Νέα συνάντηση Τσακαλώτου - Βελκουλέσκου για έκθεση του ΔΝΤ

Εκ νέου συναντήθηκαν, το πρωί της Παρασκευής, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Είχε προηγηθεί άλλη μία συνάντηση των δύο την περασμένη Δευτέρα.

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ έχει παραμείνει στην Ελλάδα μετά

την αναχώρηση των εκπροσώπων των άλλων εταίρων του Κουαρτέτου, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συλλογή επικαιροποιημένων στοιχείων για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που καταρτίζει βάσει του Άρθρου 4 του καταστατικού του.

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και με αυτήν θα συναρτάται η Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) για το ελληνικό χρέος, που θα κοινοποιηθεί από το ΔΝΤ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ταμείου ως προς συγκεκριμένα ζητήματα παραμένουν.

Η κα. Βελκουλέσκου είχε μέσα στην εβδομάδα συναντήσεις με τους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών, με τις εμπορικές τράπεζες και παραγωγικούς φορείς όπου συγκέντρωσε αναλυτικά στοιχεία για όλους του τομείς των δημόσιων οικονομικών αλλά και της αγοράς.

Αν και η έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία θεωρείται τυπική και αφορά όλα τα κράτη μέλη του Ταμείου που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ταμείο. Η Ελλάδα διέκοψε επίσημα τον Μάιο του 2015 το πρόγραμμα χρηματοδότησης που είχε μέσω του δευτέρου μνημονίου οπότε θα έπρεπε να γίνει μια τέτοια έκθεση.

Ωστόσο, η χρονική συγκυρία της αξιολόγησης θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι σχέσεις του ΔΝΤ με την Ελλάδα αναμένεται να περάσουν τους επόμενους μήνες μια κρίσιμη καμπή. Το αποτέλεσμα της έκθεσης του ΔΝΤ πιθανότατα θα δημοσιοποιηθεί σε δύο μήνες, αλλά το θέμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να συζητηθεί στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στις αρχές Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη άμεσης υιοθέτησης μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και στην ανάγκη προώθησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων σε συντάξεις και σε μισθολόγιο δημοσίου αλλά και στην αγορά εργασίας και στις συλλογικές συμβάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα