Νόμος για παιδιά γλίτωσε τον σκύλο

Διάταγμα δικαστηρίου υπέρ τετραπόδου στη ΛεμεσόΤο σκυλί ήταν υποσιτισμένο και ζούσε σε άθλιες συνθήκες, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να εκδώσει ίσως το πρώτο διάταγμα κράτησης τετραπόδου από το κράτος, κατόπιν αιτήματος της ΑστυνομίαςΘΡΑΣΟΣ του ιδιοκτήτη, που διεκδικεί πίσω τον υποσιτισμένο σκύλοΤο πρώτο ίσως διάταγμα για κράτηση σκύλου, ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία του, εξέδωσε στις αρχές του μήνα το δικαστήριο στη Λεμεσό, μετά από αίτημα της Αστυνομίας, η οποία εντόπισε το σκυλί υποσιτισμένο και εγκαταλελειμμένο από τον ιδιοκτήτη του. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ

ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννης Σωτηριάδης, αστυνομικοί επισκέφθηκαν, μετά από καταγγελία, τον χώρο όπου βρισκόταν το σκυλί, ράτσας American Staffordshire Terrier, το οποίο διαπιστώθηκε πως ζούσε σε άθλιες συνθήκες και παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης.

Ακολούθησαν δικαστικές διαδικασίες, με την Αστυνομία να καταφεύγει σε μονομερή (ex parte) αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος κράτησης του τετραπόδου, όπως ακριβώς συμβαίνει σε υποθέσεις που αφορούν κακοποιημένα παιδιά. Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα των αστυνομικών Αρχών και το σκυλί μεταφέρθηκε σε κτηνιατρικό λειτουργό για να τύχει της ανάλογης φροντίδας, ενώ παράλληλα η Αστυνομία διερευνά υπόθεση εναντίον του ιδιοκτήτη του, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί τον σκύλο του πίσω, προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς.Οικολόγοι: Επιτέλους…Η πρωτοφανής υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση και πολιτικών κομμάτων. Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου στη Λεμεσό για την κράτηση σκύλου και την απομάκρυνσή του από τον ασυνείδητο ιδιοκτήτη, ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία του ζώου.«Επιτέλους η Κυπριακή Δικαιοσύνη αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά τα θέματα που αφορούν την παραβίαση της νομοθεσίας για τα ζώα. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχε τα τελευταία χρόνια, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, θέσει ως προτεραιότητά του, μέσα από δεκάδες συναντήσεις με την Αστυνομία, τη Γενική Εισαγγελία και τους δικαστές, να δημιουργήσει κουλτούρα εφαρμογής της νομοθεσίας. Κάτι έπιασε από όλη αυτήν τη δουλειά».Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για την ευημερία των ζώων, ιδιαίτερα το μέρος που αφορά την κακομεταχείριση των ζώων. Αφού υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που δεν συμπεριφέρονται μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια, τότε ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά».Το Κίνημα επαναλαμβάνει το αίτημά του για την εφαρμογή του νόμου για την Αστυνομία των Ζώων. «Πρέπει άμεσα να συσταθεί η Αστυνομία των Ζώων και να επιβάλλονται αυστηρές ποινές για όσους παρανομούν».Μέτρα ζητά η ΣυμμαχίαΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Πολιτών, στη δική της ανακοίνωση, χαιρετίζει το αίτημα της Αστυνομίας και την έκδοση δικαστικού διατάγματος για κράτηση σκύλου, ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία του. «Δυστυχώς, ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα κακοποίησης των ανυπεράσπιστων ζώων, για αυτό και επιβάλλεται η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων».Η Συμμαχία Πολιτών ζητεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα εξής: 1) «Επιβολή αυστηρών ποινών που θα εφαρμόζονται. 2) Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου, στο οποίο να γίνονται καταγγελίες και αναφορές για κακοποιήσεις, δηλητηριάσεις και εγκαταλείψεις ζώων. 3) Ένταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία, που θα στοχεύουν στην καλλιέργεια της φιλοζωικής συνείδησης». Η ανακοίνωση καταλήγει με φράση του γνωστού Ινδού πολιτικού, στοχαστή και ακτιβιστή Μαχάτμα Γκάντι: «Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα».

Keywords
Τυχαία Θέματα