Νταβούτογλου προς ΑΚΕΛ: Η λύση θα είναι κέρδος για όλους

«Η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να λύσει το Κυπριακό και νομίζουμε ότι αυτό το αντιλαμβάνεται και η ίδια. Από κει και πέρα, η αλήθεια θα φανεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα κρίνουμε, αν αυτά που λέει η Τουρκία, τα εννοεί. Η τράπεζα των διαπραγματεύσεων είναι η τράπεζα της αλήθειας. Εμείς κρατούμε ότι η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι είναι και προς το δικό

της συμφέρον η λύση του Κυπριακού. Όπως χαρακτηριστικά μάς είπε ο κ. Νταβούτογλου – η λύση του Κυπριακού θα είναι κέρδος για όλους».

Αυτό δήλωσε στο Σίγμα ο Επικεφαλής Γραφείου Κυπριακού ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του ΑΚΕΛ στην Τουρκία, όπου ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος Άντρος Κυπριανού συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσελεπής ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε το εξής: «Η λύση του Κυπριακού θα είναι κέρδος για όλους».

Αύριο, ο Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο των επαφών του στην Τουρκία.

Συμπεράσματα ΑΚΕΛ

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον Τουμάζο Τσελεπή από τις αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα:

Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου μας διαβεβαίωναν ότι επιθυμούν διακαώς λύση του Κυπριακού. Σας μεταφέρω τι μας έλεγαν, δεν ξέρουμε αν το εννοούν. Και εξηγούσαν και τους λόγους: ότι η Τουρκία είναι εγκλωβισμένη στο Κυπριακό και ότι χωρίς λύση δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο που η ίδια επιθυμεί να διαδραματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο.Στις θέσεις της ε/κ πλευράς, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αντιδρούσαν αρνητικά, λέγοντας για παράδειγμα «αυτό ξεχάστε το ή αυτό αποκλείεται», αλλά ούτε και θετικά. Μας παρέπεμπαν στον κ. Ακιντζί σε ότι αφορά στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και μας έλεγαν ότι «όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσετε με τον κ. Ακιντζί κι αν συμφωνήσετε μαζί του, εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι θα τα δεχθούμε και δεν πρόκειται να παρέμβουμε σε αυτά».Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν ρόλο και λόγο στο θέμα της ασφάλειας και επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι αυτό το κεφάλαιο πρέπει να συζητηθεί τελευταίο. Κατέληγαν ότι σε αυτό το ζήτημα είναι έτοιμοι να συζητήσουν, χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες. Αυτό αποτιμάται ως θετικό, γιατί ανέκαθεν η θέση της Τουρκίας ήταν ότι δεν συζητά τίποτα πέραν από τη συνέχιση των εγγυήσεων του 1960.

Κατοχικά στρατεύματα

Η θέση τους είναι ότι τα στρατεύματά τους, θ’ αποχωρήσουν από την Κύπρο βάσει χρονοδιαγράμματος, εάν υπάρξει λύση. Και υποστήριξαν ότι αυτό το είχαν δεχθεί και το 2004.

Περιουσιακό και Εδαφικό

Εμείς είπαμε ότι το περιουσιακό πρέπει να συζητηθεί μαζί με το εδαφικό, θέση. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε αρνητική αντίδραση σε αυτό. Εξηγήσαμε ότι, εάν συζητηθούν τα δύο θέματα αλληλένδετα και έχουμε σημαντικές εδαφικές αναπροσαρμογές, τότε θα είναι πιο εύκολο να λυθεί και το περιουσιακό.

Ενεργειακά

Εμείς τους είπαμε ότι για να μπορέσουν οι Τ/κ να επωφεληθούν από τα ενεργειακά αποθέματα και κατ’ επέκταση ίσως και η Τουρκία, επιβάλλεται η λύση του Κυπριακού και δείχνουν να το συνειδητοποιούν αυτό το πράγμα. Είναι ένα κίνητρο για όλους, καί για μας, για να λύσουμε το Κυπριακό. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα αποθέματά μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα