Ο Βέλγος φιλέλληνας και τα greek statistics

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ένας σπουδαίος Βέλγος ακαδημαϊκός, ο καθηγητής Roger Blanpain.

Ο Roger Blanpain γεννήθηκε στο Geeraardsbergen του Βελγίου το 1932. Σπούδασε Νομική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβένης όπου και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1956. Το 1957 πήρε το μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στο πανεπιστήμιο Columbia των Η.Π.Α. Από το 1961 ως το 1998 διετέλεσε Καθηγητής Εργατικού Δικαίου με τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα να καλύπτουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συγκριτικό
Εργατικό δίκαιο. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Ένωσης Διεθνούς Εργατικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων (International Labour and Employment Relations Association).

Αν και προερχόμενος από το Χριστιανοδημοκρατικό Φλαμανδικό κόμμα, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων παρουσιάζοντας το παράδοξο στη Δυτική Ευρώπη, τα χριστιανοδημοκρατικά συνδικάτα και κόμματα τις δεκαετίες '70-'90 να υπερασπίζονται με περισσότερη θέρμη τα εργασιακά δικαιώματα συγκριτικά με τους σοσιαλδημοκράτες. Τη δεκαετία του 1990, οργάνωσε πλήθος σεμιναρίων και δράσεων σχετικά με τα δικαιώματα διαβούλευσης και ενημέρωσης των εργαζομένων σε πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνταν στο χώρο της Ε.Ε. και συνεισέφερε σε σημαντικό βαθμό στις αναθεωρήσεις Κοινοτικών Οδηγιών σχετικά με αυτά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το 2010, σε μία περίοδο όπου είχε διαμορφωθεί η άποψη ότι «η Ελλάδα πρέπει να υποφέρει» ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς της Δυτικής Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά τα δημοσιεύματα των Financial Times σχετικά με τα Greek Statistics, διατήρησε μία στάση υπέρ των Ελλήνων ενώ ανέφερε σε άπταιστα ελληνικά «ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης» σχετικά με το πρώτο Μνημόνιο που υπογράφηκε. Σε κάθε περίπτωση προσέβλεπε σε μία καθαρά ευρωπαϊκή λύση κατακρίνοντας την τότε ολιγωρία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Παράλληλα, ανέπτυξε σημαντική δράση σχετικά με το δικαίωμα χειροτόνησης των γυναικών στην καθολική εκκλησία, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του στην Υπόθεση Bosman και τα δικαιώματα μεταγραφής παικτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη λήξη των συμβολαίων τους. Σχετικά με αυτή την υπόθεση μάλιστα είχε παρομοιάσει με ανθρώπινο trafficking τις μεταγραφές των παικτών, οι οποίοι δε μπορούσαν να αποχωρήσουν από την ομάδα τους, όταν έληγε το συμβόλαιό τους. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε αναφέρει ότι παραβίαζε τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ο καθηγητής Roger Blanpain, αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο συγγραφικό έργο και μία σημαντική κοινωνική δράση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μέχρι την ηλικία των 81 ετών, ως ομότιμος καθηγητής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβένης, συνέχισε τις παραδόσεις μαθημάτων και την επίβλεψη διατριβών μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα