Νέα συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί για εδαφικό

Λίγο μετά τις 9:00 άρχισε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Πρώτος έφτασε στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης,

συνοδευόμενος από τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας.

Πέντε λεπτά αργότερα έφτασε και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συνοδευόμενος από τον Τ/κ Διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού και μέλη της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας.

Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση στη Λευκωσία ο κ. Άιντε ανέφερε ότι οι συνομιλίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό, ειδικά σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων.

Μειώνονται, είπε, οι διαφορές, ενώ έχουν αυξηθεί τα σημεία, για τα οποία υπάρχει συμφωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, συμφωνούν απολύτως ότι στο ομόσπονδο κράτος, που θα προκύψει από τη λύση, θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό, ο οποίος θα λειτουργήσει υποστηρικτικά.

Επιπλέον, χαρακτήρισε κρίσιμο το σημείο της πολιτικής ισότητας σε μία γνήσια ομοσπονδιακή και όχι συνομοσπονδιακή δομή, στην οποία θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κρατίδια με ξεκάθαρες εξουσίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι νοιώθει έντονα πως η Τουρκία επιθυμεί λύση και πως υποστηρίζει την παρούσα διαδικασία, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, διεθνούς υφής, σε σχέση με την Κύπρο, που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μέρες, Αναστασιάδης και Ακιντζί ανέπτυξαν τα οφέλη που θα προκύψουν από μια λύση του κυπριακού για την κυπριακή οικονομία σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΚΕΒΕ και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο σε εστιατόριο στο Λήδρα Πάλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα