Ο Χριστάκης, η ΚΟΠ και ο επόμενος

Στις 9 Δεκεμβρίου 2015 η ΚΟΠ καλωσόριζε τον Χριστάκη Χριστοφόρου ως προπονητή της Εθνικής Ανδρών. Τότε ο Α` αντιπρόεδρος της ΚΟΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων Χάρης Λοϊζίδης στις δηλώσεις είχε αναφέρει: "Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με Κύπριο προπονητή στην Εθνική και θέσαμε κάποια κριτήρια τα οποία ικανοποιεί ο νέος μας προπονητής. Θέλαμε προπονητή με εμπειρία σε ομάδες με πρωταγωνιστικούς στόχους και με εμπειρία σε διεθνείς αγώνες και

μέτρησε για τον κ. Χριστοφόρου το γεγονός ότι συμμετείχε δύο φορές με την ομάδα του σε όμιλο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Λάβαμε επίσης υπόψη το χαρακτήρα του αφού θα έχει να διαχειριστεί ποδοσφαιριστές από διαφορετικές ομάδες με διαφορετικές νοοτροπίες». Στα περισσότερα στοιχεία που ώθησαν τότε την ΚΟΠ στην απόφαση για τον Χριστάκη Χριστοφόρου ο ίδιος δεν τα επιβεβαίωσε.

Ο Λεμεσιανός προπονητής, από την πρώτη ημέρα της πρόσληψης του αμφισβητήθηκε. Υπήρχε μερίδα του φίλαθλου κόσμου που δεν δέχθηκε θετικά την απόφαση της ΚΟΠ. Ο ίδιος προσπάθησε, κανείς δεν το αμφισβητεί, εργάστηκε σκληρά χωρίς όμως να δικαιώνει αυτούς που αποφάσισαν τον Δεκέμβριο του 2015 να αναλάβει την Εθνική Ανδρών. Επί εποχής του, αγωνίσθηκαν για πρώτη φορά κάποιοι ποδοσφαιριστές, χαμήλωσε ο μέσος όρος ηλικίας, όμως η εικόνα παρέμενε προβληματική. Αποκορύφωμα η τραγική εικόνα με το Γιβραλτάρ για την οποία ευθύνη έχει τόσο ο ίδιος όσο και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές. Ο Χριστάκης Χριστοφόρου δεν κατάφερε να ανεβάσει ένα σκαλί πιο πάνω την Εθνική ομάδα σε σχέση με αυτή που ανέλαβε.

Η πορεία του Χριστάκη Χριστοφόρου στον πάγκο της Εθνικής Ανδρών όχι και τόσο καλή. Σε δέκα αγώνες (επίσημους και φιλικούς) πανηγύρισε την νίκη τρεις φορές δυο επί το Γιβραλτάρ και μια επί του Καζακτσάν σε φιλικό αγώνα.

Η πορεία του

24/2/2016 ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ 1-0 ΦΙΛΙΚΟ

25/5/2016 ΣΕΡΒΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ 1-0 ΦΙΛΙΚΟ

6/9/2016 ΚΥΠΡΟΣ- ΒΕΛΓΙΟ 0-3 Π.Π.Κ.

7/10/2016 ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2-0 Π.Π.Κ.

10/10/2016 ΒΟΣΝΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2-0 Π.Π.Κ.

13/11/2016 ΚΥΠΡΟΣ – ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ 3-1 Π.Π.Κ.

22/3/2017 ΚΥΠΡΟΣ – ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ 3-1 ΦΙΛΙΚΟ

25/3/2017 ΚΥΠΡΟΣ – ΕΣΘΟΝΙΑ 0-0 Π.Π.Κ.

3/6/2017 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ 4-0 ΦΙΛΙΚΟ

9/6/2017 ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ – ΚΥΠΡΟΣ 1-2 Π.Π.Κ.

Ο Ιβάν και οι άλλοι

Το «διαζύγιο» βγήκε με συνοπτικές διαδικασίες. Πλέον η ΚΟΠ αναζητεί τον επόμενο προπονητή της Εθνικής Ανδρών. Αυτόν που θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου 2018 και θα αναλάβει το δύσκολο έργο τις διάκρισης στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ήδη τα πρώτα ονόματα ακούστηκαν. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ανθρώπων της ΚΟΠ. Δύσκολη περίπτωση για πολλούς λόγους. Ακούστηκε το όνομα του Στηβ Κωνσταντινίδη, επίσης ένας προπονητής που χαίρει εκτίμησης στην ΚΟΠ. Γράφθηκε για Γιώργο Δώνη, πολύ δύσκολη περίπτωση. Όπως επίσης γράφθηκε για Ελι Γκούτμαν. Σίγουρα θα γραφθούν πολλά ονόματα. Βιασύνη δεν υπάρχει στις τάξεις της ΚΟΠ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να λάβουν την πιο σωστή απόφαση για το ποίος θα είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής Ανδρών. Να αποφασίσουν για εκείνον που μπορεί να κάνει πράξη τους στόχους και όχι να λάβουν μια απόφαση όπως τον Δεκέμβριο του 2015 που τελικά φάνηκε λανθασμένη.

Θα πρέπει επιτέλους η ΚΟΠ και όλοι οι αρμόδιοι της που αποφασίζουν να εξεύρουν εκείνον τον προπονητή που από κοινού θα τεθεί ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Να μην κοιτάξει μόνο την επόμενη ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα