Ανάρτησαν… Καλάσνικοφ!

Υπό κράτηση δύο Σύροι, ανακρίνονται άλλα 16 πρόσωπαΗ Αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο διασύνδεσης των δύο συλληφθέντων με τζιχαντιστές, λόγω των φωτογραφιών με όπλα που ανέβασαν στο facebook. Είχαν, επίσης, στην κατοχή τους πλαστά έγγραφαΘΑ ΖΗΤΗΘΕΙ άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τα κινητάΤο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έθεσε υπό τριήμερη κράτηση δύο πρόσωπα από τη Συρία, 28 και 23 ετών, για αδικήματα που αφορούν παράνομη κατοχή οπλισμού, κατοχή και κυκλοφορία πλαστών διαβατηρίων, ταξιδιωτικών εγγράφων, λαθρεμπόριο μεταναστών και

διάδοση ρατσιστικού και ξενοφοβικού υλικού στο διαδίκτυο. Ο ένας είναι αιτητής πολιτικού ασύλου, ενώ ο άλλος είναι παντρεμένος με Ελληνοκύπρια. Όλα τα διερευνώμενα αδικήματα διαπράχθηκαν στην Κύπρο από το 2014 μέχρι σήμερα.Η σύλληψη των δύο έγινε χθες το πρωί στο πλαίσιο συντονισμένων επιχειρήσεων της Αστυνομίας σε Λευκωσία και Λεμεσό. Πέραν των δύο συλλήψεων, άλλα τέσσερα πρόσωπα συριακής καταγωγής, στη Λευκωσία, και άλλα δώδεκα πρόσωπα (δέκα Σύροι και δύο Ιρανοί) στη Λεμεσό οδηγήθηκαν σε αστυνομικούς σταθμούς για ανάκριση. Οι επιχειρήσεις των κυπριακών Αρχών άρχισαν κατόπιν πληροφοριών από συγκεκριμένο πρόσωπο, που κρίθηκε αξιόπιστο, ότι διαπράττονται τα προαναφερθέντα αδικήματα.Φωτογραφίες με όπλαΚατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι ο ένας εκ των δύο υπόπτων ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στη διαδικτυακή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook, φωτογραφίες όπλων τύπου Καλάσνικοφ, αντιαρματικών εκτοξευτών και πυρομαχικών, που ήταν απλωμένα σε πάτωμα.

Ο πρώτος ύποπτος είχε αναρτήσει στο δικό του προφίλ στο facebook φωτογραφίες που έδειχναν τον ίδιο, την οικία του και τον χώρο εργασίας του. Από σύγκριση που έγινε των φωτογραφιών, διαφάνηκε, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, ότι το πάτωμα όπου φωτογραφήθηκε ο οπλισμός είναι το ίδιο με το πάτωμα της εργασίας του πρώτου υπόπτου σε κουρείο στην Παλουριώτισσα.

Σε άλλη φωτογραφία, στον λογαριασμό του δεύτερου υπόπτου, απεικονιζόταν τρεις κουκουλοφόροι μέσα σε αυτοκίνητο, να κρατούν τον ίδιο οπλισμό που φαινόταν στην προηγούμενη φωτογραφία και διακρίνεται τεράστιος αριθμός συριακών χαρτονομισμάτων, ενώ ο ίδιος κρατά ένα πιστόλι. H Αστυνομία διερευνά και το ενδεχόμενο οι δύο ύποπτοι να συνδέονται με τους τζιχαντιστές που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία, με διασκορπισμένα μέλη σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θεωρούνται από τη Δύση ως τρομοκρατική ομάδα.Εντοπίστηκαν πλαστά έγγραφαΚατά τις έρευνες της Αστυνομίας, ο δεύτερος ύποπτος είχε στην κατοχή του ομοίωμα πιστολιού, ενώ η έρευνα σε υποστατικά οδήγησε στον εντοπισμό και πλαστών εγγράφων, αριθμού κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και χρηματικού ποσού €7.500.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα τριήμερης κράτησης. Όπως λέχθηκε στο Δικαστήριο, για τον δεύτερο ύποπτο εξετάζεται η συμμετοχή του σε διεθνή κυκλώματα ναρκωτικών και θα ζητηθούν περισσότερες πληροφορίες, εάν καταζητείται από τις Αρχές άλλων χωρών για εμπόριο ναρκωτικών. Αναφερόμενος στον ίδιο ύποπτο, ο εξεταστής της υπόθεσης κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι παρουσιαζόταν πολλές φορές ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ή και ως αστυνομικός της Interpol.Έρευνα στις κλήσεις τουςO πρώτος ύποπτος, αφού συνελήφθηκε, απέρριψε τη διάπραξη αδικημάτων και προέβη σε διάφορους ισχυρισμούς που διερευνώνται. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ο διαχειριστής του κουρείου και ότι ο ιδιοκτήτης απουσιάζει στο εξωτερικό. Ο δεύτερος ύποπτος παραδέχθηκε ότι είναι αυτός που ανάρτησε τις φωτογραφίες με όπλα στο προφίλ του facebook. Έδωσε διάφορους ισχυρισμούς σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους ανάρτησε τις φωτογραφίες με τα όπλα, που δεν παρουσιάσθηκαν χθες στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ανακριτής της υπόθεσης στο Δικαστήριο, αναμένεται να ληφθούν πέραν των 20 καταθέσεων από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων στην Επαρχία Λευκωσίας. Θα γίνουν επιστημονικές εξετάσεις DNA στα τεκμήρια που εντοπίστηκαν και εξετάσεις για δαχτυλικά αποτυπώματα. Επίσης, θα ζητηθούν διατάγματα τηλεπικοινωνιακών δεδομένων για τα κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν. Η εξέταση των δεδομένων αυτών ενδεχομένως να καταδείξει κατά πόσο οι ύποπτοι συνδέονται με τους τζιχαντιστές.«Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα»Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι «πέραν της διερεύνησης των οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων, σε αυτό το στάδιο εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν όλες οι πτυχές και οι παράμετροι που προκύπτουν». «Θα γίνει σε βάθος έρευνα, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια όσον αφορά τις έρευνες, πρόσωπα, τις διασυνδέσεις τους στην Κύπρο, έτσι ώστε ολοκληρώνοντας τις έρευνες σε σχέση και με τα ανευρεθέντα και με τις πληροφορίες που κατέχουμε, να σχηματίσουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει γίνει ακριβώς», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα