Όχι σε νέο δημοψήφισμα για τη Σκωτία τονίζει η Τερέζα Μέι

Απέκλεισε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit.

Η Τερέζα Μέι είπε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την επίσημη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, αν δεν έχει συμφωνηθεί πρώτα με όλες τις τοπικές κυβερνήσεις των εθνών που συναπαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο μία ενιαία προσέγγιση

στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.

Μετά από συνάντηση με την Πρώτη Υπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον στο Εδιμβούργο, η κ. Μέι είπε ότι ο λαός της Σκωτίας έστειλε ένα «πολύ καθαρό μήνυμα» στο πρώτο δημοψήφισμα του 2014.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε παρόλα αυτά ότι είναι διατεθειμένη να ακούσει επιλογές για τη μελλοντική σχέση της Σκωτίας με την ΕΕ μετά από ένα Brexit. Η Σκωτία τάχθηκε σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 μετά από διαβουλεύσεις με τη Σκωτία, την Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και άλλους φορείς στη Βρετανία είναι η θέση που έχει υποστηρίξει ο νεοδιορισθείς Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η κ. Στέρτζιον, σε άλλο μήκος κύματος, δήλωσε ότι θα ήταν «εντελώς λάθος» να μπλοκαριστεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, αν το επιθυμεί ο σκωτσέζικος λαός.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα