Νέες τουρκικές NAVTEX στα κυπριακά νερά

Με νέες στρατιωτικές ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ απαντά η Τουρκία στην έναρξη των σεισμογραφικών ερευνών για φυσικό αέριο στην Κύπρο από το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion.

Συγκεκριμένα, με δύο NAYTEX που εξέδωσε χθες το βράδυ, η Τουρκία δεσμεύει τμήματα των οικοπέδων 1, 6 και 7 προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αλλά και άσκηση ρυμούλκησης υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό πλοίο,

πρακτική η οποία παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν, στην πρώτη περίπτωση αύριο 5 Μαΐου, στο δίωρο από τις 5:00 μέχρι τις 7:00, ενώ στη δεύτερη ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου από τις 3:00 μέχρι τις 4:00 τα ξημερώματα.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό Barbaros συνεχίζει αδιάκοπα τις παράνομες έρευνές του για έκτη ημέρα στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη χερσόνησο της Καρπασίας μέχρι την Αμμώχοστο, πραγματοποιώντας σε επανάληψη την ίδια ακριβώς πορεία.

Κανονικά προχωράει η Κυπριακή Δημοκρατία

Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε κι επισήμως τις σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για τις οποία έχουν παραχωρηθεί άδειες στην κοινοπραξία των διεθνών εταιριών TOTAL και ENI.

Με νέα NAVTEX που εξέδωσε σήμερα 4 Μαΐου, δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή μέχρι τις 17 Αυγούστου, ώστε το Ramform Hyperion -όπως φαίνεται και στον χάρτη στην κίτρινη περιοχή- να πραγματοποιήσει έρευνες συνοδευόμενο από υποστηρικτικά πλοία στα οικόπεδα 1, 6, 7, 8, 9, 11, 12, δίνοντας πολύτιμα στοιχεία για την ύπαρξη κοιτασμάτων.

Μιλώντας στο SigmaLive ανώτατες πηγές του Υπουργείου Ενέργειας αναφέρουν ότι οι έρευνες θα ολοκληρωθούν κανονικά και χωρίς κανένα εμπόδιο, όπως ακριβώς προβλέπουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, ενώ εμφανίζονται αισιόδοξες για το μέλλον, λέγοντας ότι ο γεωστρατηγικός και ενεργειακός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή των συμβολαίων στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης, έχει ήδη αναβαθμιστεί,.

Παράλληλα, ανώτατες στρατιωτικές πηγές που έχουν άριστη γνώση των ζητημάτων και της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ερωτηθείσες κατά πόσο είναι πιθανό να προκύψει εμπλοκή στις κυπριακές έρευνες εντός της ΑΟΖ, απαντούν αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι εκείνο που επιδιώκει πάγια η τουρκική πλευρά, είναι η ένταση, η πρόκληση και η δημιουργία εντυπώσεων. Όπως τονίζουν, από την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει όλα τα απαραίτητα διπλωματικά μέσα να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά σε περίπτωση εμπλοκής, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των ενεργειακών κολοσσών στις έρευνες για το φυσικό αέριο αποτελούν ένα μεγάλο αποτρεπτικό παράγοντα για οποιαδήποτε εμπλοκή.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα