Κιζίλγιουρεκ: Δεν επηρεαζόμαστε άμεσα από το πραξικόπημα

Η Κύπρος δεν επηρεάζεται άμεσα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην πορεία των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, εκτιμά ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Ο κύριος Κιζίλγιουρεκ είναι Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ για τον αντίκτυπο στην Κύπρο

της χθεσινής εξέλιξης στην Τουρκία, ο κ. Κιζίλγιουρεκ, είπε ότι “δεν την επηρεάζει άμεσα την Κύπρο και θα υπήρχε ίσως σοβαρό πρόβλημα εάν επικρατούσε το πραξικόπημα διότι ο στρατός γενικά σε θέματα Κυπριακού έχει μια αυστηρή γραμμή και δεν είναι ανοικτός σε ομοσπονδιακή λύση του προβλήματος”.

“Τώρα που απέτυχε αυτή η πρωτοβουλία δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποια άμεση ή σημαντική αλλαγή στην πορεία των συνομιλιών”, είπε ο ακαδημαϊκός.

Ανέφερε πως “το πραξικόπημα αυτό ανατράπηκε επειδή ακριβώς δεν υπήρχε οργάνωση από το στρατό αλλά από μια ομάδα ανθρώπων, υπήρχε λαϊκή αντίσταση κατά της πρωτοβουλίας αυτής, ειδικά μετά την έκκληση του Τούρκου Προέδρου, ενώ οι οργανωτές της απόπειρας δεν κατάφεραν καν να ελέγξουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τα οποία μπορούσε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο”.

Επίσης, “δεν υπήρχε καμιά εξωτερική συμπάθεια από καμιά χώρα σε αυτή την πρωτοβουλία και ακόμα και τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης έχουν στραφεί κατά της προσπάθειας αρκετά νωρίς, άρα η αποτυχία του πραξικοπήματος ήταν δεδομένη”, είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ.

Αναφέρθηκε σε μια “κακά οργανωμένη προσπάθεια, με τον τρόπο που εξελίχθηκε, η οποία αυτή τη στιγμή έχει αποτύχει, αφήνοντας πολλούς νεκρούς, οι οποίοι φαίνεται να είναι πάνω από 160”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα