Ο. Μιχαηλίδης: Υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης με απειλή

Περιστατικό παρέμβασης στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το οποίο άγγιζε τα όρια της απειλής, κατήγγειλε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στο εν λόγω περιστατικό, λέγοντας ωστόσο ότι οι ελεγκτές γενικώς έρχονται αντιμέτωποι με παρόμοιους κίνδυνους που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

«Δεν θεωρώ ότι οποιαδήποτε τέτοια

παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την λειτουργία της Υπηρεσίας», είπε.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ξεφύγει των αρμοδιοτήτων της, όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίες «ήταν σαφέστατες», ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Μέχρι στιγμής αυτοί οι ισχυρισμοί, παραμένουν απλώς ισχυρισμοί», είπε και πρόσθεσε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρούσματα «σπίλωσης» ονόματος μετά από έρευνα, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει υιοθετήσει την τακτική της έκδοσης πολλών, διαδοχικών εκθέσεων.

Τόνισε, δε, ότι από την αρχαιότητα, η έννοια του ελέγχου ήταν απόλυτα συνυφασμένη με την έννοια της δημοσιοποίησης.

Αναφορικά με τις διαρροές μέσα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, οι οποίες -κατά κάποιους ισχυρισμούς- γίνονται προκειμένου να ασκηθεί εξουσία επί παντός επιστητού, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι αν η διαρροές διευκόλυναν το έργο της Υπηρεσίας, «δεν θα επιλέγαμε αυτή τη νέα μέθοδο (της δημοσιοποίησης)», λέγοντας ότι η νέα μέθοδος βοηθάει να τερματιστούν οι διαρροές.

Σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της απόσπασης της Σάβιας Ορφανίδου από το Υπουργείο Οικονομικών στην ΕΤΕπ Λουξεμβούργου, αλλά και της συμμετοχής της σε ανώτατο πολιτικό όργανο κόμματος χωρίς την εξασφάλιση της σχετικής άδειας, ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι η θέση του Υπουργού αναφορικά με το θέμα ήταν εξαρχής «παντελώς λανθασμένη» από νομικής απόψεως, όπως φάνηκε από την γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Αναφέρθηκε, δε, και στη «σθεναρή αντίσταση» του Υπουργού να ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα εναντίον τη συγκεκριμένης λειτουργού, αντίσταση που στην πορεία διευρύνθηκε στην εκδικητική λογική άσκησης πειθαρχικής έρευνας σε όλους, υπό τη μορφή προειδοποίησης.

«Θεωρούμε ότι υπήρχε μια διαρκής ατιμωρησία επί χρόνια, ήταν μια ανοιχτή πληγή για την κοινωνία», είπε και πρόσθεσε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες παγκοσμίως δεν χρειάζονται το πράσινο φως από κανένα, προκειμένου να είναι ανεξάρτητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα