Διοικητικό πρόστιμο €1 εκ. στην Ελληνική από την ΚΤΚ

Διοικητικό πρόστιμο 1.145.000 επέβαλε στην Ελληνική Τράπεζα η Κεντρική Τράπεζα λόγω παράλειψης της να συμμορφωθεί με συγκεκριμένες πρόνοιες των περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων του 2007 έως 2016 και της Οδηγίας της ΚΤΚ για την Παρεμπόδιση Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

Σε επιτόπιο έλεγχο, που διενήργησε

η Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο του 2014 και αφορούσε στα έτη 2012 και 2013, εντόπισε παραλείψεις ή/και αδυναμίες που αφορούσαν κυρίως μέτρα εφαρμογής δέουσας επιμέλειας και προσδιορισμού ταυτότητας πελατών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας λεπτομερούς οικονομικού προφίλ και της ενδελεχούς παρακολούθησης των συναλλαγών.

Η Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η επιβολή προστίμου δεν συνιστά διαπίστωση περιστατικών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Πηγές από τα ανώτερα δώματα της Κεντρικής Τράπεζας, τονίζουν το γεγονός ότι οι παραλήψεις ή/και αδυναμίες εντοπίστηκαν προ του 2014. Εξού και στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θεωρεί σκόπιμο να διευκρινίσει ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου και πριν την επιβολή του διοικητικού προστίμου, η Ελληνική Τράπεζα έδωσε διαβεβαιώσεις για ανάληψη διορθωτικών μέτρων, τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ικανοποιητικές».

Η Ελληνική Τράπεζα έκανε χρήση του δικαιώματός της να καταβάλει το πρόστιμο πριν από τις 20 Ιουλίου 2016, γεγονός που συνεπάγεται έκπτωσης 15% €171.750.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Τράπεζα συμφώνησε τη διευθέτηση χρηματικού προστίμου ύψους €973.250.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι: «Από τον Σεπτέμβριο του 2014 και κατόπιν ανεξάρτητης μελέτης από διεθνή οίκο, η Τράπεζα προέβη σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της η οποία επιτεύχθηκε μετά από οδηγίες, αλλά και επόπτευση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, αριθμός λογαριασμών πελατών έχει τερματιστεί».

Σε γραπτή δήλωσή του ο Ανώτατος Εκτελεστικός της Διευθυντής Bert Pijls αναφέρει ότι:«Από το 2014, ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο και διευθυντική ομάδα, έχουμε αναβαθμίσει σημαντικά τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει σε συστήματα και ανθρώπινους πόρους με στόχο τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των διεθνών πρότυπων. Παραμένουμε δεσμευμένοι ότι το οικονομικό έγκλημα, σε οποιαδήποτε μορφή, δεν έχει θέση στην Ελληνική Τράπεζα. Προσδοκούμε στη διατήρηση της στενής και διάφανης συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές και στη συνέχιση της στήριξης των πελατών και συνεργατών μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα