Νομοσχέδιο για αφαίρεση της διπλής επιβάρυνσης των τραπεζών

Με στόχο να μην υπάρχει διπλή επιβάρυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων της Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τροποποιητικό νομοσχέδιο για αφαίρεση του ειδικού φόρου που καταβάλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο Ταμείο Εξυγίανσης και στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

Από το 2011 τα πιστωτικά ιδρύματα καταβάλουν ειδικό φόρο επί των συνολικών τους καταθέσεων στην Δημοκρατία που φτάνει στο 0,15% ετησίως που σκοπό έχει τη χρηματοδότηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επιπλέον από το 2015 καταβάλλουν ετήσιες εισφορές στο ευρωπαϊκό Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης το οποίο έχει σκοπό να συμβάλει στην αποτροπή της αποσταθεροποίησης των χρηματοοικονομικών αγορών. Έτσι οι κυπριακές τράπεζες καταβάλουν ετήσιες εισφορές σε δύο ταμεία τα οποία έχουν τον ίδιο σκοπό.

Ο νόμος τροποποιείται επίσης με σκοπό να μεταφέρονται κάθε χρόνο τα έσοδα από τον ειδικό φόρο στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης μέχρι να εξοφληθεί το ποσό των €175 εκ., τα οποία δόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για ανακεφαλαιοποίηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, για τον σκοπό αυτό δόθηκαν μέχρι στιγμής γύρω στα €18 εκ.

Ο σύνδεσμος τραπεζών εξέφρασε την συμφωνία του με την προτεινόμενη τροποποίηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα