Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος

«Τουρκικό έδαφος» θεωρεί και επισήμως η Τουρκία τις ελληνικές βραχονησίδες Ίμια, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η δήλωση περιέχεται σε γραπτή απάντηση του Υπουργού σε Τούρκο βουλευτή, αναφορικά με το καθεστώς νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», η απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ίμια. Τα

Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Όσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».

Σημειώνεται ότι η απάντηση ακόμα δεν έχει αναρτηθεί επισήμως στην ιστοσελίδα του τουρκικού κοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γραπτή διάσταση της απάντησης, έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες θεωρούν την εξέλιξη ως κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 και η συνθήκη του Παρισιού το 1947. Σε αυτές τις συμφωνίες υπάρχουν λεπτομερείς πρόνοιες για την κυριαρχία των νησιών και το αφοπλισμό τους. Τις θέσεις της χώρας μας συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος και όλων των προβλημάτων του Αιγαίου και της λύσης τους τις έχει μοιραστεί με την κοινή γνώμη το Υπουργείο μου από το 1996 μέχρι σήμερα με διάφορες ανακοινώσεις και στο πλαίσιο αυτό δεν θα αποδεχτούμε η Ελλάδα να δημιουργήσει μια πιθανή ντε φάκτο κατάστασης επί του στάτους των αμφισβητούμενων γεωγραφικών περιοχών και στην περίπτωση που γίνει τέτοια προσπάθεια έχει δηλωθεί ότι δεν θα υπάρξει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν το 2002 επί προεδρίας του μακαρίτη Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η πρώτη συνάντηση των διερευνητικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου του 2002 και μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από το ΑΚΡ πραγματοποιήθηκαν επτά συναντήσεις. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή επί της περιόδου του ΑΚΡ. Η χώρα μας δεν έχει αλλάξει την πολιτική της στο θέμα των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Επί της περιόδου των κυβερνήσεων του ΑΚΡ δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο νομικό και ντε φάκτο καθεστώς στων νησιών του Αιγαίου».

Η νέα πρόκληση της Τουρκίας έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων Ερντογάν για την κυπριακή σημαία, αλλά και τον χαρακτηρισμό των Ελληνοκυπρίων ως «πεινασμένα κοτόπουλα». Επιπλέον, πρόσφατοι είναι και οι ισχυρισμοί του αρχηγού του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης CHP Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα έχει «καταλάβει» 18 νησιά του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι η αναφορά Τσαβούσογλου, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς 20 χρόνια πριν, το 1996, ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στην περιοχή, είχε οδηγήσει σε σοβαρή κρίση με αφορμή τις βραχονησίδες την Ιμίων, με τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να βρίσκονται ουσιαστικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη για ημέρες, πριν την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα που έβαλε τέλος στο θερμό επεισόδιο.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας

Έντονη και άμεση ήταν η απάντηση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο».

Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη &κατοχυρώνεται από το Δ.Δίκαιο pic.twitter.com/8zhbm4fjCy

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) December 1, 2016

Αυτούσια η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.

Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Keywords
Τυχαία Θέματα