Τριμερή συνάντηση Κύπρου-Λιβάνου-Ελλάδας εξήγγειλε ο ΠτΔ

Τριμερή συνάντηση μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου και Ελλάδας σε επίπεδο αρχηγών κρατών, πριν το τέλος του 2017 εξήγγειλε κατά την παρουσία του στο Λίβανο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά τη συνάντηση που είχε με το Λιβάνιο Πρόεδρο Αούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια τοποθέτηση σε σχέση με το περιεχόμενο

της συνάντησης αλλά και τις προθέσεις των δυο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς.

Σε σχέση με το Κυπριακό, επεσήμανε ότι είναι μέρος της συμφωνίας που έγινε στις 4 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, το ότι ο Έιντε θα πρέπει να εμπλακεί σε συζητήσεις με όλους τους συμμετέχοντες, έτσι ώστε πριν τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, να ετοιμαστεί κοινό έγγραφο για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αούν είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι ο Λίβανος δεν ξεχνά τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος φιλοξενώντας οικογένειες από τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου, προσθέτοντας ότι οι δύο Πρόεδροι ενθαρρύνουν την αύξηση του διαλόγου στον τομέα της Ενέργειας μεταξύ των δύο κρατών σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη φιλελευθεροποίησης των συνθηκών εισαγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων από τον Λίβανο στην Κύπρο με την πιθανότητα εξαγωγών τους προς την αγορά της ΕΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο και τόνισε ότι η ασφάλεια του Λιβάνου πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα πλέον σημαντικά θέματα στην ατζέντα της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αούν είπε ότι ο Λίβανος στηρίζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που στοχεύουν στην επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας και του λαού της.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αούν είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν επίσης για την πρωτοβουλία της Κύπρου σε σχέση με την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, πρωτοβουλία που στηρίζει απόλυτα ο Λίβανος, όπως ανέφερε.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη:

Θα ήθελα να εκφράσω τις εκ βάθους καρδίας εκτίμηση για τα ευγενικά και καλά σας λόγια όπως και για την εξαιρετικά θερμή φιλοξενία που επιφυλάξατε τόσο για μένα όσο και για όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας μας.

Εκφράζω τη χαρά μου που συνάντησα σήμερα ένα καλό φίλο και ένα γείτονα.

Οι σχέσεις μας επεκτείνονται πέραν της γεωγραφικής μας εγγύτητας: είναι βαθιά ριζωμένες στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του λαού του Λιβάνου και του λαού της Κύπρου, οι οποίοι πάνε πίσω στο χρόνο από τον καιρό των Φοινίκων.

Τόσο ο λαός της Κύπρου όσο και ο λαός του Λιβάνου, απέδειξαν την ανθεκτικότητα τους απέναντι στις όποιες κακουχίες αντιμετώπισαν στην μακραίωνη ιστορία τους.

Η Κύπρος μέσα σε δύσκολες ώρες για το λαό του Λιβάνου, υπήρξε φιλόξενος και ασφαλής προορισμός . Οι Λιβάνιοι δημιούργησαν μια δραστήρια και ενεργή κοινότητα στην Κύπρο, καθιστώντας τη χώρα μας ως δεύτερό τους σπίτι.

Η συνεργασία μας χαίρει μεγάλης εκτίμησης από την Κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου και επαναβεβαιώνουμε την πρόθεση και τη δέσμευση να συνεχίσουμε την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της συνεργασίας αυτής.

Με τον Πρόεδρο Αούν είχαμε μια εποικοδομητική και καρποφόρα συνάντηση. Συζητήσαμε αριθμό ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εστιάσαμε στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, δημιουργώντας συνέργειες στην περιοχή και ακόμα περισσότερο στις σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, καθιστούν τη συνεργασία στους τομείς της Πολιτικής, της Οικονομίας αλλά και της Ασφάλειας, ακόμα πιο σημαντική.

Τόσο ο Πρόεδρος Αούν όσο και εγώ ο ίδιος έχουμε επισημάνει το πόσο σημαντική είναι η πολύπλευρη αυτή συνεργασία και συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης με στόχο να προωθήσουμε το κοινό μας όραμα, να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Επαινώ τη γενναιοδωρία του Λιβάνου, για τη φιλοξενία περίπου 1,5 εκατομμυρίου Σύριων προσφύγων. Γνωρίζουμε πλήρως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος και αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Σας διαβεβαιώ ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθεια της στο Λίβανο, για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσω καναλιών που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα στο πλαίσιο συνεργασίας και ως ένδειξη της δυνατής θέλησης για περαιτέρω στήριξη του Λιβάνου, προσβλέπω στο να σας καλωσορίσω και να σας φιλοξενήσω στην Κύπρο στην πρώτη τριμερή συνάντηση με την Ελλάδα, πριν το τέλος του 2017 στο επίπεδο αρχηγών κρατών.

Επιπρόσθετα, στη διάρκεια της συνάντησης, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Αούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μετά και τη συνάντηση που είχαμε στις 4 Ιουνίου με τον Γ.Γ. ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, συμφωνήθηκε όπως, πριν την επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, η οποία έχει οριστεί για τις 28 Ιουνίου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα έχει επαφές με όλους τους συμμετέχοντες της Διάσκεψης και να προετοιμάσει κοινό έγγραφό πάνω στην Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Αναμένουμε ότι μέσω αυτού του εγγράφου, οι συνομιλίες στο κεφάλαιο αυτό θα είναι δομημένες και στοχευμένες, με γνώμονα το να εξαχθεί ένα αποτέλεσμα και όχι απλά να γίνει μια επανάληψη σε επίπεδο ρητορικής και μόνο, όπως στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία επιτέλους θα εμπλακεί εποικοδομητικά σε αυτή τη διαδικασία και να υποβάλει τις θέσεις της έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί πρόοδος.

Η θέση της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση. Είναι αδιανόητη μια χώρα μέλος της ΕΕ να πρέπει να έχει στρατιωτική παρουσία και να διατηρεί ένα αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων από μια τρίτη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα