλι TRT Haber σταματά να μεταδίδει. "Τρενάκι" πανικού σχηματίζεται εντός κι’ εκτός της χώρας με τον Ταγίπ Ερντογάν να θεωρείται άφαντος.

Ο στρατός επιβεβαιώνει το πραξικόπημα

Ο τουρκικός στρατός, ανακοινώνει στο μεταξύ μέσω e-mail ότι ανέλαβε την εξουσία "για να προστατέψει την δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα."

Στην Κωνσταντινούπολη επιχειρείται κατάληψη του Αρχηγείου Αστυνομίας και γίνεται ρίψη πυροβολισμών.

Στην Άγκυρα η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς το πρακτορείο "Ανατολού" και το CNN Turk, μεταδίδουν ότι στο Αρχηγείο του Στρατού κρατούνται όμηροι ανάμεσα τους και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ.

"Στρατιωτικός νόμος"

Από το υπό κατάληψη κρατικό κανάλι (TRT) ανακοινώνεται η επιβολή του "στρατιωτικού νόμου" και απαγορευτικό κυκλοφορίας. Οι πραξικοπηματίες, δηλώνουν ότι στο πηδάλιο της χώρα βρίσκεται πλέον το "Συμβούλιο Ειρήνης" και ότι ετοιμάζεται νέο σύνταγμα.

Οι στρατηγικοί στόχοι

Οι εγκαταστάσεις του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα βάλλονται από πυρά στρατιωτικού ελικοπτέρου, ενώ κοντά στην κρατική τηλεόραση σημειώνονται ισχυρές εκρήξεις.

Άρματα μάχης περικυκλώνουν το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης και ανοίγουν πυρ. Πέφτουν στο έδαφος νεκροί και τραυματισμένοι αστυνομικοί.

Από αέρος βάλλεται και το Αρχηγείο της ΜΙΤ, που παραμένει με την Αστυνομίας μέχρις εσχάτων στο πλευρό του Ερντογάν.

Το Facetime που καθόρισε το πραξικόπημα

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος για δύο και πλέον ώρες ήταν άφαντος, επιβεβαιώνεται ότι είναι ασφαλής, όταν επικοινωνεί με τον λαό μέσω σύνδεσης Facetime στο CNN Turk. Ο Ταγίπ Ερντογάν, καλεί τους πολίτες να αγνοήσουν τις διαταγές των πραξικοπηματιών και να αντισταθούν. Διαβεβαιώνει ότι "οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα" και εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Εκατομμύρια πολίτες, ξεχύνονται στους δρόμους, κατακλύζουν πλατείες κι’ επιχειρούν να αποτρέψουν τις στρατιωτικές δυνάμεις. Το απόλυτο χάος επικρατεί στη χώρα, που βάφεται με αίμα ημετέρων.

Η άφιξη Ερντογάν στο "Ατατούρκ"

Κοντά στις 4.20 τα ξημερώματα ο το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν, καταφέρνει να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου η κατάσταση αρχίζει να τίθεται υπό μερικό έλεγχο.

Στο δεύτερο διάγγελμα του στο λαό, λύνει και το μυστήριο γύρω από τη διαφυγή του. "Νόμιζαν ότι ήμουν στη Μαρμαρίδα, αλλά είχα φύγει", είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, καθησυχάζει ότι "το τέλος θα είναι καλό", τονίζοντας παράλληλα ότι "με τη βοήθεια του Θεού οι δημοκρατικές αρχές θα καθαρίσουν τις ένοπλες δυνάμεις από στοιχεία του παρακράτους". "Οι υπαίτιοι θα πληρώσουν βαρύ το τίμημα".

Ανακοινώνει, ταυτόχρονα ότι ήδη είχαν συλληφθεί 120 αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.

Ποιοι κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα

Προτού ακόμη κατασταλούν πλήρως οι έκνομες επιθέσεις, Ταγίπ Ερντογάν και Άγκυρα "δακτυλοόδειξαν" τους Γκιουλέν και Κοσέ ως τους βασικούς πρωταγωνιστές για το πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν έκανε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι ο υποκινητής του πραξικοπήματος είναι ο πρώην ιμάμης Φετουλλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν από το καθεστώς Έρντογαν ως τρομοκράτης και ως υπεύθυνος για δολοπλοκίες και προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης.

Ως "εγκέφαλος" και συντονιστής της πραξικοπηματικής εκδήλωσης, κατακρίνεται ο πρώην νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ. Σημειωτέον ότι πριν από λίγο καιρό, ο Κοσέ, αποπέμφθηκε από τους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Γκιουλέν καταδικάζει το πραξικόπημα

Μιάμιση περίπου ώρα (8.20 π.μ.) προτού ολοκλήρωθεί η καταστολή του πραξικοπήματος, ο Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν, καταδίκασε την απόπειρα.

"Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτήν την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Στο μεταξύ, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ολόκληρη η υφήλιος είχε στραμμένα τα βλέμματα στην Τουρκία. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία, διαβεβαιώνοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε. δήλωναν τη στήριξη τους στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο Μπαράκ Ομπάμα, προχώρησε ένα ακόμη βήμα, καλώντας όλες τις πλευρές στην Τουρκία να στηρίξουν τον Ερντογάν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κρατείτο συνεχώς ενήμερος για τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο έδαφος της Τουρκίας και των Ρώσων πολιτών και τουριστών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε ότι η λύση δεν είναι ποτέ η χρήση των όπλων, ενώ η Άγκελα Μέρκελ διά του εκπροσώπου της τόνισε ότι η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή. Το ίδιο και η Ιαπωνία.

Η Κίνα κάλεσε την Τουρκία να αποκαταστήσει την τάξη και τη σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν, ενώ η Ν. Κορέα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο έλεγχος στα χέρια του Ερντογάν

Μέχρι τις 10 το πρωί, πέφτει και το τελευταίο οχυρό των πραξικοπηματιών στο "προπύργιο" τους στην Άγκυρα. Ο έλεγχος της χώρας επανήλθε σταδιακά στα χέρια του Ερντογάν.

Οι συλλήψεις έγιναν με πρωτοφανή μαζικότητα. Στα χέρια των νόμιμων αρχών βρίσκονται έως τώρα (14.40) πέραν των 3,000 στρατιωτικών.

Ο απολογισμός αιματηρός. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 265 και οι τραυματίες τους 1,440.

Όλες οι νεότερες εξελίξεις για την κρίσιμη κατάσταση στην Τουρκία στο Live

Keywords
Τυχαία Θέματα