Κασσουλίδης: Λύση του Κυπριακού σημαίνει άνοιγμα κεφαλαίων

Αν το κυπριακό πρόβλημα λυθεί, δεν θα υπάρχει πλέον θέμα με τα παγοποιημένα κεφάλαια, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασσουλίδης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Jean - Marc Ayrault ευρισκόμενος στη Γαλλία για επίσκεψη εργασίας,

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τη σημερινή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Οι δυο Υπουργοί

συζήτησαν, επίσης, διμερή θέματα και στη συνέχεια αντάλλαξαν απόψεις για τα ευρωτουρκικά, την μεταναστευτική κρίση καθώς και περιφερειακά προβλήματα, μεταξύ των οποίων αυτά της Συρίας, της Λιβύης, του Ναγκόρνο Καραμπάχ και το μεσανατολικό.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δυο Υπουργοί έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους και απάντησαν σε ερωτήσεις.

Ο Γάλλος Υπουργός ανάφερε:

«Αγαπητοί Κύριοι και Κυρίες καλημέρα. Περάσαμε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο πρωινό με τον Κύπριο ομόλογό μου, Ιωάννη Κασουλίδη. Ευχάριστο σε επίπεδο ανθρώπινο και προσωπικό, αλλά και πλούσιο και εντατικό σε επίπεδο πολιτικό. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Παρίσι τον Σύλλογο Παλαιών Κύπριων Φοιτητών Γαλλόφωνων Πανεπιστήμιων, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 1.000 μέλη και πιστεύω ότι ο Ιωάννης είναι ένας εξ αυτών, δεδομένου ότι έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του στην ιατρική στην Λυών και μιλάει άριστα γαλλικά.

Φυσικά αναπτύξαμε θέματα διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι σχέσεις στενές, εμπιστοσύνης και επιθυμούμε να τις αναπτύξουμε, και στο επίπεδο του πολιτισμού, μόλις μίλησα εξάλλου για τους παλαιούς σπουδαστές από την Κύπρο, αλλά υπάρχουν και νέοι, φιλοξενούμε περίπου 200 φοιτητές τον χρόνο και μπορούμε να έχουμε και περισσότερους.

Μοιραζόμαστε την ίδια μεσογειακή πεποίθηση, και ανταλλάξαμε απόψεις επί των βασικών θεμάτων ενδιαφέροντος και των θεμάτων που μας απασχολούν από κοινού. Θίξαμε το προσφυγικό ζήτημα και συγκεκριμένα την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία αρχίζει να έχει τα πρώτα αποτελέσματα, ακόμα κι αν πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της και το πλαίσιο και οι συνθήκες που ορίζουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να διατηρηθούν. Μιλήσαμε για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, η οποία πραγματοποιείται μέσα από τη συντονισμένη διεθνή δράση στην Συρία, κι εκεί ανταλλάξαμε απόψεις αναφορικά με την πολιτική κατάσταση, εκείνη των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα για μια βιώσιμη πολιτική στην Συρία, η οποία θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση –την επομένη της επίτευξης ειρήνης και της παύση πυρός- και την δόμηση εκ νέου της χώρας, η οποία θα επιτρέψει με τη σειρά της την επιστροφή των προσφύγων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα της.

Μιλήσαμε, φυσικά, και για τη Λιβύη, όπου και εκεί συγκλίνουμε στο ότι θα προσφέρουμε τη στήριξή μας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έπειτα εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία με την παρουσία του Ιωάννη στο Παρίσι για να επαναλάβουμε με δύναμη τη στήριξη της Γαλλίας στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Καραμπάχ και γνωρίζουμε, έχουμε συνείδηση του τι μένει ακόμη να γίνει. Αναφορικά ειδικότερα με το μέλλον των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ευχόμαστε πραγματικά να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα, θα ήταν προφανώς ένας γεγονός ιστορικής σημασίας για όλη την περιοχή, για όλη την Ευρώπη, αλλά και ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι μια χώρα είναι σε θέση να ρυθμίσει με ειρηνικά μέσα ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συζητήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη ακρίβεια, και η Γαλλία προσφέρει όλη τη στήριξη της για μια διευθέτηση σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αξίες και συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο Ιωάννης Κασσουλίδης το ξέρει, διότι έχουμε συζητήσει σχετικά και με πολλή ακρίβεια.

Η επανένωση λοιπόν, του νησιού θα συνιστούσε αυτό το μήνυμα που μόλις ανέπτυξα, ένα μήνυμα ελπίδας σε μια περίοδο ιδιαιτέρως δύσκολη όπου είναι πολύ σημαντικό να δίνονται παραδείγματα τέτοιας φύσεως, αρχικά στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι πολλές φορές έχουν αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι πολλά υποσχόμενο. Ακόμη μια φορά, αγαπητέ φίλε, αγαπητέ Ιωάννη, έχετε όλη τη στήριξή μου και όλη τη στήριξη της Γαλλίας».

Από πλευράς του, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε:

«Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ. Θα ήθελα επίσης, κυρίες και κύριοι, να εκφράσω την ευχαρίστησή μου που βρίσκομαι σήμερα, στο Παρίσι, στο Quai d’ Orsay. Είναι πάντα ευχαρίστησή μου να βρίσκομαι στο Παρίσι, για τους λόγους που προανέφερε ο Υπουργός και η ευχαρίστηση είναι διπλή, διότι ο Υπουργός Jean-Marc Ayrault είναι τώρα Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά ήταν Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ και είχαμε την ευκαιρία να εργαστούμε μαζί για την υποστήριξη της ατζέντας μας.

Σήμερα, καταρχάς ενημέρωσα τον Υπουργό σχετικά με τις ειλικρινείς και υποσχόμενες προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Για πρώτη φορά υπήρξε πρόοδος με τις δύο πλευρές να εργάζονται μόνες, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Όμως είναι επίσης σημαντικό η Γαλλία, ως κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εταίρος στην ΕΕ, να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και ελπίζουμε ότι το πρόβλημα της Κύπρου, ως ένα ζήτημα επιτυχίας στο θέμα της επανένωσης θα αποτελέσει την απαρχή και για άλλες επιτυχίες που μας διαφεύγουν, στη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, ξεκινώντας φυσικά με την μάχη κατά της τρομοκρατίας που αποτελεί πρόβλημα για όλους μας.

Κάποιες χώρες έχουν περισσότερες κακές εμπειρίες από ότι κάποιες άλλες, όμως κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος. Εργαστήκαμε με τις χώρες της περιοχής, αλλά και με χώρες όπως η Γαλλία, στα θέματα της ασφάλειας, της εκπαίδευσης και των ανταλλαγών για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την D aesh , την Αλ Νόσρα και τις άλλες τρομοκρατικές ομάδες στον κόσμο.

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για το προσφυγικό ζήτημα. Είμαστε μεταξύ των κρατών μελών που θεωρούν ότι η απάντηση σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση και ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να πράξουν το χρέος τους, αλλά όχι σε επιλεκτικά. Υπάρχουν 14 υποχρεώσεις, οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν από όλους . Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας θα δοκιμαστεί στην εφαρμογή της μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ό ότι στο παρελθόν, όμως βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί σωστά σε όλες της τις πτυχές.

Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας, θα πρέπει η Τουρκία να κριθεί όπως αξίζει σε όλα τα υποψήφια κράτη. Υπάρχουν τώρα κεφάλαια, τα οποία είναι ανοιχτά προκειμένου η Τουρκία να μπορέσει να εργαστεί πάνω σε αυτούς τους φακέλους και τέλος το ζήτημα των κεφαλαίων που έχουν παγώσει. Εμείς προτιμούμε να τα συγχρονίσουμε με την πρόοδο που συνδέεται με τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αν υπάρξει μια λύση τότε τα κεφάλαια που παραμένουν παγωμένα αυτομάτως θα επιλυθούν.

Τέλος, αναπτύξαμε με τον Υπουργό τα θέματα που αφορούν την Συρία, την Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόκειται για θέματα στα οποία έχουμε ταύτιση απόψεων και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για να φθάσουμε στην ειρήνη και τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Συρία, αλλά και στην εγκαθίδρυση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη όπως επιθυμεί η Διεθνής Κοινότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αισιοδοξία για λύση του κυπριακού προβλήματος και τη διασύνδεσή του με τις ενταξιακές της Τουρκίας, ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε:

«Κατ’ αρχήν, είμαι, έτσι κι αλλιώς, αισιόδοξο άτομο. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε μια διαδικασία, στην οποία αυτή τη φορά οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων συνομιλούν χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις, αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Επίσης, γνωρίζετε ότι αν το κυπριακό πρόβλημα λυθεί, δεν θα υπάρχει πλέον θέμα με τα παγοποιημένα κεφάλαια. Είτε η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ αναφορικά με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, κλπ, είτε υπάρχει λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Εγώ προτιμώ το δεύτερο».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το μεταναστευτικό δήλωσε:

«Αν είμαι αισιόδοξος για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας; Θέλω να είμαι, γιατί η συμφωνία που πάρθηκε είναι θαρραλέα και ταυτόχρονα διαυγής. Γιατί πού θα βρισκόμασταν σήμερα αν δεν λαμβάναμε καμία απόφαση; Θα βρισκόμασταν ενώπιων μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Συμφωνία στοχεύει ξεκάθαρα και στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης στην Ελλάδα. Είναι εξάλλου για αυτόν τον λόγο που Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν να συμβάλουν με ανθρώπινο δυναμικό, αποστέλλοντας επί τόπου 600 άτομα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του συνόλου των θεμάτων που χρήζουν χειρισμού και να ενισχύσουν το ανθρώπινο και επαγγελματικό δυναμικό. Εξάλλου, εξασφαλίσαμε εγγυήσεις αναφορικά με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου για τους αιτητές ασύλου, οι οποίοι θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να κάνουν έφεση σε περίπτωση άρνησης. Στόχος είναι, επίσης, να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα –και για αυτό έχουμε την ανάγκη συμβολής όλων, άρα και της Τουρκίας, προς τους διακινητές, αυτούς που σήμερα μεταφέρουν χιλιάδες πρόσφυγες με πλοία στα ελληνικά νησιά, ότι πρέπει να σταματήσουν την παράνομη διακίνηση. Αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί. Η εφαρμογή της συμφωνίας έχει αρχίσει. Σίγουρα συγκρατημένα, αλλά όπως έχει πει και ο κ. Κασουλίδης, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα μέσα σε λίγες μόνο μέρες».

Ο κ. Κασουλίδης θα έχει σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Elisabeth Guigou .

Keywords
λύση, σημαίνει, λύση, σημαίνει, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, γαλλια, υπουργοι, λιβυη, κυπρος, δραση, συγκεκριμένο, χρεος, ελλαδα, βουλη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, 600 δις, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, χωρες, το θεμα, γερμανια, θεμα, ιατρικη, κυπρου, νησια, πλαισιο, σημερινη, αισιοδοξια, αξιζει, αμφιβολιες, ατομο, γαλλικα, γεγονος, γινει, δυναμη, δηλωσεις, δυναμικο, ευχαριστο, εγρηγορση, ευκαιρια, υπαρχει, ειρηνη, εβδομαδα, εξελιξη, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, ιδια, καλημερα, κυβερνηση, κυριε, ληξη, λυων, λογο, ναγκορνο καραμπαχ, παντα, παρισι, πλοια, προβληματα, πρωινο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συρια, τουρκια, τριπολη, φιλε, φυσικα, φορα, χαρα, ιωαννης, εφαρμογη, ειλικρινεις, ελληνικα, ερωτησεις, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, ομαδες, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα