Ο «Ράμπο» Βασιλιάς της Ιορδανίας στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Στην Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα ο ισχυρός άντρας της Ιορδανίας, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β', προκειμένου να παραστεί στην πρώτη τριμερή μεταξύ Λευκωσίας-Αθήνας-Αμμάν. Ο Αμπντάλα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσεΐν και της βασίλισσας Μούνα. Γεννήθηκε στο Αμμάν το 1962 και έχει το όνομα του παππού του, του βασιλιά Αμπντάλα του Α΄, που είναι ο ιδρυτής της σύγχρονης Ιορδανίας.

Νεαρός, ο Αμπντάλα ήταν άνθρωπος της δράσης και εντάχθηκε στον Βρετανικό Στρατό, όπου και υπηρέτησε για κάποιο

διάστημα. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Ισλαμικό Κολέγιο του Αμμάν και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος είναι αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της χώρας και μετά την αποτρόπαιη θανάτωση του Ιορδανού πιλότου από τους τζιχαντιστές το 2015, ορκίστηκε να δώσει τέλος στον παραλογισμό του Ισλαμικού Κράτους.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των δυτικών, κυρίως, ηγετών, ο Αμπντάλα δείχνει πάντα ετοιμοπόλεμος, βρίσκεται συχνά σε στρατιωτικές ασκήσεις της αεροπορία και του πεζικού και σχεδόν κάθε μέρα προπονείται σκληρά με τις ομάδες των ειδικών δυνάμεων, των οποίων είναι και επικεφαλής.



Σχέσεις με Τουρκία

Η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ήταν και το θέμα συζήτησης τον περασμένο μήνα μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βασιλιά Αμπντουλάχ Β' της Ιορδανίας. Σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ στο προεδρικό μέγαρο, και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία.

Ο Αμπντάλα υπογράμμισε τον ρόλο της Ιορδανίας ως θεματοφύλακα των μουσουλμανικών και χριστιανικών εγκαταστάσεων στην Ιερουσαλήμ, σημειώνοντας πως το Παλαιστινιακό παραμένει το κεντρικό ζήτημα στην περιοχή και οι τρέχουσες εντάσεις για την Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσαν την ανάγκη για ειρηνική διευθέτηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Βασιλιάς υποστήριξε την έκκληση του Τούρκου προέδρου για επείγουσα συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη.

Το προφίλ της Ιορδανίας

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας είναι μια μικρή χώρα με λίγους φυσικούς πόρους, αλλά έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον αγώνα για εξουσία στη Μέση Ανατολή.

Η σημασία της Ιορδανίας απορρέει, εν μέρει, από τη στρατηγική της θέση, αφού είναι κοντά στους Αγίους Τόπους, σημείο αναφοράς χριστιανών, Εβραίων και μουσουλμάνων. Η Ιορδανία αποτελεί εδώ και χρόνια ένα βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ και, μαζί με την Αίγυπτο, είναι ένα από τα δύο μόνο αραβικά έθνη που έχει κάνει ειρήνη με το Ισραήλ. Το «βασίλειο της ερήμου», όπως αποκαλείται, προέκυψε από διαίρεση της Μέσης Ανατολής από τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Η χώρα συνορεύει με τον Κόλπο της Άκαμπα (Ερυθρά Θάλασσα), σε μια μικρή έξοδο στον νότο, ενώ έχει μια λίμνη στη Νεκρά Θάλασσα.

Ένα μεγάλο μέρος της Ιορδανίας καλύπτεται από την αραβική έρημο. Η χώρα καλύπτει μια έκταση 89.342 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καθιστώντας την ελαφρώς μικρότερη από την Πορτογαλία.

Έχει πληθυσμό 9,9 εκατομμυρίων κατοίκων (το 2017, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων του Συριακού Εμφύλιου Πολέμου). Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη είναι το Αμμάν (περίπου 1,5 εκατομμύριο), περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον μεγαλύτερο δήμο του Αμμάν, σχεδόν το μισό του πληθυσμού της χώρας. Η ομιλούμενη γλώσσα είναι αραβική (επίσημη). Η Ιορδανία είναι μια χώρα με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, περίπου το 92% των Ιορδανών είναι οπαδοί του σουνιτικού Ισλάμ, της κυρίαρχης θρησκείας στη χώρα. Οι πόλεις στο νότιο μέρος, έχουν το υψηλότερο ποσοστό μουσουλμανικού πληθυσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα