Ο ΠτΔ τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο της Πολυτεχνικής Σχολής

Το θεμέλιο λίθο του κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου τοποθέτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου

Μάνθος Μαυρομμάτης.

Το έργο θα αποπερατωθεί με δάνειο ύψους €162 εκατ. που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία της Πολιτείας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε χαιρετισμός του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιδιαίτερη στιγμή την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου καθώς πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα το οποίο θα προβάλλει το πολυδιάστατο ερευνητικό έργο των τριών Τμημάτων της Σχολής αποτελώντας, ίσως, τη μεγαλύτερη σε κλίμακα στέγη έρευνας στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως η Πολυτεχνική Σχολή θα μπορέσει να θέσει κάτω από ενιαία στέγη μια ευρεία γκάμα ερευνητικών πεδίων και να αναπτύξει περαιτέρω προγράμματα για τη Βιοϊατρική, τη Νανοτεχνολογία, τη Ρομποτική, την Ενεργειακή Απόδοση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Αιολική και Φωτοβολταϊκή Τεχνολογία, τα Ηλεκτρονικά και Ευφυή Συστήματα και πολλά άλλα.

Στη συνέχεια, τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα συνεχούς βελτίωσης και ένα εξαίρετο υπόδειγμα παραγωγικής ανάπτυξης. “Είναι ένας από τους θεσμούς της χώρας που μας κάνουν ειλικρινά να νιώθουμε υπερήφανοι και ταυτόχρονα μας τοποθετεί επί ίσοις όροις με άλλα μεγάλα ιδρύματα, στον ευρωπαϊκό ερευνητικό και ακαδημαϊκό χάρτη”, είπε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ σε μια πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων 150 κορυφαίων Πανεπιστημίων που ιδρύθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια.

Μέρος του success story η κίνηση αυτή

“Αισθανόμαστε επίσης περήφανοι για τους αποφοίτους του που διακρίνονται σε διάφορα πεδία, είτε αυτά αφορούν το αντικείμενο σπουδών τους, είτε αυτά αφορούν την προσπάθειά τους για αυτό-ολοκλήρωση και προσφορά στην κοινωνία”, είπε, τονίζοντας, παράλληλα, πως το Πανεπιστήμιο από την ημέρα της ίδρυσης του μέχρι σήμερα έχει διανύσει μια σημαντική, δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα διαδρομή καθώς μέσα σε μόλις ένα τέταρτο του αιώνα, κατόρθωσε να καθιερωθεί όχι μόνο στη συνείδηση των Κυπρίων πολιτών, αλλά και να αναγνωριστεί ως ένα στιβαρό, σύγχρονο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

“Με την τοποθέτηση του θεμελίου λίθου της Πολυτεχνικής Σχολής επιβεβαιώνουμε τη στήριξη, την αγάπη και εμπιστοσύνη μας στο πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας”, είπε και εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου και το ΔΣ καθώς και στον Πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου.

Απευθυνόμενος στον κ. Χόγερ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την πολύτιμη βοήθεια της Τράπεζας στην Δημοκρατία προς αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως από τη συμφωνία με την Τράπεζα, η Κυβέρνηση εξασφάλισε χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 805 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 217 έχουν ήδη δοθεί στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει επίσης χρηματοδοτήσει έργα δημοσίου, ύψους 362 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 200 αφορούν έργα από το Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και τα 162 το σημερινό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο κ. Χόγερ, στη δική του ομιλία, είπε αρχικά πως είναι ευγνώμον που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Πολιτεία αναγνωρίζουν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Όπως είπε η Κύπρος πέρασε δύσκολες στιγμές, ωστόσο πρόσθεσε πως “σε κάνει να νιώθεις ωραία να είσαι μέρος μιας πετυχημένης ιστορίας” (success story).

Ανέφερε επίσης πως το ήξεραν πριν από λίγα χρόνια ότι η Κύπρος πρέπει να αποτελέσει μια επιτυχημένη ιστορία, σε αυτό το χάος που προκλήθηκε στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. “Ήταν φανερό ότι θα έπρεπε να είχαμε κάποιους φάρους στην Ευρώπη που να αποδείξουν ότι μπορεί να πετύχουν, ότι η σκληρή προσπάθεια και οι θυσίες μπορούν να αποδώσουν, η Ιρλανδία ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα και τώρα η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα”, σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χόγερ τόνισε την αξία της επένδυσης στην εκπαίδευση, στην έρευνα και την καινοτομία, σημειώνοντας πως η Ευρώπη υστερεί σε αυτό τον τομέα σε σχέση με τη Νοτιοανατολική Ασία όσο και την Αμερική, κάτι που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. “Για αυτό το λόγο η επένδυση στην οικονομία της γνώσης, στην έρευνα για ανάπτυξη και στην καινοτομία, είναι κλειδί για εμάς, θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή μας τη συμβολή και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας εδώ στην Κύπρο”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα