Νέα δυναμική στην ελληνική ΑΟΖ

Εξαιτίας των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό, δυο άκρως σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας πέρασαν αυτήν την εβδομάδα σχεδόν απαρατήρητες. Η πρώτη αφορά την υπογραφή, επιτέλους, της απόφασης από τον Υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας Πάνο Σκουρλέτη για τον ορισμό ως Επιλεγέντος Αιτούντος της κοινοπραξίας Total, Edison, Ελληνικά Πετρέλαια στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 της ελληνικής ΑΟΖ, που βρίσκεται στο Ιόνιο. Η δεύτερη είδηση σχετίζεται με την επίσημη

πλέον δήλωση από τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας ότι ο αγωγός East Med (Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας- Ιταλίας) είναι βιώσιμος αλλά και ανταγωνιστικός.

Ειδικά η δεύτερη εξέλιξη δεν πρέπει επ' ουδενί να υποβαθμίζεται, αφού συνδέεται άρρηκτα με το Κυπριακό, δεδομένου ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων παρουσιαζόταν ως κίνητρο προκειμένου η Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Το χαρτί του τουρκο-ισραηλινού αγωγού μέσω της κυπριακής ΑΟΖ χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται επανειλημμένα από δικούς μας αλλά και ξένους αναλυτές, οι οποίοι θεώρησαν πως με αυτόν τον τρόπο λύνεται το παζλ. Εντούτοις η γεωπολιτική πραγματικότητα έρχεται ακόμη μια φορά να τους διαψεύσει πανηγυρικά, αφού σε πρώτη φάση ο ισραηλινο-τουρκικός αγωγός μπαίνει στο συρτάρι.

Εκτιμώμενα αποθέματα

Αρχικά αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο αλλά και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης έγιναν από τη νορβηγική εταιρεία PGS και ολοκληρώθηκαν το 2013, σε μια έκταση που καλύπτει 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνολικά, μαζί με τα δεδομένα από παλαιότερες έρευνες που είχε στη διάθεσή του το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), έγιναν περίπου 30.000 χιλιόμετρα ερευνών, που έχουν συγκεντρωθεί σε ενιαία βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject», την οποία επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. Βάσει των στοιχείων του ΥΠΕΚΑ, τα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια βαρέλια, στα Ιωάννινα, 50- 80 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο, 3 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του ελληνικού Δημοσίου μόνο από τις δύο πρώτες περιοχές, σε βάθος 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δις ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στην «Σημερινή».

Keywords
Τυχαία Θέματα